Sari direct la conținut

Elizabeth Taylor, intr-un tweet din 2009: "Umorul e singurul mod prin care poti ramane in viata"

HotNews.ro
Elizabeth Taylor, Foto: Reuters
Elizabeth Taylor, Foto: Reuters

Cele mai cautate informatii legate de ea pe Google se refera la ochi, soti, bijuterii si citate. A spus la un moment dat: „Nu cred ca presedintele Bush face ceva impotriva SIDA. De fapt, nici nu cred ca stie sa pronunte SIDA”, dar personalitatea ei era mai mult decat toate aceste lucruri, plus filmele, plus Oscarurile si prietenia cu Michael Jackson. Elizabeth Taylor era un star.

Nu-i placea sa i se spuna Liz, ci Elizabeth, si era Dame Elizabeth Taylor, innobilata de Regina Marii Britanii in 1999. De altfel, putini stiu ca s-a nascut la Londra, desi din parinti americani. Dar la 7 ani s-a mutat cu familia inapoi in Statele Unite, unde a intrat de mica in show business.

Elizabeth Taylor a fost un star si i-a placut sa fie un star („succesul e un deodorant grozav”, spunea), dar a luat din star-system (fara sa vrea uneori) si ce era mai rau. Oamenii au identificat-o cu personajele sale, iar ei i-a placut sa fie vazuta ca o Cleopatra, o diva in fata careia o lume intreaga paleste.

A ajuns in cinema datorita unei mame posesive, dificile si incapatanate, a cunoscut gloria de mica si a platit pentru ea pana la ultimul cent. S-a luptat cu alcoolismul si cu probleme de sanatate care au incercat-o cum putini sunt incercati.

In buna masura, identificarea cu personajele s-a datorat si celor doua mariaje cu Richard Burton, alaturi de care a alcatuit unul dintre cele mai mediatizate cupluri din toate timpurile, unul nu tocmai de invidiat pentru ca frumusetea, talentul si faima ambilor erau permament echilibrate de o doza puternica de autodistrugere.

Pe ecran si in viata, cuplul Taylor-Burton parea acelasi. Opinia publica i-a identificat mereu cu rolurile pe care le-au jucat impreuna, de la Antoniu si Cleopatra din „Cleopatra” (1963, r. Joseph L. Mankiewicz) la George si Martha din „Cui ii e frica de Virginia Woolf?” (1966, r. Mike Nichols).

Elizabeth Taylor a fost si o actrita foarte buna, si o vedeta plina de glamour. Natura a inzestrat-o cu o frumusete speciala (ochi violet si gene duble din nastere), de care a stiut sa profite. Desi a fost numita o buna bucata de vreme „cea mai frumoasa femeie din lume”, nu si-a dorit sa fie decorativa in filme.

Si-a gasit in timp un gen de personaj pe care numai ea putea sa-l joace. Nu era femeia-vampa, ci planturoasa senzitiva, dar agresiva, dificil de inteles si de stapanit, devorata de convulsii interioare. Un fel de mimoza carnivora care, in plus, se si autodevora.

Fata de alte vedete de talia ei (James Dean, Marilyn Monroe) care au ramas in mentalul colectiv desi s-au stins devreme pentru ca nu au rezistat presiunii celebritatii, Elizabeth Taylor a avut forta de a trai 79 de ani, desi s-a confruntat cu tot felul de probleme de sanatate: insuficienta cardiaca congestiva, tumoare pe creier, pneumonie, cancer de piele, dependenta de medicamente si alcool.

Se pare ca a avut intre 30 si 40 de interventii chirurgicale, dintre care la plamani, sold, inima si creier. In ultimii ani statea numai in scaunul cu rotile. Cu toate acestea, pentru opinia publica ea parea eterna. In toate fotografiile in care o vedeai, chiar daca era in scaun cu rotile, zambea.

Ultimul film de cinema l-a facut in 1994, „The Flinstones”, dupa care a mai aparut in cateva productii de televiziune, dar presa si oamenii nu au uitat-o. Prietenia cu Michael Jackson i-a adus si simpatia publicului foarte tanar, care n-o vazuse in filme. Se implicase in lupta anti-SIDA de mai multi ani, imediat dupa ce Rock Hudson, partenerul ei din „Uriasul”/”The Giant”, s-a stins.

Putini stiu, insa, ca Elizabeth Taylor avea din 2009 cont pe Twitter. Postarile ei alcatuiesc un cu totul alt portret decat cel la care ne-am fi asteptat de la un star a epocii de aur a Hollywoodului.

Dame Elizabeth Taylor amesteca in postarile sale vesti despre sanatate (pentru fani si prieteni) cu sfaturi de viata, mici pastile de fericire si cereri de ajutor pentru cai. Aceste tweet-uri fac mai mult decat orice articol si e, probabil, cel mai simplu mod de a ne lua adio de la ea.

Iata cateva exemple:

Daruieste. Nu uita niciodata sa daruiesti. Acesta e lucrul care te face sa cresti.

Pastrati mereu in inima voastra iubire si umilinta.

Dragi prieteni, operatia mea de inima a decurs perfect. E ca si acum as avea un nou ceas.

Dragi prieteni, am fost foarte sincera cu voi despre spitalizare. Dar acum presa, fie binecuvantata, trebuie sa adauge ceva

spunand ca am diabet, ceea ce e o minciuna. Dar cred ca nu se poate abtine. Vorbim mai tarziu, cum am promis. Cu drag, Elizabeth

Viata ar fi goala fara cercei!

Umorul e singurul mod prin care poti ramane in viata.

Ma rasfat cu niste rosii delicioase din gradina mea.

Tocmai am vazut „Twilight” pe DVD. Mai vreau!

De cand am jucat in „National Velvet” am o pasiune pentru cai. Iata unii care au nevoie disperata de ajutor: www.cghs.org

Ma bucur de viata si de toate darurile ei. Intotdeauna astept ceva cu nerabdare.

Savurez branza brie pe o bagheta bine prajita.

Am stat mult timp cu fiica mea, Liza, in gradina mea minunata. Sper ca gardeniile sa infloreasca repede. (primul tweet, 31 martie 2009)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro