Sari direct la conținut

​Date grăitoare: De ce e România o țară cu bărbați care nu mai apucă să fie tați

Panorama.ro
Prezența tatălui în primele luni de viață ale copilului este la fel de importantă ca a mamei, spun studiile, Foto: Great Images / Caia Image / Profimedia
Prezența tatălui în primele luni de viață ale copilului este la fel de importantă ca a mamei, spun studiile, Foto: Great Images / Caia Image / Profimedia

Începem acest text cu ceva ce mai rar ne e dat să auzim: o statistică pozitivă, în care România e printre țările fruntașe. Suntem pe locul al doilea în lume în ceea ce privește lungimea concediului parental (în prezent doi ani, în cazul unui copil sănătos, până la șapte, în cazul unuia cu nevoi speciale), imediat după Japonia. Asta, conform datelor prezentate de UNICEF într-un raport din 2018.

Urmează însă și partea proastă: nu avem o prezență echilibrată a mamei și a tatălui în primele luni de viață ale copilului. Tații români nu-și prea iau concediu parental, pe care îl cedează partenerelor de viață. Suedia este, de exemplu, campioană la acest capitol. Aici, tații și mamele primesc fiecare 240 de zile de creștere a copilului (aproximativ opt luni fiecare), pe care le pot împărți cum își doresc.

Sunt detalii importante, în condițiile în care România se află în cel mai jos punct al participării femeilor pe piața muncii, din ultimii 30 de ani. Un factor important pentru asta îl reprezintă obligațiile de familie. Pe urmă, după cum vom vedea, putem trage o linie directă între împărțirea – sau nu – a sarcinilor privind creșterea copilului și evoluția natalității, care e o problemă tot mai mare și pentru România.

Citiți articolul integral pe Panorama.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro