Sari direct la conținut

Participatia statului la Fondul Proprietatea ar putea sa scada sub 33% pana la sfarsitul anului

HotNews.ro

Participatia statului la Fondul Proprietatea ar putea sa scada sub 33% pana la finele acestui an, de la aproape 39% cat era in decembrie 2010, pe fondul continuarii procesului de despagubire a celor carora li s-au confiscat proprietatile de catre regimul comunist, a declarat luni Greg Konieczny, manager de fond la Fondul Proprietatea. Dupa ce participatia statului va scadea sub acest prag, administratorul FP va schimba sistemul de vot, astefel incat fiecare actiune detinuta va da dreptul la un vot.

Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment, arata ca in prezent exista o diferenta intre participatia statului si numarul de voturi. „La data prospectului statul avea 40,5% din capitalul social si 44,68% din voturi, deci erau 4 puncte procentuale mai mult”, a spus ea.

In prezent, actionarii minoritari care detin sub 1% din titlurile Fondului Proprietatea au un drept la vot pentru fiecare actiune detinuta, in cazul in care detin intre 1% si 3% din actiuni au dreptul la un vot pentru fiecare doua actiuni detinute, iar daca controleaza intre 3% si 5% din capitalul social al fondului au dreptul la un vot pentru fiecare trei actiuni detinute. Daca un actionar detine peste 5% din titluri, ceea ce depaseste pragul de 5% nu ii confera niciun drept de vot. Statul poate insa vota cu toate actiunile pe care le detine.

Fondul Proprietatea se va lista pe 25 ianuarie.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la Bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Termenul de listare a fost insa amanat in repetate randuri, in ciuda nenumaratelor termene de listare pe care si le-au asumat persoanele care s-au perindat la conducerea Fondului.

Franklin Templeton a preluat administrarea FP pe 29 septembrie 2010, Fondul fiind creat in decembrie 2005 pentru despagubirea persoanelor deposedate abuziv de proprietati de catre regimul comunist.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro