Mugur Isarescu: Pericolul anului 2011 este seceta banilor
Pericolul anului 2011 este sa mergem pe taramuri aride din punctul de vedere al fluxului de bani si, in conditiile in care nu reusim sa consolidam credibilitatea, s-ar putea sa trecem in partea cealalta, la seceta, chiar daca exista bani in lume, a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu acordat Money Channel. El a mai aratat ca aceasta este perspectiva pentru orice tara care nu respecta disciplina financiara si sperie investitorii.
Citeste principalele declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu:
- Din punctul de vedere al fluxului de bani si, in conditiile in care nu reusim sa consolidam credibilitatea, s-ar putea sa trecem in partea cealalta, la seceta, chiar daca exista bani in lume. Sa ramai o tara in care sa nu intre banii si sa treci printr-o seceta aspra. Aceasta perspectiva exista in orice tara care nu respecta disciplina financiara. Nu avem cum sa majoram peste noapte economisirea interna la nivelul cheltuielilor curente. Atunci, o intreupere a fluxului de capitaluri poate sa genereze o intreaga seceta.
- Nu am avut neaparat iesiri masive de capital, datorita acordului de la Viena, dar nu am avut intrari, intr-o tara care era obisnuita sa traiasca din economisirea externa.
- 2011 aduce modificari substantiale. Daca cumva schimbam directia nu trebuie sa treaca mult timp pana sa revenim la situatia de la inceptul lui 2010. Corectiile majore se observa.
- Corectiile majore s-au facut, se vede la deficitul extern. Acest lucru este remarcabil si a fost recunoscut si de organismele internationale prin acea fraza: Romania nu mai are nevoie de corectii majore.
- Cresterea exporturilor a reusit sa antreneze cresterea productiei industriale. Punctul nostru de vedere este ca am si asistat la o transformare structurala a exporturilor.
- O crestere economica care este antrenata de exporturi are niste avantaje – nu duce la dezechilibre externe, ci duce chiar la o echilbrare. Nu avem exporturi de tehnologie avansata, dar suntem pe componente auto, motoare electrice, telefoane. La inima ne poate crea o mica durere ca sunt produse ale companiilor straine. Eu sper ca exporturile de produse agricole, dupa ce va fi recastigata piata agroalimentara interna, vor creste, deoarece o tara cu atat teren agricol nu va mai fi importator net. Schimbarile in structura exporturilor vor continua.
- Stim ca exporturile antreneaza productii industriale in amonte si acesta e un lucru bun.
- In cazul serviciilor, ce servicii poate oferi Romania, transport, turism? Poti face turism fara autostrazi? Nu avem mari sperante sa avem mari exporturi in sectorul serviciilor pana nu vom crea infastructura necesara.
- E nevoie de cresterea consumului. Economia poate creste si in lipsa cresterii consumului. Poti sa spui ca daca nu creste consumul vei avea o crestere economica foarte inceata. Cresterea lui este determinata de angajatii din industrie, de sectoarele care cresc. Statul poate sa stimuleze consumul daca are camp de manevra, dar nu-l are. Noi am avut deficite, nu am avut camp de manevra. Sunt convins ca si consumul trebuie sa creasca, dar nu consumul social, consumul bugetar, ci cel de productie.
- Anul trecut am incercat prin politica monetara sa stimulam dobanzile, pentru a avea o politica monetara anticiclica pentru a stimula economia. Bancile nu au crezut si am ajuns la situatia de a reduce dobanzile, dar bancile nu. Suntem la limita prudentei din partea unei banci centrale, dar bancile nu vor sa reia creditarea. A iesi dintr-o politica prociclica este o chestiune extrem de grea, am facut corectiile necesare si trebuie sa avem rabdare sa punem masina pe drum si sa nu ne mai grabim.
- Din punct de vedere financiar, lucrurile stau asa: singura noastra sansa de a iesi din ceata si de a recastiga increderea o vad prin continuarea reformelor si mentinerea unor relatii cu CE si FMI. Nu o sa ne-o imbunatatim repede (increderea – n.r.). Increderea o pierzi si o recastigi greu. Noi avem rating sub investment grade, CDS undeva sub 300 puncte, si sunt tari mari cu CDS de 600-700-1000. Nu putem sa judecam in termeni doar ce spun pietele si agentiile de rating. Iesirea din conul de umbra al credibilitatii nu se va face rapid, ci incet si asta doar daca avem rabdare. Trecutul ne arata ca nu prea suntem chibzuiti. Am venit cu prea multe dovezi in aceasta perioada, in ultimii 20 de ani.
