Sari direct la conținut

Cineastul Andrei Ujica a discutat online cu cititorii despre "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu"

HotNews.ro
Andrei Ujica, Foto: Laura Capatana
Andrei Ujica, Foto: Laura Capatana

L-am digerat pe Nicolae Ceausescu? Cum putem exorciza cinematografic perioada comunista? Ce putem invata din imaginile de propaganda pe care ni le pune istoria la dispozitie? De ce „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” se bucura de un asa mare succes in lume si e considerat de unii critici straini printre cele mai bune filme din 2010? Andrei Ujica, autorul sau, a discutat online cu cititorii.

Dupa un periplu international deschis de prezenta, in luna mai, in Selectia Oficiala a Festivalului de la Cannes, si dupa ce a fost prezentat recent la festivalurile din New York si Londra, dupa o pleiada intreaga de cronici laudative in mari publicatii internationale, „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” intra de vineri, 29 octombrie, in cinematografele din Romania. Spectacolul de gala are loc joi, 28 octombrie, ora 18, la Sala Palatului.

„Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” este partea a treia a seriei incepute cu „Videogramme einer revolution” / „Videograme dintr-o revolutie” si continuata cu „Out of the Present”, o trilogie a comunismului de care Andrei Ujica a incercat sa scape emigrand in Germania.

Cei care au facut o prima triere ale celor 1.000 de ore de inregistrari de arhiva au fost Titus Muntean si Velvet Moraru – care este si producatorul acestui lungmetraj, prin Icon Production. Ei au ales cam 200 de ore cuprinzand date importante si capete de casete – care, spune cineastul, puteau contine lucruri interesante, scapate din protocolul impus de o inregistrare oficiala – adica momente cand dictatorul se comporta firesc. Din aceste 200 de ore, cineastul a ales si montat, impreuna cu Dana Bunescu (care e si autoarea sonorului) un eseu de montaj de 180 de minute, lipsit complet de comentarii din off sau de alte explicatii.

Titlul filmului este o parafraza dupa cartea lui Gertrude Stein, „Autobiografia lui Alice B. Toklas” (1933) in care scriitoarea, care a refuzat sa-si scrie memoriile, a ales sa scrie autobiografia inventata a propriei sale secretare, dar si dupa „Autobiografia lui Fidel Castro. Un roman de Norberto Fuentes”, carte primita de Andrei Ujica de la prietenul sau, filosoful Peter Sloterdijk (rectorul Universitatii de Arta din Karlsruhe, unde cineastul are o catedra de film). Scriitor cubanez in exil, Norberto Fuentes a fost pana la un moment dat un apropiat al lui Fidel Castro.

Dupa ce a devenit cunoscut ca textier, alaturi de Serban Foarta, al melodiilor trupei Phoenix, Andrei Ujica a emigrat in anii 80 in Germania. S-a stabilit la Karslruhe, unde conduce Catedra de film a Universitatii de Arta. „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu” este al treilea film al sau.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro