BEI ar putea acorda in Romania finantari de pana la un miliard de euro in acest an
Banca Europeana de Investii (BEI) intentioneaza sa aprobe in acest an finantari pentru Romania cuprinse intre 800 milioane de euro si un miliard de euro, a declarat Matthias Kollatz Ahnen, vicepresedintele BEI, care a precizat ca in prezent exista discutii cu privire la finantarea a zece proiecte, dintre care unul a fost semnat vineri.
El a aratat ca aceste proiecte vor viza transportul public, reabilitarea unor centrale termice, eficienta energetica a cladirilor, cofinantarea imprumuturilor pentru IMM-uri si a celor pentru absorbtia fondurilor europene.
In 2010, BEI a acordat imprumuturi in valoare de 410 milioane de euro in Romania, dupa ce in 2009 valoarea totala a finantarilor a ajuns la un nivel record de 1,5 miliarde de euro. In ultimii cinci ani, volumul angajamentelor de creditare ale BEI din Romania s-a ridicat la circa 3,9 miliarde de euro in ultimii cinci ani.
„In 2010 am vazut un impact semnificativ al crizei, astfel incat volumul creditelor semnate a fost mai mic, de 410 milioane de euro. (…) Ceea ce trebuie sa luam in considerare este ca un nivel adecvat pentru o tara precum Romania este cuprins intre 800 – 1.000 milioane de euro. In 2008 si 2009 am depasit semnificativ acest prag, iar in acest an tintim din nou finantari de 800-1.000 de milioane de euro”, a spus oficialul BEI.
Matthias Kollatz Ahnena a mai precizat ca banca „a incercat sa lucreze cu partenerii la implementarea proiectelor, astfel incat platile au crescut la 870 milioane de euro, de la 469 milioane de euro in 2009”.
Banca Europeana de Investitii a finantat cu 200 milioane de euro sectorul energetic romanesc pentru finantarea unei ferme eoliene terestre situata in Dobrogea. De asemenea, BEI a acordat un imprumut de 70 milioane de euro pentru finantarea reabilitarii energetice a blocurilor de locuinte din Bucuresti, in vederea reducerii cu circa 50% a consumului energetic al acestor cladiri.
Totodata, BEI a acordat un imprumut de 65 milioane de euro pentru finantarea modernizarii si retehnologizarii retelei de distributie a energiei electrice din Romania in vederea imbunatatirii fiabilitatii si calitatii alimentarii cu electricitate.
In sectorul serviciilor, banca a acordat credite de 75 milioane de euro pentru constructia de instalatii logistice si pentru depozitare, in scopul cresterii productivitatii comertului en-gros si cu amanuntul din Romania.