- Am iesit public la o incercare cu un dialog mai aspru cu agentiile de rating cand ne-au degradat. Pana acum nu am facut public, dar discutia cu dansii a fost cum sa cotezi o tara care nu remarca ce se intampla in lume cand discuta in Parlament majorari de 50% de salarii, chiar daca erau doar pentru profesori? Cum a fost privita Romania cand, la cateva zile dupa cresterea TVA, s-a discutat in Parlament reducerea taxei la nivelul anterior?
- Ar mai trebui sa avem ceva: perseverenta. Trebuie sa ne asteptam ca orice derapaj inclusiv verbal va fi taxat. Fisurile de comunicare vor fi taxate.
- Euro ca moneda va trebui sa fie consolidat pentru ca a fost cladit pe un pilon foarte tare – monetar, pe un substitut de politica fiscala sau monetara – UE nu are o politica unitara ca Statele Unite. Cred ca criza a pus sub semnul intrebarii aceasta substituire a acestei politici cu un pact de stabilitate. Si al treilea pilon este cooperarea politica. Cred ca ultimele doua sunt foarte importante si cred ca se va merge in tandem si asta este provocarea pentru urmatorii 2-3 ani.
- Trebuie sa vedem convergenta ca un avantaj pentru Romania, daca o vedem ca pe un chin. A avea deficite mici si inflatie scazuta nu este un chin.
- Noi impreuna cu Ministerul de Finante vom transmite datele legate de rigorile financiare si pe partea cealalta vom ajunge sa spunem ca 2015 nu mai este un termen rezonabil si este prea ambitios. Daca tinta e prea ambitioasa poate sa faca rau, sa forteze economia. Noi ne-am exprimat clar. Nu credem ca 2015 este batut in cuie, dar este un far care sa ne ajute sa tinem drumul si un minim de coeziune in politicile noastre.
- Trebuie sa se dezvolte si alta parte a capitalului, care nu se poate construi peste noapte. A construi o curba a datoriei publice care se rostogoleste, se ajunge in situatia Irlandei. Finantarea nu trebuie sa aduca situatia de rostogolire si de cautare de bani in gaura de sarpe. Cu pietele ati vazut cat de greu se discuta. Pe masura ce economia se dezvolta incepe sa isi dezvolte si economisirea necesara. Banii trebuie luati de dinainte. Refinantarea nu trebuie sa duca la ideea de rostogolire, a gasi banii in ultima instanta, cu sufletul la gura. Pentru asta e nevoie de strategie.
- In domeniul sanitar, unde se creeaza cele mai multe probleme si arierate, reforma trebuie continuata. Sunt orificii multe pe unde se scurg banii. Nu ai cum sa creezi echilibre financiare pe un mare dezechilibru, un raport total disproportionat dintre numarul de contribuabili si numarul de beneficiari.
- Sectorul real are dorinte si pretentii. Insa pericolul cel mai mare este sa incerci sa ii dai si apoi sa ii iei. Guvernul trebuie sa mentina o predictibilitate si sa evite schimbarile.
- Cu o inflatie mai scazuta in trimestrul trei exista certitudinea ca dobanda se va reduce. Noi speram ca costul creditului sa se apropie mai mult de acest 6%. Daca inflatia se va duce in jos exista certitudinea ca si dobanzile sa se duca in jos. Bineinteles ca asta va duce la niste costuri, dar ele vor fi acoperite de banci din partea de creditare si din comisioane. Trebuie sa se uite si la costurile lor.
- Cresterea economica poate fi stimulata si de Guvern. Pentru a fi sanatoasa trebuie sa avem stabilitate a preturilor, stabilitate financiara. Cresterea economica se creeaza la antreprenori, inseamna locuri de munca, prooductivitate si trebuie sa ii dai celui care produce un mediu stabil.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro