Harta seismica a pietei romanesti de televiziune in 2010
Proiectul de televiziune generalista al RCS, cu Radu Moraru de la B1 TV, negocierile Kanal D cu potentiali noi parteneri, valurile de plecari din Antene tin treaza atentia pietei TV la sfarsitul anului. Aceasta perioada prinde televiziunile romanesti la apogeul unui proces de reasezare in care oameni de neclintit pana nu demult se muta dintr-un grup in altul, in care operatorii telecom nu se mai multumesc cu nisele de sport si film si in care se tulbura granitele intre structurile de afaceri ale „mogulilor” din media. Schimbari dramatice ating, de la inceputul anului, managementul multor televiziuni, precum Antenele, Realitatea, B1, Kanal D, televiziunea publica.
- „Stirea sfarsitului de an” este planul companiei telecom RCS&RDS – controlata de Zoltan Teszari, om de afaceri cu o avere estimata la cateva sute de milioane de dolari – de a-si lansa propriul post generalist, unde este anuntat deja Radu Moraru de la B1 TV. Daca, pana acum, operatorii de cablu se limitau sa lanseze posturi de nisa (sport, filme), initiativa RCS poate schimba regulile jocului pe piata TV, cu atat mai mult cu cat in prezent sunt luate in discutie reglementarile privind posturile „must-carry”.
- La Realitatea Media, tot anul a fost un calvar: controalele ANAF, probleme nesfarsite cu salarizarea, nenumarate plecari din randul celor care apar pe sticla, dar si din management. In toamna, televiziunile controlate de Sorin Ovidiu Vantu au obtinut un respiro prin contractul de management cu Asesoft, ceea ce nu exclude, insa, continuarea plecarilor din grup.
- La Antene, anul a fost marcat de numeroase demisii, demiteri si schimbari in functie, la conducerea stirilor dar si la nivel de management. Posturile sunt intr-un efort continuu de repozitionare, timp in care oameni vechi din trust, care au facut sa functioneze masinaria media controlata de familia Voiculescu, au continuat sa plece sau au ramas in functii fara putere executiva. Tendinta se face simtita de doi ani, dar s-a intensificat in 2010.
- La B1 TV este anuntat Sorin Oancea, fost om de baza in grupul Intact, unde numele lui s-a legat inclusiv de dificilul contract Antena 1-RCS pentru drepturile Ligii 1 si unde detine actiuni in doua posturi. B1 a devenit, in ultima perioada, vitrina TV a tuturor entitatilor media controlate de familia Paunescu, dupa preluarea publicatiilor Evenimentul Zilei si Capital.
- Structura de conducere a televiziunii publice a suferit schimbari radicale dupa numirea unui nou presedinte-general si a unui nou consiliu de administratie, in vara. O parte dintre vechii sefi au luat calea Adevarul Holding: trustul lui Dinu Patriciu, afectat la randul lui de multe schimbari manageriale, isi construieste la randul sau propria structura TV.
- La Kanal D este asteptat, inca, rezultatul discutiilor pe care postul a anuntat ca le are cu diversi potentiali „parteneri”. In timp ce grupul-mama din Turcia, Dogan Yayin, intentioneaza sa vanda entitati media din portofoliu, in Romania discutiile pornesc de la participarea minoritara detinuta de grupul elvetian Ringier in acest post (25%).
Publicitatea. Batalia TV s-a intensificat intr-un an in care estimarile privind publicitatea TV in 2010 vorbesc despre o scadere a valorii acesteia pana la 200-210 milioane de euro, comparativ cu un total de circa 220 de milioane de euro in 2009, cand intreaga piata de publicitate s-a ridicat la 340 de milioane de euro, conform ultimei editii Media Fact Book. Catalin Tolontan apreciaza, marti, pe blogul sau ca in 2010 Pro TV si Antena „vor lua 60% din piata de publicitate TV din Romania”.
B1 – RCS
Stirea sfarsitului de an pe piata TV este ca operatorul de cablu RCS&RDS urmeaza sa lanseze un post generalist de televiziune – unde atrage oameni din Antene si pe Radu Moraru de la B1 TV – si ca ar avea in plan si un post de stiri. Pana la aceasta ora, compania RCS nu a comunicat nimic, public, pe aceasta tema.
- Radu Moraru a anuntat, in noiembrie, ca nu va mai realiza la B1 TV emisiunea Nasul, dar ca va ramane actionar la televiziunile B1 si Vox News, controlate de Bobby Paunescu. El a spus ca va pleca la RCS&RDS impreuna cu echipa sa de la emisiunea „Nasul”.
- Surse din piata TV au spus pentru HotNews.ro ca postul generalist pregatit de RCS&RDS se va numi Zece TV. Pana la publicarea acestui material, la CNA nu a fost discutata vreo cerere de licenta in acest sens, din partea RCS&RDS.
- Pentru grupul media controlat de familia Paunescu, anul 2010 a inceput in forta, cu preluarea a doua titluri-cheie din portofoliul de presa scrisa al Ringier Romania – Evenimentul Zilei si Capital. Dupa achizitia din februarie, grupul elvetian si cel patronat de Bobby Paunescu au colaborat strans. Iar B1 si-a extins numarul de talk-show-uri atat prin atragerea unor realizatori precum Robert Turcescu, ex-Realitatea, cat si prin emisiuni realizate de oameni de la Evenimentul Zilei.
- In vara, Radu Moraru preia 60% din Vox News – lansat anul trecut si asumat de Bobby Paunescu la inceputul anului. In scurt timp, postul intra in „stand-by”.
- Iar in noiembrie apare informatia ca Sorin Oancea, ex-Intact, urmeaza sa devina partener la B1. Aura Titiriga, fosta sefa a stirilor Antena 3, ar urma sa conduca echipa de stiri a B1.
Lupta TV a cablistilor
Extinderea operatiunilor de televiziune ale RCS&RDS vine intr-o perioada in care se incinge lupta intre operatorii de cablu pe acest segment. In vara a inceput sa emita postul Dolce Sport, operat de Romtelecom si condus de Vlad Enachescu, ex-Telesport, post intrat in faliment. In septembrie, Romtelecom a obtinut licenta pentru doua posturi de filme (Dolce Movie si Dolce Movie 2) si pentru inca un post sportiv, Dolce Sport 2.
- RCS lansase propriul post de sport, Digi Sport, in 2009, preluand inclusiv meciuri din Liga 1, ale caror drepturi de televizare fusesera cumparate in consortiu cu Antena 1 printr-un contract pe cat de costisitor, pe atat de dificil. La inceputul acestui an, Gazeta Sporturilor anunta ca Digi Sport urma sa transmita si cele mai importante meciuri din Liga, dupa ce Antena 1 a cedat prima optiune.
- Incursiunile operatorilor de cablu in activitatile de televiziune se intensifica intr-o perioada in care este luat in discutie principiul „must carry”. La CNA s-a vorbit, deja, despre posibilitatea eliminarii posturilor private din grila de programe pe care cablistii sunt obligati sa le transmita, discutie ce a declansat, in 22 noiembrie, un protest din partea Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA).
INTACT
Anul 2010 incepe, la Antena 1, cu o demisie: directorul de programe Florin Nicoara, unul dintre oamenii care au pus bazele acestui post, isi da demisia din functie, ramanand pe o pozitie de consilier. In mai urma sa iasa si din CA Intact Production.
- Tot la inceputul anului, incep schimbarile de la Observatorul Antenei 1: prezentatorii Lucian Mandruta si Alessandra Stoicescu sunt inlocuiti de Alina Petrescu, in urma unui concept dezvoltat cu sprijinul unor companii straine, dar care urma sa fie abandonat pe parcursul anului.
- In mai, Mihai Gadea preia conducerea postului Antena 3, in locul lui Sorin Oancea, unul dintre oamenii cu care Dan Voiculescu a construit trustul Intact incepand din anii ’90. Oancea ramane actionar cu 25% si presedinte al CA, fiind lipsit, astfel, de atributii executive.
- In iunie, Codrut Seres este numit presedinte Antena 1 si Intact Production, fiind si membru in CA al Antena 3 SA.
- Tot in iunie, sefia stirilor Antena 1 si Antena 3 este preluata de Alin Romascan, revenit la Intact dupa mai multi ani la Realitatea, ultimul proiect al sau fiind lansarea Publika TV in Republica Moldova, alaturi de Sergiu Toader.
- Nu peste mult timp, Aura Titiriga, redactor-sef al stirilor Antena 3, isi da demisia. Iar in august este schimbat in functie si Gheorghe Voicu, redactor-sef al Observatorului Antena 1. Cei doi sunt inlocuiti de Adriana Pava (Antena 1) si Marius Huc (Antena 3).
- In august, Alina Petrescu e inlocuita de Andreea Berecleanu la jurnalul de seara al Antenei 1.
- In septembrie, Antena 1 isi reface identitatea de brand.
- In noiembrie directorul tehnic al Antena 1 Laurentiu Stan si directorul economic Andi Rapan si-au dat demisia, urmand sa faca parte din echipa televiziunii generaliste pregatite de RCS&RDS. Si seful IT-ului din Antene, Mihai Moga, urmeaza sa inceteze colaborarea cu Intact, pentru a se ocupa de propria firma, dupa cum a scris, recent, Adelin Petrisor pe blogul lui.
- Si tot in noiembrie este anuntata demisia lui Sorin Oancea din Intact, acesta urmand sa devina noul partener al lui Bobby Paunescu la B1 TV. Oancea ar urma sa ramana actionar la Antena 3 si Radio ZU. Sorin Oancea este ultimul dintr-un sir mai lung de responsabili ai grupului Intact.
- Plecarea lui Oancea este ultima dintr-o serie de despartiri sau retrageri ale unor oameni care au contribuit decisiv la cladirea trustului Intact. Procesul a inceput in 2008, cand Intact a incetat colaborarea cu Mihai Craiu, plecare soldata cu o serie de procese. Apoi, in 2009, Intact se desparte de regia de vanzari Clir Media, condusa de Laurentiu Ionete, preferand sa-si internalizeze vanzarile. Iar la inceputul acestui an si-au anuntat demisiile Cristina Niculescu si Florin Nicoara.
REALITATEA MEDIA
Inceputul de an a insemnat pentru Realitatea-Catavencu valul de controale ale fiscului, multe cereri de insolventa si planuri de reorganizare. In ianuarie, Sorin Ovidiu Vantu anunta ca din CA urmau sa iasa sindicalistii si sa intre trei oameni din Realitatea-Catavencu.
- In martie, Catavencu SA isi cere insolventa, iar o parte dintre jurnalistii care pana la inceputul anului lucrasera la Academia Catavencu lanseaza publicatia rivala Kamikaze.
- Tot in primavara incepe sa transmita Publika TV, televiziunea lui Sorin Ovidiu Vantu din Republica Moldova, construita de Sergiu Toader, ca project manager, sustinut, intre altii, de Alin Romascan, care avea sa paraseasca Realitatea pentru Intact.
- In mai, Razvan Dumitrescu paraseste Realitatea TV (pentru Antena 3). Plecarile continua in lunile urmatoare: intre altii, Eugen Chelemen si Aurelian Amuraritei aveau sa paraseasca Realitatea pentru a se alatura Corinei Dragotescu in echipa Adevarul – de unde cei trei plecasera in urma cu patru ani; iar in august-septembrie Robert Turcescu paraseste Realitatea Media si sefia postului de radio Realitatea FM si trece la B1 TV.
- In mai este ales un nou consiliu de administratie la Realitatea Catavencu. Sorin Freciu este numit presedinte al CA, functie detinuta pana atunci de Liviu Luca. Dragos Nedelcu este numit vicepresedinte al CA, iar Dragos Stanca – membru. Drept urmare, Dragos Nedelcu devine director general al diviziei de business, in locul lui Sorin Freciu, pozitia avuta pana atunci de Nedelcu – director executiv The Money Channel – fiind preluata de Daniel Apostol.
- In iulie, creditorii Catavencu SA, parte a grupului Realitatea-Catavencu, aleg falimentul companiei, dar revista Academia Catavencu apare in continuare.
- Florin Alexandrescu, fost director operational MediaPro, care in toamna anului trecut a preluat conducerea vanzarilor Realitatea-Catavencu, decide sa paraseasca grupul. GroupM, ce reuneste operatiunile de media ale grupului global de comunicare WPP, a anuntat in septembrie ca Alexandrescu va prelua de la 1 decembrie conducerea serviciului de media trading al GroupM in Romania.
- La sfarsitul lui septembrie, Stelian Tanase anunta ca a fost desemnat sa preia functia de director general Realitatea TV si anunta un proiect in care la aceasta televiziune regulile BBC se vor aplica „punct cu punct”. El ii ia locul lui Catalin Popa, care urma sa fie numit director editorial Realitatea TV.
- La sfarsitul lunii octombrie, Realitatea Media a semnat un „contract de management” cu Asesoft, grup IT condus de Sebastian Ghita. Contractul presupune o contributie Asesoft de 75 milioane de euro.
- In octombrie lovesc si stenogramele din dosarul Vantu. In ele apar nume din conducerea entitatilor media pe care le controleaza omul de afaceri, precum Sergiu Toader sau Doru Buscu.
- Tot in octombrie Emil Hurezeanu renunta la functia de Presedinte al grupului RC. Si tot atunci Mihnea Vasiliu, fost director executiv Realitatea Media, pleaca la Ringier Romania pe pozitia de general manager, in locul lui Marius Hagger.
- La sfarsitul lunii octombrie, Realitatea TV obtine cu dificultate, la CNA, prelungirea cu noua ani a licentei audiovizuale prin satelit.
- La mijlocul lunii noiembrie, The Money Channel incepe sa se mobilizeze: anunta schimbari in conducerea editoriala si un parteneriat cu Ogilvy pentru a se repozitiona pe piata.
- In noiembrie, Dragos Stanca anunta oficial ca se retrage din CA al Realitatea Media, unde fusese membru alaturi de Sorin Freciu si Dragos Nedelcu. El lanseaza doua companii ce preiau activitatile de dezvoltare web si vanzari online de la F5, divizia new media a grupului RC, unde ramane administrator.
- In noiembrie, pe piata media se vehiculeaza ca si Sergiu Toader ar urma sa plece de la Realitatea-Catavencu, circuland mai multe posibile destinatii, inclusiv RCS&RDS.
KANAL D
La postul romanesc controlat de grupul turc Dogan, situatia s-a complicat la inceputul acestui an, cand grupurile Ringier si Axel Springer au decis sa-si unifice operatiunile in cinci tari din Europa de Est. Romania nu a intrat, atunci, in planul de unificare, urmand sa adere la joint-venture dupa redresare – inclusiv lamurirea situatiei la Kanal D, unde Ringier detine un pachet minoritar (25%). Oficialii Ringier nu si-au ascuns disponibilitatea de a vinde aceasta participatie.
- In prealabil, postul anuntase in ianuarie ca, la numai un an de la instalare, Pavel Stanchev a parasit conducerea televiziunii.
- In toamna, Kanal D a anuntat ca poarta discutii cu posibili parteneri noi, prin Raiffeisen Investments. Discutiile pleaca de la pachetul de 25% detinut de Ringier, care si-a manifestat intentia de a se retrage din actionariatul Kanal D. Deznodamantul acestor discutii este inca asteptat.
- Totul se petrece in vreme ce, in Turcia, grupul-mama Dogan Yayin, confruntat cu presiunea unor amenzi colosale decise in instanta si implicat in frictiuni cu autoritatile, primeste oferte pentru preluarea unitatilor media pe care le detine.
Alte evenimente pe piata TV
ADEVARUL TV
- Adevarul Holding, trustul media contolat de Dinu Patriciu, a obtinut licenta pentru postul generalist Adevarul TV. Pentru proiectul TV, la Adevarul Holding a fost cooptat, in vara, Alexandru Sassu, fost presedinte-director general al Televiziunii publice, precum si fosti responsabili din TVR.
- Proiectul TV a fost dezvoltat dupa ce, la 1 aprilie, conducerea Adevarul Holding a fost preluata de Peter Imre, care l-a inlocuit pe cel care a condus trustul incepand din 2006 – Razvan Corneteanu. Acesta a parasit grupul impreuna cu mai multi sefi din pozitii-cheie. Dupa nici opt luni de atunci, din Adevarul Holding si-au dat demisia si directorul editorial Adrian Halpert si sefa diviziei business, Adriana Halpert.
- In aceasta toamna, Adevarul Holding si-a infiintat propria regie de vanzari, Media Point, condusa de Sorel Radu si care urmareste sa reprezinte si media din afara acestui grup.
TVR
- Parlamentul a validat, in iunie, o noua conducere la Televiziunea publica. De la 1 iulie, Alexandru Lazescu a preluat pozitia de presedinte-director general al SRTv, in locul lui Alexandru Sassu.
- In noiembrie, Televiziunea publica a pus in aplicare o serie de schimbari la nivel de organigrama, iar pentru posturile de conducere nou aparute – ocupate, in parte, de consilieri ai lui Alexandru Lazescu – numirile au fost facute pe perioada determinata. Schimbarile fusesera decise in septembrie.
- In septembrie, Lazescu atragea atentia ca: „Ne miscam spre un spatiu de comunicare in care televiziune in direct va insemna stiri si sport, iar restul va fi in general on-demand, ceea ce schimba fundamental peisajul media. (…) Marii jucatori din telecom incearca sa faca un lucru elementar – sa intre in teritoriul media, cum se vede acum in cazul transmisiunilor de sport. La ei e un alt model de business, nu se bazeaza doar pe publicitate, se bazeaza pe abonati. Trebuie sa ne adaptam”.
Romania Ta – Prigoana
- Honorius Prigoana, fiul lui Silviu Prigoana, pregateste programul de televiziune de stiri Romania Ta, constand intr-o statie centrala si un grup de statii locale dezvoltat in sistem de franciza.
Pro TV
- Televiziunile controlate in Romania de Central European Media Enterprises (CME) au dat dovada de cea mai mare stabilitate pe parcursul anului. Dar Adrian Sarbu – presedinte si CEO al CME – a iesit complet din actionariatul Pro TV SA, iar afacerile sale din Romania au fost reunite (Mediafax, Publimedia, Apropo Media) in cadrul Mediafax Group, sub conducerea Cosminei Noaghea. Au loc, totodata, schimbari in conducerea CME, unde vicepresedintele pentru radiodifuziune Petr Dvorak a fost inlocuit, saptamana aceasta, in functie de un alt vicepresedinte – cel responsabil cu planificarea strategica, Anthony Chhoy.