Cine este Vladimir Kara-Murza, disidentul condamnat de Moscova la 25 de ani de închisoare
Într-un discurs adresat parlamentarilor din statul american Arizona în martie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia a lansat invazia Ucrainei, Vladimir Kara-Murza a acuzat „regimul dictatorial de la Kremlin” că a comis „crime de război”.
Bărbatul de 41 de ani a spus că a înțeles foarte bine unde va ajunge Rusia sub Vladimir Putin încă din decembrie 1999, când premierul de atunci a dezvăluit o placă în cinstea fostului lider sovietic Iuri Andropov.
Istoric ca educație, el a avertizat în mod repetat liderii occidentali să nu stea „liniștiți” cu privire la Putin, comparându-l pe Putin cu dictatorul italian fascist Benito Mussolini. Kara-Murza a jucat un rol esențial în a convinge Congresul SUA să adopte sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, mare parte dintre ei apropiați ai lui Putin.
Kara-Murza a fost internat în stare gravă în 2015 și 2017, în urma unor tentative de otrăvire în timp ce se afla în Rusia. A suferit diferite afecțiuni și a fost nevoie de terapie ca să poată merge pe propriile picioare.
Autoritățile americane au investigat bolile de care a suferit, confirmând că e vorba de otrăviri intenționate, au arătat documentele Departamentului de Justiție, scrie Europa Liberă.
Kara-Murza a continuat să încurajeze Statele Unite să crească numărul de ruși care fac obiectul sancțiunilor, sugerând ca acestea să vizeze rușii corupți „fără a ține cont de rang sau influență.”
Cu o lună înainte de cea de-a doua presupusă otrăvire a lui Kara-Murza, în februarie 2017, președintele de atunci Barack Obama a impus sancțiuni lui Aleksandr Bastrykin, prietenul lui Putin, care, a jucat un rol major în represiunea opoziției.
Kara-Murza a fost activ politic încă de când era adolescent. În 2000, în timp ce studia în Regatul Unit, a devenit consilier al lui Nemțov, un vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului, care fusese guvernator regional și fusese prim-viceprim-ministru sub președintele Boris Elțin.
Nemțov, care a condus Uniunea Forțelor Dreapte (SPS), o coaliție de partide democratice, și-a pierdut locul la alegerile parlamentare din 2003, deoarece Putin a folosit din ce în ce mai mult controlul asupra statului, inclusiv asupra mass-media, pentru a înlătura opoziția.
Kara-Murza a rămas aproape de Nemțov, până la uciderea acestuia în februarie 2015. Nemțov era în plin proces de organizare a unui protest împotriva confiscării de către Rusia a regiunii Crimeea a Ucrainei când a fost împușcat pe un pod lângă Kremlin.
Kara-Murza a participat activ la protestele care au izbucnit la Moscova în urma alegerilor parlamentare din 2011, pe care criticii Kremlinului le-au criticat ca fiind fraudate. Protestele au fost la acea vreme cele mai mari din Rusia de când Putin a venit la putere în 1999.
Ulterior s-a alăturat organizației „Rusia deschisă”, care promovează societatea civilă și democrația. ONG-ul fusese înființat de Mihail Hodorkovski, un magnat al petrolului și oponent convins al lui Putin, care a fost închis timp de 10 ani pentru acuzații de evaziune fiscală.
Tânărul Kara-Murza a lucrat ca reporter pentru diverse ziare rusești la începutul anilor 2000, obținând un master în istorie la Universitatea Cambridge. Ulterior s-a mutat la Washington, unde a ocupat funcția de șef de birou pentru o companie de media de limba rusă. A deținut această funcție până în 2012.
În timpul petrecut la Washington, Kara-Murza a dezvoltat relații strânse cu oficialii americani, inclusiv cu senatorul John McCain (republican-Arizona), unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Putin și cu senatorul Roger Wicker (republican-Mississippi).
Kara-Murza a continuat să vorbească împotriva represiunii în creștere din interiorul Rusiei și a condamnat deschis invadarea Ucrainei de către Moscova chiar și după ce Kremlinul a scos în afara legii astfel de critici.
În aprilie 2022, el a fost arestat și acuzat că a răspândit „informații false” despre Forțele Armate Ruse. Apoi, în august, autoritățile ruse au adăugat acuzația de implicare într-o organizație „indezirabilă”, urmată două luni mai târziu de acuzația de trădare.
El a descris procesul său –desfășurat cu ușile închise – ca unul similar cu cele din anii 1930 sub dictatorul Stalin. Murza e convins „că va veni ziua când întunericul peste țara noastră se va risipi”
Procesul lui Kara-Murza a venit după ce și alte figuri ale Opoziției s-au confruntat cu procese similare, cel mai notabil caz fiind al lui Aleksei Navalny, care a fost arestat la întoarcerea în Rusia în ianuarie 2021