Sari direct la conținut

Business Report: De ce nu mai este Bill Gates cel mai bogat om din lume; Ambitiosul proiect rezidential, inlocuit cu un parc fotovoltaic; Ce mai vinde CEC Bank pe site: case executate silit, dar si spatii proprii; Ratele creditelor in euro ar putea creste cu 10% pana la sfarsitul anului

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Constanta atrage inca gigantii din retail: Zara, C&A si New Yorker au semnat pentru Maritimo. Constanta, cel mai vizitat oras din Romania, cu aproximativ 500.000 de turisti in fiecare an, continua sa atraga retaileri internationali de imbracaminte in mallurile aflate in constructie, gigantii Inditex (Zara si alte cinci magazine), C&A si New Yorker semnand contracte pentru inchirierea unor spatii de 7.500 de metri patrati in mallul Maritimo, aflat in constructie. Cei trei retaileri sunt printre cei mai mari jucatori de pe piata de profil la nivel european, avand cumulat peste 7.000 de magazine, dintre care 80 se afla in Romania. Alaturi de aceste companii, si operatorul de cinematografe Cinema City a inchiriat un spatiu pentru inaugurarea unui cinematograf cu opt sali in cadrul centrului comercial a carui finalizare este programata pentru toamna acestui an, potrivit fondului austriac de investitii Immofinanz, proprietarul proiectului, scrie ZF.ro.

De ce nu mai este Bill Gates cel mai bogat om din lume? Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, nu mai este cel mai bogat om din lume de cativa ani, iar acest lucru se intampla din cauza donatiilor din ce in ce mai generoase ale americanului. Bill Gates nu a vrut niciodata sa detina titlul de cel mai bogat om din lume, acesta declarand in mai multe randuri ca se simte incomodat de aceasta denumire si de atentia pe care o atrage asupra sa. Averea lui Bill Gates, cel care a pus bazele companiei Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a fost estimata anul trecut de revista Forbes la 53 de miliarde de dolari. Gates a fost intrecut anul trecut de mexicanul Carlos Slim, cu jumatate de miliard de dolari. Daca nu ar fi donat o mare parte din bani in scopuri caritabile acesta ar fi avut in prezent o avere de 88 de miliarde de dolari. Bill Gates a donat, pana in prezent, fundatiei The Bill & Melinda Gates peste 28 de miliarde de dolari. Fundatia caritabila a lui Bill Gates este cea mai mare din Statele Unite si a doua din lume. Cea mai mare fundatie caritabila din lume este Stichting INGKA Foundation din Leiden, Olanda. Aceasta a fost infiintata in anul 1982 de miliardarul suedez Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, anunta Capital.ro.

Ambitiosul proiect rezidential, inlocuit cu un parc fotovoltaic. Municipiul Cluj-Napoca, al doilea oras ca marime din tara dupa Capitala, vrea sa foloseasca energie solara pentru iluminatul public, renuntand, in schimb, la cel mai ambitios proiect imobiliar din ultimii douazeci de ani, „Cartierul Tineretului Cluj”. Constructorul „Cartierului Tineretului Cluj” – firma cu acelasi nume, infiintata prin asocierea Consiliului Local al Municipiului Cluj- Napoca, cu dezvoltatorul imobiliar „Polus Real Estate” – a decis, pe 20 decembrie 2010, sa renunte la investitie, invocand prabusirea pietei imobiliare si inghetarea creditarii pentru achizitia de locuinte. „Cartierului Tineretul”, lansat cu mare fast in 2008, in perioada de boom imobiliar, prevedea constructia a 5860 de locuinte, pe o suprafata de 203 hectare, intr-una din zonele pitoresti ale Clujului, si urma sa devina, totodata, unul dintre cei mai moderni poli citadini din tara, informeaza Bursa.ro.

Mozilla ataca Apple si Google cu un magazin de aplicatii „free” (as a free bird). Stiti expersia, nu? E destul de greu de tradus, dar unul dintre „sloganurile” miscarii open source ne pune ca softul free e „free as a free bird not as a free beer” (adica „liber” si nu „gratis” – neingradit de licente, poate fi descarcat si modificat de oricine). In aceasta idee, Mozilla Foundation, unul dintre cele mai mari nume din segmentul open source, creatoare, printre altele, a browserului Firefox, pregateste un magazin „liber” de aplicatii, care pot fi instalate pe orice browser si orice dispozitiv. Prima platforma pentru dezvoltatorii de aplicatii a Web Apps Project le ofera acestora posibilitatea de a-si publica aplicatiile dar si principii si un ghid de elaborare a acestora, in asa fel incat sa fie corespunzatoare cu intentia proiectului. Acestea vor fi aplicatii web care vor interactiona cu dispozitivele prin intermediul API-urilor JavaScript puse la dispozitie de Mozilla, scrie Business Cover.

Cei cinci pasi prin care administratorul FP alege companiile in care sa investeasca. Procesul prin care grupul Franklin Templeton, care administreaza Fon­dul Proprietatea (FP), alege com­paniile in care sa investeasca cuprinde cinci etape, cercetarea incepand cu o lista preliminara de 23.000 de companii-tinta, pentru ca in final portofoliul tipic sa cuprinda aproximativ 100-150 de detineri, se arata intr-o pre­zentare sustinuta de acest grup in road-show-ul derulat pentru promovarea FP in fata investitorilor. „Indeplineste compania-tinta crite­riile noastre de evaluare, dimensiune si lichi­ditate? Este compania-tinta o opor­tunitate pentru Templeton din per­spectiva con­textului global, a sectorului aferent si a considerentelor istorice”? Acestea sunt primele intrebari pe care grupul Franklin Templeton le are in vedere cand incepe procesul prin care alege companiile de pe pietele emergente in care va investi, anunta Economic Times.

Ce mai vinde CEC Bank pe site: case executate silit, dar si spatii proprii. CEC Bank, singura banca de top ramasa in portofoliul statului, a programat la licitatie in urmatoarea luna si jumatate aproape o suta de case si terenuri executate silit deoarece proprietarii nu si-au mai platit ratele la credite, dar pe langa acestea vrea sa vanda sau sa inchirieze si cladiri proprii pe care nu le mai foloseste. „Actiunea face parte dintr-un plan de eficientizare a retelei. Existau orase in care aveam sedii foarte mari, desi nu aveam nevoie decat de o simpla agentie. Sunt scoase la vanzare sau inchiriere si foarte multe spatii de cazare aflate in proprietatea bancii”, a declarat Oltea Belciuganu, directorul de marketing si comunicare al CEC Bank, informeaza ZF.ro.

Tata pregateste noutati pentru Europa. Conceptul Pixel, prezentat la Geneva, se bazeaza pe celebrul model low cost Tata Nano si ar putea prefigura un viitor automobil urban pe care constructorul indian il va exporta in Europa. Conceptul este propulsat de un motor turbodiesel in 3 cilindri, de 1,2 litri si 75 CP. Consumul este de doar 3,4 litri/100 km, cu emisii de CO2 limitate la doar 89 g/km. Pixel poate lua la bord patru persoane, iar pentru reducerea razei de bracaj (la 2,6 m), rotile din spate bracheaza in sens invers celor din fata. Un detaliu interesant si oarecum neasteptat pentru un automobil low cost il constituie controlul functiilor de divertisment ale masinii prin intermediul unui smartphone sau a unei tablete, care se insereaza in bord, scrie 24auto.ro.

Cum investesti in aur si argint si ce castiguri te asteapta. Argintul ar putea fi una dintre cele mai bune investitii pe termen lung pentru romanii cu venituri medii. Nu costa mult si are toate sansele sa se scumpeasca datorita evolutiilor globale. Pretul aurului si cel al argintului masoara frica determinata de incertitudinile din Africa si Orientul Mijlociu si de inflatie, a declarat, pentru EVZ, investitorul Adrian Caramiha. Cu alte cuvinte, cata vreme evolutia economica este amenintata de turbulentele financiare si politice, metalele pretioase se dovedesc o foarte buna investitie de refugiu. Romanii pot cumpara aur in forma fizica, dar si prin fondurile de investitii care au ca suport metale pretioase. „Denumite exchange trading funds (ETF), acestea ofera unitati de fond legate de evolutia metalelor pretioase”, spune Caramiha. Plasamentele in fonduri presupun fie achizitia unei cantitati de metal pretios, insa in forma virtuala, care va fi tranzactionata de investitor pe o platforma on-line, fie o tranzactie in marja, pentru cei care doresc castiguri mai mari, anunta EVZ.

Ratele creditelor in euro ar putea creste cu 10% pana la sfarsitul anului. Pentru romanii cu credite in euro, dublarea indicatorului Euribor pana la sfarsitul anului inseamna o rata lunara mai mare cu aproximativ 10% Pana la finalul anului, ratele la creditele in euro s-ar putea majora cu aproximativ 10%. Motivul nu este deprecierea leului fata de moneda europeana, ci cresterea Euribor – indicator folosit de banci in calcularea ratelor, alaturi de marja proprie. Economistii se asteapta ca pana in decembrie, Euribor la trei luni sa avanseze pana la 1,5-2%, de la 1,17%, in prezent. Cresterea nu a inceput insa in ultima perioada. Fata de vara trecuta, indicatorul aproape s-a dublat, de la un nivel de 0,6%, informeaza Gandul.

Tranzactii in scadere pe piata spatiilor de birouri. Dupa un trimestru trei spectaculos, cand cererea a ajuns la peste 62.400 mp, ultimul trimestru al anului 2010 a adus o scadere semnificativa a nivelului tranzactiilor – doar 18.300 mp, arata cel mai recent raport de birouri al CBRE Romania. Ultimul trimestru din 2010 a fost al doilea trimestru consecutiv cand nu au fost semnate acorduri de preinchiriere, un puternic contrast fata de 2008, cand acordurile de pre-inchiriere reprezentau mai mult de 80% din totalul pietei de inchirieri, scrie Romania Libera.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro