Sari direct la conținut

BNR: Moneda dedicata patriarhului Miron Cristea a fost emisa la solicitarea expresa a Patriarhiei. Ea face parte dintr-o dubla emisiune care cuprinde simboluri ale BOR

HotNews.ro
Moneda emisa de BNR, Foto: Agerpres
Moneda emisa de BNR, Foto: Agerpres

Moneda comemorativa ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea a fost emisa de BNR la solicitarea expresa a Patriarhiei Romane, pentru a marca dubla celebrare a celei de-a 125-a aniversari a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane si respectiv a implinirii a 85 de ani de la infiintarea Patriarhiei Romane, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. Pentru celebrarea acestor evenimente, BNR a realizat o dubla emisiune numismatica in care sunt cuprinse o moneda de aur si cinci monede de argint, reprezentand simboluri ale Bisericii Ortodoxe Romane.

Simbolurile care se regasesc pe cele sase monede sunt Catedrala Patriarhala, Icoana Sfintei Treimi, Palatul Patriarhal (cladire simbol pentru istoria Romaniei, locul unde s-a desavarsit Unirea de la 1859), Stema Patriarhiei si toti Patriarhii – intaistatatori ai Bisericii Ortodoxe Romane trecuti in vesnicie: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu si Teoctist Arapasu.

„Simbolurile alese pentru aceasta emisiune dedicata dublei aniversari a Bisericii Ortodoxe Romane sunt legate intrinsec si determinant de istoria acestei institutii fundamentale a societatii romanesti, institutie care a avut un rol esential in definirea si dezvoltarea identitatii nationale si culturale a Romaniei. Daca este sa ne referim numai la patriarhii Romaniei, este un fapt indeobste cunoscut si recunoscut ca acestia au avut un rol crucial in dezvoltarea Bisericii Ortodoxe Romane, fiind personalitati marcante care au ilustrat istoria Bisericii si istoria Romaniei”, se arata in comunicatul BNR.

Includerea lui Miron Cristea in aceasta emisiune nu este si nu poate fi legata de scurta sa activitate ca prim-ministru al Romaniei, ci se integreaza firesc in suita patriarhilor Bisericii Ortodoxe Romane, arata reprezentantii bancii centrale.

Acestia mai spun ca „emisiunile numismatice ale BNR nu doresc sa raneasca sentimentele niciunei comunitati, sa aduca atingere intereselor vreunor grupuri sau sa transmita mesaje xenofobe, rasiste sau antisemite”.

Reactia BNR vine dupa ce, la inceputul acestei luni, reprezentantii Muzeului Holocaustului din Statele Unite au cerut bancii centrale sa retraga din circulatie moneda ce-l infatiseaza pe patriarhul Miron Cristea, sustinand ca fostul lider al Bisericii Ortodoxe Romane a avut vederi antisemite si a militat pentru alungarea evreilor din Romania.

Radu Ioanid, director in cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, s-a declarat „socat” de decizia bancii centrale de a emite o moneda pentru comemorarea fostului conducator al Bisericii Ortodoxe Romane din perioada 1925-1939.

Potrivit lui Ioanid, patriarhul Miron Cristea, care a fost si prim-ministru al Romaniei intre anii 1938-1939, este cel responsabil cu revizuirea legii cetatenei, prin care aproximativ 225.000 de evrei – respectiv 37% din populatia evreiasca din tara – au fost deposedati de cetatenia romana.

Ioanid a cerut astfel BNR retragerea monedei, printr-o scrisoare privata transmisa, pe 29 iulie, guvernatorului Mugur Isarescu, pe care ulterior a trimis-o si jurnalistilor de la Associated Press.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro