Sari direct la conținut

BCR a revizuit prognoza cu privire la evolutia economiei romanesti din acest an, de la -3% la -2,1%

HotNews.ro

Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit estimarea privind evolutia economiei romanesti din acest an, prognozand o scadere cu 2,1% a Produsului Intern Brut (PIB), fata de o contractie de 3% din PIB cat estima anterior, se arata in raportul „Romania – Sub semnul austeritatii”, publicat luni. Analistii bancii au pastrat insa estimarea de crestere economica de 1,2% in 2011 si de 2,3% in 2012.

In raportul din august, BCR a revizuit estimarea privind evolutia PIB din 2010 de la un avans de 1,9% la o scadere de 3%, dupa ce in martie revizuise in urcare estimarea privind cresterea economica din acest an de la 0,6% la 1,9%.

Prima Casa 2 a avut un impact pozitiv asupra evolutiei PIB

Lucian Anghel, economistul sef al BCR, a aratat ca programul Prima Casa 2 a avut un impact puternic asupra evolutiei PIB in 2010, apreciind ca fara acest program scaderea economica ar fi fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare. „Daca noi estimam o scadere de circa 2%, fara Prima Casa 2 scaderea ar fi fost de 2,2-2,3%, practic cu o zecime mai mult”, a spus Lucian Anghel.

Totodata, el a aratat ca impactul masurilor de austeritate care au intrat in vigoare in luna iulie a fost mai redus decat estimau analistii bancii in raportul publicat in luna august, care estimau atunci o scadere economica de 3%.

In lipsa masurilor de austeritate, economia Romaniei ar fi incheiat anul in zona negativa, insa aproape de zero. Fara aceste masuri insa, „Romania ar fi fost lovita pe termen mediu si lung mult mai puternic – deficit bugetar de 8-10%, se punea problema lipsei de finantare. Aceste masuri au fost dure, dar necesare”, a mai spus Anghel.

Potrivit economistilor BCR, masurile de austeritate au avut un impact de circa 1-1,5 puncte procentuale asupra PIB.

Iesirea din recesiune, anevoioasa si presarata cu masuri nepopulare

Economistul sef al BCR a mai apreciat ca iesirea din recesiune va fi anevoioasa si presarata cu masuri nepopulare pe care guvernul va trebui sa le adopte pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB in 2011.

Cresterea economica din 2011 va fi sustinuta in special de investitiile realizate de companiile private, in timp ce consumul gospodariilor populatiei va consemna cel mai probabil doar un avans marginal. Atragerea de noi investitii straine directe, in conditiile in care mediul intern va fi unul stabil, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si indeplinirea reformelor structurale cuprinse in actualul dar si probabil viitorul acord cu FMI si UE sunt elemente cheie pentru reluarea cresterii economice sustenabile, se arata in raport.

„Inflatia s-ar putea injumatati la finalul lui 2011, dupa ce socul generat de majorarea TVA-ului in vara acestui an se va disipa treptat. Intr-un scenariu moderat care ia in calcul o productie agricola buna si implicit un efect favorabil din partea preturilor volatile, inflatia s-ar putea plasa la limita superioara a intervalului tintit de catre banca centrala; in caz contrar, estimam ca inflatia va fi marginal superioara tintei de 3% +/-1pp, a adaugat Lucian Anghel.

Economistul sef al BCR considera ca banca centrala ar putea relua ciclul de relaxare a politicii monetare in 2011, daca presiunile inflationiste se vor reduce, iar Romania va incheia un nou acord, preventiv, cu FMI si Uniunea Europeana. Alaturi de reluarea cresterii economice si imbunatatirea perceptiei de risc a investitorilor globali, aceasta poate pune bazele unui reviriment a activitatii de creditare a sectorului privat, in special pe segmentul creditelor pentru investitii. Existenta unor proiecte majore de investitii in infrastructura, energie, agricultura sau industria prelucratoare poate asigura orientarea resurselor financiare spre domenii care asigura o crestere economica sanatoasa pe termen lung.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro