VIDEO Un regal la Kinodiseea – "Balonul rosu" (1956) de Albert Lamorisse
A doua editie a Festivalului Kinodiseea, in desfasurare pana in 30 septembrie, a programat unul dintre cele mai frumoase filme pentru copii facute vreodata, echivalentul cinematografic al „Micului Print”, daca vreti – „Balonul rosu”, de Albert Lamorisse, de la a carui premiera se implinesc 54 de ani. Distins cu Palme d’Or la Cannes si cu Oscarul pentru scenariu, „Balonul rosu” ramane cel mai important film al acestui cineast indragostit de libertate si de zbor, decedat intr-un accident de elicopter in 1970, filmand documentarul „Le Vent des amoureux”.
„Balonul rosu” e o bijuterie de 30 si ceva de minute despre prietenia dintre un copil si un balon. Intre Pascal (interpretat de baiatul regizorului, Pascal Lamorisse), un baietel singuratic din Menilmontant si balonul rosu pe care il „cunoaste” intr-o dimineata, in drum spre scoala, amorul e imediat si reciproc. Balonul rosu il insoteste la scoala pana la usa, se joaca cu el nelasandu-se intotdeauna prins si nu se supara cand e scos pe geam afara (pentru ca bunica lui Pascal nu il primeste in casa, asa cum n-ar primi un caine muiat de ploaie.).
Frumusetea filmului creste de la an la an. Nu e vorba doar de faptul ca aproape toate casele si strazile pe care le vedem in film apartin unui Paris care nu mai exista, ci mai ales de frumusetea fiecarui cadru si de aerul inocent, nostalgic si atemporal al ansamblului. Pe fundalul caselor de pe care tencuiala se scorojeste si care in majoritatea timpului sunt imbracate intr-un albastru cetos, de dimineata de toamna tarzie, balonul rosu al lui Pascal aseaza o pata de culoare ca un strigat de victorie.
Exista o poveste mai ampla de-atat. Balonul il va enerva pe obtuzul director al scolii, care il va pedepsi pe copil, dar mai ales ii va face gelosi pe colegii lui Pascal, care il vor urmari pe copil prin cartier, ii voi fura balonul, si pana la urma il vor sparge. Pana la momentul „mortii” balonului – cand muzica se opreste, aparatul de filmat se opreste si el si, intr-o tacerere inghetata, vedem balonul inmuindu-se incet ca o rosie -, avusesem destul timp ca sa prindem drag de el si sa intelegem ca heliul care il anima era de mai buna calitate decat sufletul unor fiinte umane.
Ca sa evite sa-si faca micii spectatori sa planga, Albert Lamorisse a introdus un al doilea final, care incepe cu ideea unei razbunari generale a tuturor baloanelor din Paris: albastre, verzi, albe, galbene, rosii – ele ies de prin case, pe usi, pe geam, scapa din mainile altor copii si se duc ciorchine la Pascal. Te astepti la o replica in forta. Dar nu, Pascal le strange coditele in mana si, odata, cu ele, incepe sa se ridice de la pamant, la inceput cativa centimetri, apoi tot mai mult peste acoperisuri si antene. Nu exista un sfarsit mai frumos pentru acest film din aceeasi familie cu „ET” si cu „Micul Print”, si al carui erou – pentru a-si salva inocenta -, trebuie sa evadeze intr-o lume mai buna.
Un final asemanator are si filmul realizat de Albert Lamorisse in 1953, „Coama Alba”/”Crin-blanc”, recompensat, printre altele, cu Marele Premiu la Cannes. Anterior „Balonului…” si filmat in alb-negru in regiunea Camargue, acesta se concentreaza pe prietenia dintre un copil si un cal salbatic. Ostil tuturor incercarilor oamenilor mari de a-l supune, calul va ceda – ca un inorog -, numai in fata inocentei unui copil. Urmariti de oamenii mari, cei doi nu au alta sansa decat sa intre in mare si sa inoate in larg. Happy end sau drama? Vocea din off a povestitorului ne spune ca cei doi au plecat spre teritorii mai favorabile.
De fapt, aici se vede cine e copil si cine nu. Un om care si-a pierdut inocenta ar spune ca e vorba despre moarte sau ca oricum e un final nerealist, pe cand copiii de orice varsta vor fi convinsi ca intotdeauna exista locuri unde poti fi liber si ca e de datoria ta sa le cauti.
Festivalul International de Film pentru Copii si Tineret se desfasoara intre 24 si 30 septembrie la Muzeul Taranului Roman, cinema Gloria si cinema „Elvira Popescu”. Ca si anul trecut, festivalul nu prezinta doar filme (aici e programul celor 24 de pelicule: http://kinodiseea.ro/program.php), ci organizeaza si ateliere de actorie, regie de film, machiaj samd pentru copii si tineri. Acestea sunt sustinute de Florin Serban, Andi Vasluianu, Ariana si Ema Pendiuc, Daniela Diaconescu, Ionel Popa, Sorina Giurescu, Laurentiu Banescu, Maria Nicola, Alma Cazacu.
Exista si o competitie a filmelor. Gala de inchidere, cand se anunta si premiile, are loc joi, 30 septembrie, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman de la Muzeul Taranului Roman. Kinodiseea e organizat de Asociatia Culturala Script si Metropolis Film, si a devenit dupa prima editie membru ECFA ( Asociatia Europeana a Filmului pentru Copii).
„Balonul rosu” si „Coama Alba” au maine, marti, 28 septembrie, ultima proiectie din festival, la cinema „Elvira Popescu”, incepand cu ora 9.30.