Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: ​Seful sistemului judiciar din Anglia: Internetul ar putea "distruge sistemul judiciar"; Un program international de protejare a tigrilor aflati pe cale de disparitie va fi lansat; Muzeul proceselor de la Nurnberg isi deschide portile in Germania

HotNews.ro
presa in diagonala, Foto: Colaj foto
presa in diagonala, Foto: Colaj foto

Vatican: Afirmatiile facute de Papa Benedict al XVI-lea cu privire la folosirea prezervativelor nu sunt „revolutionare”. Vaticanul a diminuat importanta remarcilor facute de Papa Benedict cu privire la folosirea prezervativelor, in incercarea de a tempera opozitia Bisericii Romano-Catolice legata de aceasta problema. Purtatorul de cuvant al Vaticanului a declarat ca afirmatiile pontifului nu sunt „revolutionare”, dar a adaugat ca aceasta a fost pentru prima data cand Papa Benedict s-a exprimat intr-un mod informal legat de problema prezervativelor. Papa a specificat clar in declaratia lui ca utilizarea prezervativelor nu reprezinta un raspuns la pandemia SIDA, dar ar putea fi justificata in anumite cazuri exceptionale. In cartea de interviuri realizate de un ziarist german, intitulata „Lumina lumii”, si care abordeaza o multitudine de subiecte – pedofilia, celibatul preotilor, consacrarea femeilor, relatiile cu Islamul etc – Benedict al XVI-lea citeaza un singur exemplu pentru a-si ilustra afirmatiile, cel al unui „om prostituat”. „Pot exista cazuri individuale, ca acela in care un om care se prostitueaza foloseste un prezervativ, dar acesta ar trebui sa fie un prim pas spre moralitate, un inceput al responsabilitatii care sa permita crearea unei noi constiinte potrivit careia nu totul este permis si nu putem face tot ce vrem”, explica el, informeaza BBC. ​

Un miting de aparare a jurnalistilor rusi a avut loc la Moscova. In jur de 150 de persoane s-au adunat duminica in centrul Moscovei pentru a organiza un miting in apararea jurnalistilor rusi si impotriva modului arbitrar in care sunt investigate cazurile de abuz asupra lor. Printre participantii la miting s-a numarat si Mikhail Beketov, editorul ziarului Khimki Pravda. Acesta a fost batut in mod repetat in noiembrie 2008 pentru articolele sale referitoare la subiecte sociale sensibile, inclusiv despre planurile de construire a unul drum de la Moscova la St. Petersburg printr-o padure veche de cateva secole. In articolele sale Bekatov a luat pozitie fata de construirea acestui drum. In noiembrie 2010 un alt jurnalist cunoscut a fost atacat grav. Motivele pentru care jurnalistul Oleg Kashin a fost atacat sunt inca neclare. Cu toate acestea editorul publicatiei Kommersant, Mikhail Mikhailin, a declarat ca cel mai probabil motivul atacului are legatura cu investigatiile recente pe care jurnalistul le desfasura cu privire la grupurile extremiste de tineri, mentioneaza Ria Novosti.

Bulgaria: Un elev a rezolvat o problema de matematica veche de 2000 ani. Radko Kolev, un elev in varsta de 19 ani, a rezolvat o veche problema de geometrie (problema lui Apollonius) intr-o maniera noua si unica. Problema lui Apollonius consta in construirea de cercuri tangente la trei cercuri date intr-un plan. Apollonius a rezolvat aceasta problema faimoasa in lucrarea sa „Tangente”. Ultima solutie oferita la aceasta problema dateaza din secolul 19 si ii apartine lui Joseph Gergonne. Solutia construita de tanarul bulgar pentru problema lui Apollonius este a cincea din istorie, scrie Novinite.

Un program international de protejare a tigrilor aflati pe cale de disparitie va fi lansat. In 13 tari din teritoriile in care tigrii mai traiesc in mediul salbatic va fi lansat un proiect de circa 330 milioane de dolari pentru a proteja aceasta specie de animale, care este pe cale de disparitie, a declarat duminica vicepresedintele Bancii Mondiale James Adams. Jumatate din aceasta suma a fost deja acumulata, a precizat James Adams, adaugand ca Banca Mondiala va contribui, la randul ei, cu 110 milioane de dolari. Aceasta declaratie a fost facuta in urma rezultatelor unui forum international privind conservarea tigrilor organizat la St. Petersburg. Aceasta a fost prima reuniune la nivel inalt in cadrul careia au fost propuse masuri pentru protejarea animalelor aflate pe cale de disparitie. In momentul de fata populatia mondiala de tigri numara 3.500 de asemenea animale. Acestea traiesc in Banglades, Butan, Cambodgia, China, Indonezia, Malaezia, Burma, Nepal, Rusia, Tailanda si Vietnam. Forumul international privind conservarea tigrilor a reunit reprezentanti ai tuturor tarilor mentionate, relateaza Ria Novosti.

Seful sistemului judiciar din Anglia: Internetul ar putea „distruge sistemul judiciar”. Sistemul judiciar s-ar putea prabusi in situatia in care continua sa fie subminat de retelele sociale, a declarat seful sistemului judiciar din Anglia. Intr-o prelegere sustinuta recent, seful sistemului judiciar din Anglia a ridicat cateva probleme majore referitoare la utilizarea internetului de catre jurati. Acesta a adus la cunostinta cazul unor jurati care s-au folosit de internet pentru a cerceta un caz de viol. „Nu le putem interzice oamenilor sa mai utilizeze Twitter, dar daca juratii acceseaza asemenea siteuri, riscul de a afecta corectitudinea proceselor de judecata va fi unul foarte ridicat” a declarat seful sistemului judiciar. De asemenea acesta a sugerat chiar ca trimiterea SMS-urilor din incinta cladirilor ce apartin sistemului judiciar sa fie interzisa. El a mai a precizat ca judecatorii trebuie sa ii avertizeze pe jurati la modul cel mai serios cu privire la transmiterea de informatii si utilizarea internetului in cercetarea cazurilor de care se ocupa. ​La inceputul anului 2010 un judecator din Manchester a fost nevoit sa respinga un juriu si sa reia un proces dupa ce unul dintre jurati a postat pe Facebook informatii referitoare la proces, intrebandu-si prietenii: „A reusit?”, relateaza BBC.

Muzeul proceselor de la Nurnberg isi deschide portile in Germania. Un muzeu al proceselor desfasurate la Nurnberg a fost deschis duminica in orasul Nurnberg din Germania. Muzeul este organizat in sala de judecata a orasului Nurnberg, unde numerosi fosti nazisti au fost condamnati la moarte in anul 1946. Colectia de exponate a muzeului cuprinde fotografii, inregistrari audio, cateva piese de mobilier, documente referitoare la participantii de la procese precum si informatii cu privire la jurnalistii care au scris despre aceste evenimente, transmite Ria Novosti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro