De la New York, unde prezidează o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, Serghei Lavrov acuză Statele Unite că au "îmbrățișat o politică de distrugere"
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov prezidează luni după-amiază o ședință a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), la New York, unde a acuzat Statele Unite că au „îmbrățișat o politică de distrugere” a misiunii ONU de a menține pacea, lansând un atac virulent inclusiv la adresa FMI. El i-a răspuns astfel șefului ONU, Antonio Guterres, care a afirmat că invazia Rusiei în Ucraina provoacă „suferință enormă și devastare țării și poporului ucrainean” și a cerut urgent „răspunsuri eficiente”, scrie The Guardian.
Rusia deţine preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU în această lună, în plină ofensivă militară în Ucraina, astfel că Serghei Lavrov prezidează luni Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a acuzat că invazia Rusiei în Ucraina provoacă „suferință enormă și devastare țării și poporului ucrainean” și a cerut urgent „răspunsuri eficiente”, scrie The Guardian.
Șeful ONU a adăugat că lumea se confruntă cu tensiuni istorice între marile puteri.
Acuzații aduse SUA de către Lavrov chiar de la New York
În replică, Serghei Lavrov, unul dintre miniștrii cheie ai președintelui rus Vladimir Putin și responsabil de afacerile externe ale Rusiei timp de 19 ani, a dat vina pe Statele Unite și pe aliații săi occidentali, în linia retoricii de la Kremlin.
El a susținut că ONU „îndură o criză profundă” și că SUA au înlocuit Dreptul internațional cu „o ordine bazată pe propriile reguli”.
Lavrov a mai acuzat că SUA au „îmbrățișat o politică de distrugere” a misiunii ONU de menținere a păcii.
„Situația este mai periculoasă decât în timpul războiului rece”
Ministrul rus de Externe, care a condus o întâlnire privind multilateralismul și Carta fondatoare a ONU, a mai susținut că lumea a ajuns într-o situație mai periculoasă decât în timpul războiului rece: „Așa cum s-a întâmplat în războiul rece, am atins pragul periculos, probabil și mai periculos”.
Atacuri și la FMI
Ministrul de Externe al Rusiei nu a scutit de atacuri nici Fondul Monetar Internațional (FMI), acuzând că s-a „transformat” într-un organism care lucrează pentru „realizarea obiectivelor Statelor Unite și ale aliaților lor, inclusiv a obiectivelor de natură militară”, mai scrie The Guardian: „SUA au luat calea distrugării globalizării, pe care de mulți ani au ridicat-o la cel mai înalt beneficiu al întregii umanități”.
Toți cei 27 de ambasadori ai UE la ONU au condamnat invazia Rusiei, înainte de reuniunea Consiliului de Securitate
Înainte ca Rusia să prezideze reuniunea Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, toți cei 27 de ambasadori ai statelor UE au semnat o declarație comună în care au condamnat invazia Rusiei în Ucraina, conform CNN.
- „Rusia încearcă să se prezinte ca un apărător al Cartei ONU și al multilateralismului. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Este cinic. Știm cu toții că, în timp ce Rusia distruge, noi construim. În timp ce ei încalcă, noi protejăm.
- Carta ONU, Adunarea Generală a ONU, CIJ, CPI, oriunde te uiți, Rusia este disprețuită”, se arată în declarația celor 27 de ambasadori ai UE.
Reprezentanții statelor UE au reluat cererea ca Rusia „să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
„Nu vom uita, nu vom ierta”
Statele Unite au refuzat să le elibereze vize jurnaliştilor ruşi care îl însoţesc pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, luni şi marţi la ONU.
- „Nu vom uita, nu vom ierta!”, a avertizat Lavrov înainte de plecarea sa la New York, denunţând o decizie „laşă” a Washingtonului.
- „O ţară care se autointitulează cea mai inteligentă, cea mai puternică, cea mai liberă, cea mai corectă s-a dezumflat şi chiar a făcut un lucru stupid”, a spus ironic ministrul rus de Externe.