Presa in Diagonala: Scriitoare de origine africana: "Nu imi plac oamenii de culoare"; Comorile Afganistanului ajung la British Museum; 18 dintre soldatii din Marea Armata a lui Napoleon au fost inmormantati in Lituania
Scriitoare de origine africana: „Nu imi plac oamenii de culoare”. Annelie Botes, o scriitoare africana de marca, a provocat o dezbatere aprinsa in Africa de Sud dupa ce a declarat deschis ca nu ii plac oamenii de culoare. Aceasta sustine ca ar invita in oras o persoana alba, un indian sau o persoana de rasa mixta, dar s-ar simti „amenintata de o persoana de culoare”. Observatiile scriitoarei, citate de ziarele din Africa de Sud, au cauzat o imensa controversa intr-o tara care este inca sensibila la consecintele rasismului, la 16 ani de la sfarsitul Apartheidului. Botes sustine ca a primit 1000 de e-mailuri de sustinere, insa, de asemenea, a fost si intens criticata pentru afirmatiile sale, informeaza The Guardian.
Jurnalistul rus Oleg Kashin declara ca nu isi poate identifica atacatorii. Jurnalistul rus Oleg Kashin, care a fost batut cu cruzime de cativa atacatori necunoscuti la inceputul acestei luni, a declarat luni ca nu poate identifica persoanele care l-au atacat. Kashin, angajat al cotidianului „Kommersant”, a fost atacat in proximitatea casei sale din Moscova in data de 6 noiembrie. Jurnalistul a suferit rani la cap in urma atacului produs la cativa zeci de metri de sediul publicatiei la care lucreaza. O sursa din domeniul securitatii a confirmat incidentul, insa a adaugat ca detaliile atacului nu sunt clare, transmite Ria Novosti.
18 dintre soldatii din Marea Armata a lui Napoleon au fost inmormantati in Lituania. Ramasitele a 18 soldati care au luat parte la incercarea esuata a lui Napoleon Bonaparte de a invada Rusia in anul 1812 au fost ingropate luni in Lituania. Scheletele acestora au fost gasite in anul 2009 de cativa muncitori care lucrau in aproapierea capitalei Vilnius. La funerariile celor 18 soldati infranti a participat un numar restrans de diplomati, autoritati locale si soldati din Franta si Lituania. O trupa de aproximativ 500.000 de soldati au participat la campania condusa de Napoleon in Rusia. Dupa ce incercarea de a asedia Moscova a esuat majoritatea soldatilor au murit de foame, de frig sau din cauza unor diferite boli. Zeci de mii de persoane au murit in apropierea orasului Vilnius, iar trupurile acestora au fost aruncate initial in transeele sapate de francezi. Inmormantarea a aproximativ 3.500 din membrii Marii Armate a lui Napoleon a avut loc in anul 2003, insa ramasitele a inca 18 dintre acestia au fost gasite intr-o zona diferita, scrie BBC.
Comorile Afganistanului ajung la British Museum. O parte dintre cele mai frumoase comori ale Afganistanului vor fi expuse la British Museum in aceasta primavara. Printre obiectele care vor fi expuse se vor numara si o coroana veche de 2000 de ani despre care multa vreme s-a crezut ca a fost pierduta in urma razboiului. In realitate coroana a fost salvata datorita curajului personalului din cadrul muzeului national. Mai mult de 20.000 de obiecte din aur, care includ diferite figurine, bratari, ornamente pentru rochii, centuri au fost descoperite in anul 1978 (inaintea invaziei sovietice) in interiorul a sase morminte situate in partea de nord a tarii. Locul in care au fost facute aceste descoperiri poarta astazi numele de „Tillya Tepe” („Dealul de aur”). Putine persoane au tinut sub observatie aceste descoperiri, exceptie facand echipa condusa de arheologul Victor Sarigiannidis, alaturi de o parte din personalul muzeului national din Kabul. Ulterior comorile au disparut fara urma, facandu-se numeroase speculatii referitoare la disparitia lor. Muzeul National din Kabul a fost inchis, pradat, ocupat de politie, bombardat si luat in vizor de diferiti extremisti religiosi care au distrus mii de sculpturi antice. Cu toate acestea comorile au fost salvate, fiind ascunse in cadrul Bancii Nationale, precizeaza The Guardian.
Bulgaria printre tarile cu cel mai ridicat nivel al pirateriei pe internet. Bulgaria se numara printre tarile cu cel mai ridicat nivel al pirateriei pe Internet din Europa Centrala si de Est, a fost anuntat in cadrul Forumului Saptamana BAIT 2.10 organizat la Sofia. Matthew Lamberti, coordonator al Departamentului American de Justitie si de Aplicare a Legii Proprietatii Intelectuale in Europa de Est, a declarat ca aproximativ 100% din softurile si fisierele piratate in Europa Centrala si de Est sunt distribuite in mediul online. Acesta a mai precizat ca Bulgaria se numara printre tarile cu cel mai ridicat nivel al pirateriei, continutul pentru care nu a fost obtinuta o licenta in prealabil fiind distribuit in cea mai mare parte pe internet. Forumul organizat de Asociatia Bulgara pentru Tehnologii Informationale (BAIT) a avut loc pe 29 noiembrie la Sofia, informeaza Novinite.
SUA: Barack Obama propune inghetarea salariilor angajatilor publici federali, timp de doi ani. Presedintele american Barack Obama va propune luni inghetarea timp de doi ani a salariilor angajatilor publici federali, cu exceptia militarilor, un „sacrificiu” destinat luptei impotriva „deficitului bugetar masiv”, a anuntat Casa Alba. „Presedintele a decis sa propuna o inghetare a salariilor angajatilor federali civili in anii (bugetari, n.r.) 2011 si 2012”, a precizat presedintia americana, intr-un comunicat. Casa Alba spera in acest fel sa economiseasca 2 miliarde de dolari in anul bugetar 2011, care se va termina in septembrie, 28 de miliarde in viitorii cinci ani si 60 de miliarde in zece ani. Aceasta decizie, care va fi supusa aprobarii Congresului, „nu a fost luata cu usurinta”, a afirmat presedintia, subliniind ca „acest inghet nu este destinat pedepsirii angajatilor federali si nu reprezinta o lipsa de respect pentru munca pe care o efectueaza”. „Este vorba de prima dintre numeroasele decizii pe care le vom lua in viitorul buget pentru a repune tara noastra pe un soclu bugetar sanatos, iar acest lucru cere fiecaruia dintre noi sa faca anumite sacrificii”, potrivit sursei citate. Deficitul bugetar pentru 2010 se cifreaza la circa 1.294 miliarde dolari, respectiv 8,9% din PIB, iar estimarile Casei Albe arata ca va ajunge la 1.416 miliarde in 2011 (9,2% din PIB), transmite AFP. (R.M.)