Sari direct la conținut

Politic Show: Roberta lasa PSD si PNL fara cuvinte; Gabriel Oprea: De Ziua Nationala a Romaniei, Armata prezinta onorul intregii natiuni; Basescu, 1 Decembrie in Kazahstan

HotNews.ro
Politic show, Foto: Colaj foto
Politic show, Foto: Colaj foto

Basescu, 1 Decembrie in Kazahstan. Presedintele Traian Basescu nu va participa pe 1 decembrie nici la parada militara de la Arcul de Triumf din Bucuresti, nici la manifestarile de la Alba Iulia, ambele organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Seful statului se va afla pe 1 si 2 decembrie in Kazahstan unde participa la summitul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Astazi, inainte de a ajunge in Kazahstan, Traian Basescu a facut o vizita neanuntata in Afganistan la trupele romanesti dislocate in zona. Ieri seara, presedintele a oferit cu ocazia zilei nationale a Romaniei o receptie la care au partcipat reprezentanti ai institutiilor statului precum si reprezentanti ai ambasadelor. Pe 1 decembrie 2009, Traian Basescu, aflat in campania electorala a turului 2 pentru alegerile prezidentiale, a participat la parada militara de la Arcul de Triumf din Bucuresti. Ulterior, seful statului a participat la manifestarile organizate in sectorul 2 de primarul Neculai Ontanu, scrie EVZ.

Oprea: De Ziua Nationala a Romaniei, Armata prezinta onorul intregii natiuni. Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, afirma, in mesajul de 1 Decembrie, ca, „de Ziua Nationala a Romaniei, Armata prezinta onorul intregii natiuni si raporteaza ca are forta, competenta si determinarea de a-si indeplini cu profesionalism misiunile”. „In calitate de militar si de ministru al Apararii Nationale, multumesc tuturor cetatenilor tarii care sprijina Armata in indeplinirea misiunilor sale si transmit mesajul meu de incredere in fortele intregii natiuni, de unitate si de speranta in viitor, in jurul interesului nostru national. Romanii cred in destinul natiunii noastre si in institutiile fundamentale ale statului, intre care Armata se situeaza la loc de cinste, alaturi de Biserica”, adauga Oprea in mesaj, anunta Gandul.

Roberta lasa PSD si PNL fara cuvinte. Dezbaterile in plenul Camerei vor putea fi oprite daca deputatii vorbesc prea mult de la tribuna. Sub atenta supraveghere a Robertei Anastase, parlamentarii puterii au mai facut ieri un pas pentru intarirea majoritatii la Camera Deputatilor. Ca sa nu mai fie deranjati de nenumaratele interventii de la tribuna ale deputatilor opozitiei, parlamentarii PDL, cei ai UDMR si independentii au adoptat ieri o modificare a Regulamentului Camerei prin care presedintele forului legislativ poate sista dezbaterile cand lucrarile sunt „obstructionate”. Prin noile atributii ale Robertei Anastase, puterea va impiedica opozitia sa tergiverseze adoptarea unor legi aflate in dezbatere cum s-a intamplat cu legea pensiilor. In ultimele luni, parlamentarii opozitei au cerut in repetate randuri sa ia cuvantul „pe procedura”, uneori ajungandu-se chiar la blocarea sedintelor. Acesta a fost, de altfel, si argumentul sub care puterea a facut o astfel de propunere, sustinuta ieri chiar si de Roberta Anastase in Comisia de Regulament. „E firesc ca opozitia sa aiba anumite instrumente, dar exista si situatii in care trebuie sa eliberam parlamentul ca dezbaterile sa aiba loc”, a spus Anastase, informeaza EVZ.

Emil Constantinescu: „Poza Sarkozy-Basescu? Umilinta si dezorientare. Dezinvoltura nu are nimic de-a face cu hahaiala”. A fost presedintele Romaniei, dar asta nu m-a incalzit. A fost al meu. Votat cu disperare, apoi ponegrit cu disperare. Zilele astea s-au facut, uite, zece ani de cind a trecut mandatul lui Constantinescu. De cind m-am infrint ca om civic, cu instincte si aspiratii de genul „Sparg muntii, lupt cu hotii!”. „Am serbat” printr-un interviu. Reporter: Pentru mine, presedintia lui Constantinescu nu-nseamna altceva decit cea mai amara perioada din viata mea. De ce ati fost o mare speranta devenita o uriasa dezamagire? Emil Constantinescu: Mai usor cu pianul pe scari: „uriasa dezamagire”? Nu e cam mult? Dezamagirea e reactia lasilor care confunda idealurile pentru care trebuie sa lupti (uneori sa platesti cu viata sau libertatea ca in perioada 1950-1980 sau in 1989) cu iluziile celor incapabili sa inteleaga mersul lucrurilor si care ii acuza pentru propria lor neputinta pe cei care chiar fac ceva. Cea mai amara perioada din viata? Unde ati fost, domnule Istodor, in timpul comunismului? Daca v-ati simtit asa de groaznic sub presedintia lui Constantinescu si mai bine sub Ceausescu, nu ma mira ca nu puteti face nici o deosebire intre cum arata Romania pe care am preluat-o in 1996 si cea pe care am lasat-o in 2000. Va intreb si eu pe dvs. si intreb si intregul cor de papagali care repeta de peste un deceniu aceasta stupiditate. De ce v-am dezamagit? Pentru ca nu m-am imbogatit? Pentru ca nici familia, nici colaboratorii mei nu au profitat de pe urma functiei mele? Pentru ca am respectat legea si nu i-am lasat nici pe altii sa o incalce? Pentru ca am fost un presedinte fara nici o abatere de la principiile democratiei? Deocamdata singurul, sper ca nu si ultimul. Integral in Academia Catavencu.

In editorialul „Recesiune politica”, Nicolae Prelipceanu scrie: „De la incheierea contractului social intre populatii (popoare) si cei care sa-i guverneze au trecut zeci si zeci de secole. Contractul n-a mai fost insa revazut in fundamentele lui, chiar daca mai toate tarile (popoarele) au votat zeci si mii de constitutii, fie cu monarhii, fie cu alesii poporului. N-a mai fost revazut pentru ca popoarele s-au dilatat atat de mult incat nu mai poti pune intrebarea ca acum cine stie cate mii de ani, cand s-o fi pus prima oara, tuturor. Suntem obisnuiti sa-i consideram reprezentantii nostri numai pe cei care au fost, sunt si vor fi alesi, dar uitam cu desavarsire ca avem niste reprezentanti temeinic stabilizati, acolo, in indepartatul nostru trecut, persoane care habar nu aveau pentru cate generatii „semneaza” contractul. Parintii fondatori acei anonimi sunt, dar noi, toti cetatenii mai tuturor statelor, ii tinem minte pe cei de mai incoace, de la actele aditionale ale contractului initial, semnate la fondarea statelor moderne”. Integral in Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro