Sari direct la conținut

Oana Petrescu, BCR: Reducerea impozitului pe venit la 10% nu este suficienta pentru a da incredere populatiei sa se imprumute

HotNews.ro

Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% nu va fi suficienta pentru a da mai multa incredere populatiei sa se imprumute, a declarat Oana Petrescu, vicepresedintele de retail al BCR. Ea a mai spus ca cel mai important lucru este ca, in cazul in care va fi adoptata, aceasta masura sa nu creeze noi dezechilibre.

„Doar aceasta masura nu ar rezolva problema. Faptul ca oamenii vor avea mai multe venituri nu este suficient, ei trebuie sa se asigure ca vor avea de lucru si peste un an si ca veniturile lor vor continua sa creasca. Increderea trebuie data prin mai mult decat o simpla masura. Este nevoie de mult mai mult. Daca ar fi fost parte dintr-un program prin care se relansa infrastructura, se incepeau diverse proiecte, era credibil”, a declarat oficialul BCR.

Potrivit unei propuneri de modificare a Codului Fiscal, initiata de PDL, impozitul pe venit ar putea fi redus de la 16% la 10%. Proiectul a primit raport favorabil din partea Comisiei de Buget-Finate din Senat.

Ministerul Finantelor, prin secretarul de stat Gheorghe Gherghina, a precizat ca Guvernul nu sustine initiativa, motivul fiind impactul bugetar negativ, de aproximativ 1% din PIB.

Totodata, Consiliul fiscal considera ca reducerea nivelului impozitului pe venit de la 16% la 10% comporta riscuri semnificative pentru indeplinirea tintelor bugetare pe termen mediu asumate in contextul programului economic sustinut de FMI, UE si de Banca Mondiala (BM). In plus, ar fi pusa in pericol respectarea termenului limita 2012 pentru corectarea deficitului excesiv in conformitate cu recomandarea Consiliului ECOFIN din 16 februarie 2010. In opinia Consiliului fiscal, o eventuala nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscala asumate ar fi sanctionata de pietele financiare internationale, mai ales avand in vedere contextul european actual

De asemenea, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, este de parere ca aceasta masura ar pune o presiune suplimentara pe bugetul de stat in 2011, iar deficitul ar putea depasi 4,4%, tinta fixata si o conditie pentru ca Romania sa primeasca urmatoarele transe de la FMI si CE.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect de lege, forul decizional fiind Camera Deputatilor. Propunerea formulata de senatori PDL a fost sprijinita si de grupurile PSD si PNL.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro