Utile: Cum scapam de stresul financiar; Televizorul creste riscul de infarct; Pastilele contrafacute ucid
Pastilele contrafacute ucid. Viagra si pastilele de slabit sunt in topul medicamentelor cel mai des contrafacute. Mai nou insa se falsifica suplimente alimentare, calmante, citostatice sau medicamente pentru inima. Promit minuni, se gasesc peste tot pe internet, sunt mai ieftine si, de cele mai multe ori, ambalajul nu da de banuit ca ceva nu e in regula. Ceea ce nu se vede este ca medicamentele contrafacute pot provoca efecte adverse imprevizibile, de la alergii, intoxicatii, pana la deces. Motivul: sunt produse in conditii insalubre, de persoane necalificate, au o cantitate prea mica de substanta activa sau mult prea mare, ori deloc. Ceea ce inseamna ca cei care le iau pot muri asteptand sa-si faca efectul, scrie EVZ.
Cum scapam de stresul financiar. Peste jumatate dintre romani simt ca nu detin controlul propriei situatii financiare. Totusi, foarte multi tin o evidenta clara a cheltuielilor. Bugetul pe termen scurt creste nesiguranta financiara, sustin psihologii. Sunt insa si romani care traiesc „periculos”: isi planifica banii de la o zi la alta. Calin S., 26 de ani, din Bucuresti face parte din categoria celor carora le place sa se descurce de azi pe maine. Nu are bani pusi deoparte si, daca apare ceva neprevazut, „vede el cum se descurca”. Calin lucreaza la o firma din Capitala ca specialist IT, insa, cand vine vorba de programarea bugetului personal, este „mult depasit”, dupa cum glumeste chiar el. „La fiecare inceput de an imi propun sa gandesc pe termen lung, sa-mi planific lunar banii si sa nu-mi mai fac datorii. Nu imi iese insa niciodata”, spune tanarul, citat de Adevarul.
Televizorul creste riscul de infarct. Persoanele care privesc la televizor timp de mai mult de doua ore pe zi sunt expuse unor riscuri mai mari de a dezvolta maladii cardiace si de a suferi un infarct, afirma autorii unui studiu britanic, citat de Mediafax. Oamenii de stiinta au monitorizat incepand din anul 2003, timp de patru ani, 4.512 voluntari scotieni, care au completat cu regularitate chestionare in care precizau numarul de ore petrecute in fiecare zi privind la televizor sau urmarind filme pe DVD, in fata computerului in afara orelor de munca sau jucand diverse jocuri pe computer si console de jocuri video. De-a lungul celor patru ani de monitorizare, 325 de persoane au decedat. Dintre acestea, 215 au suferit un incident cardiac. Analizand obiceiurile acestor persoane, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca rata mortalitatii a fost cu 48% mai mare pentru voluntarii ce petreceau mai mult de patru ore pe zi in fata unui ecran – in afara orelor de munca -, comparativ cu persoanele care petreceau mai putin de doua ore pe zi in fata unui ecran, informeaza Romania libera.
Metode eficiente de tratare a herpesului. Unguentele antivirale, dar si medicamentele homeopatice grabesc vindecarea. Potrivit dermatologilor, virusul herpetic se gaseste in stare latenta la majoritatea adultilor. Cu toate acestea, numai 10 la suta din ei fac herpes. Herpesul este o infectie produsa de virusul Herpes simplex si afecteaza in egala masura atat femeile, cat si barbatii. „Exista doua tipuri de virusuri herpetice: tipul 1, care produce herpesul labial (infecteaza mai ales jumatatea superioara a corpului si se transmite prin contact direct cu leziunile sau cu saliva purtatorului) si tipul 2, care produce herpesul genital (se transmite prin contact sexual sau in timpul nasterii de la mama la nou-nascut)”, explica medicul primar dermatolog Oana Clatici de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, citat de Adevarul.
Copiii alaptati exclusiv la san sase luni risca sa aiba carente! Alpatarea la san pentru sase luni nu este neaparat cea mai buna solutie pentru buna dezvoltare a copiilor, sustin experti de la Londra, citati de British Medical Journal. Micutii risca sa sufere de deficiente de fier si de alergii daca nu primesc si alte alimente mai devreme de sase luni, sustin medici de la University College London’s Institute of Child Health. In anul 2001, Organizatia Mondiala a Sanatatii facea o recomandare globala care spunea ca toti copiii ar trebui alaptati exlusiv la san in primele sase luni de viata. Recomandarea se baza pe rezultatele a 16 studii, dintre care sapte fusesera facute in tari dezvoltate, potrivit EVZ.