Sari direct la conținut

Lupta intre Putere si Opozitie in Parlament: asumarea raspunderii pentru Legea educatiei vs. motiunea de cenzura

HotNews.ro

Opozitia PSD-PNL-PC intentioneaza sa blocheze intentia Guvernului de asumare a raspunderii pentru Legea educatiei pentru a-si promova motiunea de cenzura. Conducerea Parlamentului se va reuni luni in sedinta Birourilor Permanente comune pentru a stabili data la care premierul Emil Boc va veni in Parlament sa-si asume raspunderea pe Legea educatiei. Tot luni, Opozitia va depune motiunea de cenzura la adresa Executivului Boc. Cele doua demersuri trebuie analizate in Birourile Permanente reunite pentru a se stabili data cand vor fi introduse pe agenda de lucru a Parlamentului. Opozitia va boicota demersul Puterii pentru a-si pune motiunea de cenzura drept prioritate pe ordinea de zi a Parlamentului.

Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege. Totodata, Regulamentul intern al Parlamentului prevede ca Executivul informeaza in prealabil conducerea celor doua Camere care au sarcina sa stabileasca, in sedinta comuna, data cand premierul vine in Parlament sa-si asume responsabilitatea pe un anumit proiect de lege.

Reprezentantii Puterii au convocat sedinta comuna a Birourilor Permanente pentru luni, 18 octombrie, pentru a stabili calendarul asumarii raspunderii Guvernului pe Legea educatiei. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean, a declarat pentru HotNews.ro ca sedinta Birourilor reunite are ca tema stabilirea calendarului pentru asumarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei.

„Am primit cererea Guvernului de a se prezenta in Parlament si am convocat sedinta Birourilor reunite pentru a stabili data cand premierul poate sa vina sa-si asume Legea educatiei”, a explicat Oltean.

Opozitia PSD-PNL-PC intentioneaza sa respinga cererea premierului de a-si asuma raspunderea pe Legea educatiei pe motiv ca actul normativ este acum in discutia Parlamentului. Miza boicotarii demersului facut de Guvern este de fapt intentia opozitiei de a introduce motiunea de cenzura inaintea asumarii raspunderii. Totodata, PSD doreste sa introduca in dezbaterea Parlamentului motiunea de cenzura in speranta ca pe fondul protestelor sociale mai poate rupe voturi de la parlamentarii Coalitei.

PSD-PNL-PC au anuntat ca vor depune motiunea de cenzura in Parlament, luni 18 octombrie. Conform Constitutiei, motiunea de cenzura se prezinta Birourilor Permanente si se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, in ziua in care aceasta a fost depusa. Textul motiunii se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii.

Totodata, dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Teoretic, sesizarea Guvernului privind asumarea raspunderii este primul punct pe ordinea de zi a Birourilor reunite si trebuie luata in discutie. Cum opozitia depune motiunea de cenzura chiar in ziua in care este convocata sedinta conducerii Parlamentului, este posibil sa fie introdusa pe agenda de lucru si aceasta tema.

Lupta dintre Putere si Opozitie se va da in sedinta conducerii Parlamentului. Daca solicitarea Guvernului va fi acceptata de Birourile Permanente, reprezentantii Puterii au majoritate in plen si asumarea raspunderii pe Legea educatiei poate fi trecuta fara probleme.

Pe de alta parte, pentru Opozitie este prioritara dezbaterea motiunii de cenzura inaintea asumarii Legii educatiei. Reprezentantii PSD-PNL-PC au majoritate in Birourile Permanente si vor face tot posibilul sa-si promoveze demersul propriu.

PSD a anuntat deja ca intentioneaza sa respinga in sedinta conducerii Parlamentului solicitarea Guvernului. Senatorul PSD Dan Sova a declara pentru HotNews.ro ca „PSD se va bate pana in ultima clipa ca Legea educatiei sa nu fie asumata prin raspundere guvernamentala”.

Categoric nu vom fi de acord cu introducerea pe ordinea de zi a sedintei comune a demersului Executivului. PSD este impotriva asumarii raspunderii pe o lege care a trecut de Camera Deputatilor si acum se afla in dezbatere la comisia de specialitate a Senatului. Este incercarea Guvernului Boc de a trece o lege proasta prin asumare. In Birourile Permanente ne vom opune calendarului si vom incerca sa introducem motiunea de cenzura in dezbaterea Parlamentului cat mai repede. Oricum avem majoritate in Birouri si nu vor trece de noi”, a explicat Sova.

Totodata, senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a anuntat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca juristii social-democrati lucreaza in prezent la o contestatie asupra Legii educatiei si a procedurii de adoptare prin angajarea raspunderii guvernamentale, care va fi inaintata la Curtea Constitutionala.

„Juristii Departamentelor lucreaza deja la textul de contestare la Curtea Constitutionala a Legii educatiei si a procedurii de adoptare prin angajarea raspunderii Guvernului. In opinia noastra are loc o ingerinta a Executivului in treburile Parlamentului prin decizia de asumare a raspunderii pentru acest act normativ”, a declarat Lia Olguta Vasilescu, citata de agentia Agerpres.

Liberalii par sa sustina demersul PSD de a boicota asumarea raspunderii desi, oficial, nu au luat nici o decizie in acest sens. Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, a declarat pentru HotNews.ro ca vor avea o discutie cu ceilalti colegi din opozitie inaintea sedintei Birourilor Permanente de luni.

Reprezentantii opozitiei vor incerca sa impuna pe ordinea de zi a Parlamentului dezbaterea motiunii de cenzura inaintea asumararii raspunderii Guvernului. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca daca reprezentantii Coalitiei vor reusi sa treaca Legea educatiei prin asumare, demersul opozitiei privind motiunea de cenzura va intra in derizoriu.

„In momentul in care Guvernul isi trece legea in Parlament, i se confirma sustinerea si legimitatea, iar demersul nostru de a inlatura regimul Boc nu mai are nici o miza. Cine iti mai voteaza motiunea de cenzura dupa ce Guvernul tocmai a fost reconfirmat in functie dupa asumarea Legii educatiei? Din punct de vedere al imaginii, opozitia ar avea de suferit” a explicat un social democrat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro