Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Fratia Musulmana din Egipt doreste formarea unui partid politic; Rusia va incepe exploatarea petrolului din zona Arctica; Sase tari ale Europei Centrale denunta regimul actual din Belarus

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Fratia Musulmana din Egipt doreste formarea unui partid politic. Fratia Musulmana din Egipt a declarat ca planuieste sa infiinteze un partid politic de indata ce restrictiile valabile in timpul lui Mubarak vor fi ridicate. Grupul islamic a dorit infiintarea acestui partid cu ani in urma dar legea partidelor politice nu le-a permis concretizarea planului. Fratia Musulmana dateaza din anii 1920 avand radacini puternice in societatea conservatoare musulmana din Egipt. Desi regimul Mubarak interzicea oficial asocierea in grupuri politice s-a ingaduit existenta Fratiei atat timp cat nu i-a periclitat puterea. Desi noua conducerea militara a Egiptului a promis organizarea de alegeri prezidentiale si parlamentare pentru transferarea puterii catre civili, Fratia a declarat ca nu intentioneza momentan sa intre in cursa electorala. SUA este ingrijorata de asa zisa „retorica anti-americana” a grupului Islamic, dar nu s-a pronuntat direct impotriva unei eventuale participari a acesteia intr-o guvernare viitoare, scrie Reuters.

Activistii Greenpeace au protestat in incinta unei centrale nucleare din Spania. Douazeci de activisti Greenpeace au reusit sa patrunda marti intr-o centrala nucleara din Spania dupa ce au ranit usor un paznic. O parte dintre ei au reusit sa se urce pe un turn de racire pe care au scris cuvantul „pericol”, protestand impotriva folosirii energiei nucleare. Centrala nucleara se afla in orasul Cofrentes din estul Valenciei. Situatia a fost confirmata atat de purtatorul de cuvant al Greenpeace cat si de autoritatile spaniole care insa au declarat ca partile importante ale centralei nu au fost atinse de activisti si ca acestea sunt securizate perfect si functioneaza normal. Autoritatile nu au explicat cum a fost posibila penetrarea sistemului de securitate din jurul centralei. Centrala nucleara de la Cofrentes a inceput sa functioneze in anul 1984, dar licenta actuala de functionare expira in luna martie a acestui an. Desi detine opt centrale nucleare, Spania a produs prin ele doar 20% din totalul de energie in anul 2007, restul de 80% provenind din prelucrarea carbunilor, energiei solara, eoliana si alte surse, informeaza CNN.

Sase tari ale Europei Centrale denunta regimul actual din Belarus. Conducatorii a sase tari europene – Austria, Germania, Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Slovacia – au denuntat marti la Bratislava regimul presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, calificand alegerile prezidentiale din decembrie drept frauduloase. „Suntem profund preocupati de evenimentele care au urmat alegerilor prezidentiale frauduloase in Berlarus”, au indicat premierii acestor tari membre ale Uniunii Europene intr-o declaratie comuna. Aflat la putere din 1994, presedintele Lukasenko a fost investit la sfarsitul lunii ianuarie, la Minsk, dupa ce fusese reales in 19 decembrie pentru al patrulea mandat cu aproape 80% din sufragii. Realegerea sa a fost urmata de manifestatia de protest a mai multor mii de persoane care denuntau fraude masive, reprimata violent de regim, informeaza AFP.

Rusia va incepe exploatarea petrolului din zona Arctica. Pentru ca rezervele de petrol din jurul coastelor rusesti sunt in scadere, Rusia incearca sa isi mute operatiunile in larg, in zona Arctica, desi aici este interzisa exploatarea petrolului. Luna trecuta Rusia a semnat o intelegere de exploatare in zona Arctica cu gigantul British petroleum (BP) care se confrunta si el cu scaderea rezervelor sale de petrol din SUA. Acum si alte companii vestice vazand disponibilitatea Ruiei la discutii privind zacamintele arctice doresc sa initieze discutii. Noile provizii de petrol rusesc ar putea fi vitale pentru decadele urmatoare, cerintele pe piata petrolului fiind in continua crestere, anunta New York Times.

Obama cere Pakistanului eliberarea diplomatului american Raymond Davis. Presedintele SUA Barack Obama a declarat marti ca Pakistanul ar trebui sa respecte imunitatea diplomatica de care beneficiaza angajatii consulari. Declaratia vine in urma arestarii lui Raymond Davis, fost membru in trupele speciale SUA, care a impuscat luna trecuta doi pakistanezi in orasul Lahore. Davis sustine ca a actionat in legitima aparare fiind victima unui jaf armat. Washingtonul sustine eliberarea imediata a cetateanului american careia i-a fost incalcat dreptul la imunitate diplomatica in timp ce Pakistanul doreste ca un tribunal intern sa decida soarta lui Davis. Senatorul John Kerry, care a mers in Pakistan pentru solutionarea problemei, a transmis condoleante familiilor celor doi pakistanezi impuscati, dar a sustinut dreptul la imunitate diplomatica si a sanctionat incalcarea ei de catre autoritati. Totodata Kerry a anuntat ca Departamentul de Stat al Justitiei americane va deschide o ancheta. Autoritatile pakistaneze se afla intr-o situatie dificila, deoarece eliberarea lui Davis ar starni mania talibanilor aflati in legatura cu Al Qaida care au avertizat deja ca vor pedepsi orice miscare in acest sens, anunta Reuters.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro