Inflația din SUA a crescut din nou peste așteptări, punând sub semnul întrebării perspectiva reducerii dobânzilor de referință
Inflaţia în SUA a fost una peste aşteptări în luna martie, ceea ce ar putea înlătura complet perspectiva unei prime reduceri de dobândă din partea Rezervei Federale (Fed) la reuniunea din luna iunie, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.
Conform datelor publicate miercuri de Departamentul american al Muncii, indicele preţurilor de consum a continuat să crească în luna martie, până la 3,5% în ritm anual, de la 3,2% în luna februarie. Datele oficiale i-au dezamăgit încă odată pe analişti care mizau pe o creştere mai modestă.
De la o lună la alta, preţurile de consum au înregistrat un avans de 0,4% în martie, la fel ca şi în luna februarie, în condiţiile în care analiştii se aşteptau la o uşoară decelerare, până la 0,3%. În ceea ce priveşte inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie şi alimente, aceasta a rămas nemodificată la 3,8% în ritm anual, şi la 0,4% comparativ cu luna februarie.
Rezerva Federală americană urmăreşte mai ales inflaţia de bază.
„Putem spune adio posibilităţii unei reduceri de dobândă în luna iunie. Absenţa progreselor spre ţinta de 2% este în prezent o tendinţă”, a estimat Greg McBride, analist financiar la Bankrate.
Datele privind inflaţia în luna martie oferă noi dovezi că progresele în ceea ce priveşte îmblânzirea inflaţiei stagnează, în pofida faptului că Rezerva Federală americană menţine costul creditului la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.
Noi îndoieli privind reducerea dobânzilor de referință de către Fed
În contextul în care o piaţă a muncii solidă susţine în continuare cererea gospodăriilor, oficialii Fed au fost foarte clari că doresc să vadă noi dovezi că presiunile pe partea de preţuri se reduc înainte de a reduce costurile cu împrumuturile.
Creșterea agresivă a dobânzilor de referință în 2022 și în prima parte a lui 2023 a dus la scăderea puternică a inflației în SUA, însă ea rămâne cu peste un punct procentual peste ținta de 2% a Fed.
În pofida acestui lucru, agenția Reuters arăta într-o amplă analiză publicată la finele lunii trecute că investitorii consideră că inflația a scăzut suficient de mult încât Fed să taie de două ori dobânzile de referință în cele 4 ședințe pe care consiliul său de guvernare le va avea până în luna noiembrie, o dată la mijlocul lunii iunie, și odată la mijlocul lui septembrie.
Statele Unite vor organiza alegeri prezidențiale pe 7 noiembrie iar orice mutare a Fed privind dobânzile de referință este urmărită îndeaproape de președintele Joe Biden și rivalul său republican Donald Trump.
Tăierea dobânzilor de referință se traduce rapid în dobânzi mai mici pentru creditele ipotecare, împrumuturi mai ieftine pentru cumpărarea de mașini și condiții financiare mai relaxate pentru afacerile mici.
Nu toți analiștii sunt convinși însă că o tăiere cu jumătate de procent a dobânzilor de către Fed, măsura la care se așteptau investitorii înainte de publicarea noilor date privind inflația, ar fi suficientă pentru a da imboldul necesar băncilor să crească creditarea.