Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Unul din zece membri ai Parlamentului bulgar este mult prea timid pentru a lua cuvantul; Rusia isi arata ingrijorarea fata de activitatile nucleare ale Coreei de Nord; Gorbaciov solicita revenirea la democratie in Rusia

HotNews.ro
presa in diagonala, Foto: Colaj foto
presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Gorbaciov solicita revenirea la democratie in Rusia. Intr-un articol publicat luni in ziarul anti-Kremlin „Novaya Gazeta”, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a criticat actuala conducere a Rusiei pe motiv ca erodeaza fundamentele democratiei din aceasta tara. „Nu toata lumea observa ca schimbarile, care vor provoca modificari majore in politica Rusiei, continua sa se acumuleze in aceasta tara”, a declarat Gorbaciov. Fostul lider a subliniat faptul ca Rusia se confrunta cu probleme mult mai grave decat cele semnalate recent de presedintele Dmitri Medvedev. Acesta considera coruptia un soi de cancer care mananca din societatea rusa. El a mai declarat ca dependenta Rusiei de petrol si gaze a transformat economia tarii intr-un element extrem de vulnerabil, informeaza Ria Novosti.

Tatal lui Julian Assange vorbeste despre copilaria acestuia. Julian Assange „a fost un baiat foarte inteligent cu un acut simt al diferentierii binelui de rau”, a declarat tatal sau vitreg. Tanarul Assange a fost foarte activ in perioada sa de crestere, parintii sai fiind implicati in industria teatrului din Australia. Brett Assange, tatal real al lui Julian Asssange, locuieste in momentul de fata in Sydney. Acesta l-a crescut pe Julian de la varsta de un an. Recent el a declarat ca Julian „a fost un copil cu mintea ascutita, care a luptat intotdeauna pentru idealuri greu de indeplinit”. „Este destul de ciudat. Intotdeauna am crezut ca Julian va face ceva de genul acesta. Era foarte independent. Mereu a luat apararea celor neajutorati. Imi amintesc un episod cu colegii lui de scoala. Julian era intotdeauna foarte suparat pe oamenii care ii atacau pe colegii lor. Avea un simt al egalitatii si al dreptatii”, a adaugat Brett Assange, transmite CNN.

Unul din zece membri ai Parlamentului bulgar este mult prea timid pentru a lua cuvantul. Din momentul in care cea de-a 41-a Adunare Nationala Bulgara a inceput sa lucreze, 26 dintre membrii Parlamentului bulgar nu au rostit niciun cuvant la tribuna oficiala. 16 membri ai partidului de guvernare GERB si 10 parlamentari ai Miscarii de opozitie pentru Drepturi si Libertati nu au adresat niciodata un discurs de la tribuna oficiala, conform unei cercetari efectuate de Presedintele Departamentului de Retorica al Universitatii din Sofia, Liliya Metodieva. Aceasta este in acelasi timp si initiatoarea proiectului intitulat „Controlul Civil asupra Parlamentarismului”. Cel mai renumit dintre membrii grupului de parlamentari bulgari tacuti este liderul DPS Ahmed Dogan. „Cuvantul „parlament” provine din frantuzescul „a vorbi”. Adunarea Nationala trebuie sa reprezinte o dezbatere constanta pentru a face posibila existenta unui proces legislativ normal”, a declarat Liliya Metodieva, anunta Novinite.

Un Centru de Cercetare Maritima inspirat de valurile tsunami a fost propus in Indonezia. O competitie internationala de design pentru construirea unui centru de cercetare maritima in Bali, Indonezia a oferit numeroase propuneri de modalitati in care arhitectura si structura valurilor tsunami poate fi studiata si interpretata. Una dintre lucrarile selectate in urma acestei competitii propune o cladire ce va fi construita la 150 de metri departare de tarm. Centrul de Cercetare Maritima are o structura fluida care minimalizeaza impactul sau asupra mediului acvatic. Cladirea ce are aproximativ 2500 de metri patrati este proiectata in asa fel incat sa fie extrem de eficienta din punct de vedere energetic. Ea le ofera vizitatorilor si cercetatorilor o legatura directa cu oceanul, potrivit iSpyce.

Rusia isi arata ingrijorarea fata de activitatile nucleare ale Coreei de Nord. Ministrul de Externe rus Sergei Lavrov a declarat luni ca este profund ingrijorat de capacitatea Coreei de Nord de a imbogati uraniul ce ar putea fi utilizat ulterior la fabricarea armelor nucleare. In timpul unei sedinte cu omologul nord coreean Pak Ui-Chun, Lavrov si-a exprimat „profunda ingrijorare fata de capacitatea de imbogatire a uraniului observabila la Yongbyon”, a spus ministrul de externe rus in declaratia sa. Yongbyon a fost pentru foarte multa vreme in centrul cursei nord coreene pentru fabricarea de arme nucleare, detinand un reactor capabil sa produca suficient plutoniu pentru fabricarea a sase bombe. Lavrov a cerut Coreei de Nord „sa se conformeze rezolutiilor 1718 si 1874 ale Consiliului de Securitate al ONU” conform declaratiei acestuia, scrie AFP.

Disidentii Wikileaks vor lansa un site concurent – Openleaks. Fostul adjunct al fondatorului Wikileaks Julian Assange sustine ca va lansa in curand un site rival de dezvaluiri care, potrivit lui, va fi mult mai transparent decat cel original. Numit „Openleaks” (www.openleaks.org) si condus de Daniel Domscheit-Berg, fostul numar doi in Wikileaks, dupa Assange, site-ul nu are deocamdata niciun continut, in afara de un logo si mesajul „Disponibil in curand”. Intr-un interviu pentru site-ul de tehnologie OWNI, Domscheit-Berg a refuzat sa ofere detalii cu privire la disputa sa cu Wikileaks, dar a sugerat faptul ca organizatia lui Assange s-a departat de misiunea sa initiala. „In aceste ultime luni organizatia nu a mai fost deschisa, a pierdut din vedere promisiunea de a fi o sursa deschisa”, a spus Domscheit-Berg. El a precizat ca, spre deosebire de Wikileaks, site-ul Openleaks nu va publica documente clasificate direct pe internet, ci va oferi posibilitatea celor care detin informatii de a le incarca in siguranta in baza de date, care apoi va fi pusa la dispozitia publicatiilor partenere. Potrivit lui Domscheit-Berg, care in trecut a fost implicat in grupul de hackeri germani „The Chaos Computer Club”, Openleaks va incepe primele teste la inceputul anului viitor. Noua organizatie are in prezent numai 10 membri, dar, spune Berg, deja sunt foarte multi aplicanti, relateaza Reuters. (V.M.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro