Moscova, sceptică că Beijingul și-ar putea schimba poziția după discuțiile Xi – Macron
Moscova urmărește discuțiile dintre liderul chinez Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.
„Acestea sunt contacte foarte importante, am urmărit toate evoluțiile în această chestiune”, a declarat Peskov reporterilor, adăugând că Rusia și China au „relații bogate și cu multiple fațete”.
Întrebat dacă este posibil ca Beijingul să își schimbe poziția privind războiul după negocieri, Peskov a spus despre China că este o „putere foarte serioasă, mare, cu poziția sa suverană”, o poziție care a fost „puternic conturată”.
„Nu este o țară care își schimbă pozițiile atât de repede sub influența externă”, a adăugat Peskov.
Președintele francez și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își încheie vineri vizita de trei zile în China.
Xi spune că va vorbi cu Zelenski la „un moment ales de el”
Xi Jinping s-a angajat vineri să „sprijine toate eforturile pentru a aduce pacea în Ucraina”, potrivit unei declarații comune minime pe această temă.
Textul nu menționează Rusia și nu condamnă intervenția sa militară în Ucraina.
Cu o zi înainte, atât Macron, cât și Xi au făcut apel la negocieri de pace cât mai curând posibil și au respins orice utilizare a armelor nucleare.
Dar dacă, așa cum a dat asigurări partea franceză, Xi Jinping s-a declarat gata să îl sune pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, președintele chinez a precizat că va face acest lucru la un moment ales de el.
Un gest de deschidere care nu a fost încă confirmat, dar judecat „pozitiv” de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată de asemenea joi la Beijing.
În ultimele săptămâni, presiunea internațională a crescut asupra Chinei pentru a se implica în căutarea păcii.
Cu toate acestea, Kremlinul a exclus joi posibilitatea unei medieri chineze pentru a opri luptele, deoarece „situația cu Ucraina este complexă și nu există nicio perspectivă de soluționare politică”.
China a pretins neutralitate în conflictul dintre Rusia și Ucraina și a încercat să se prezinte ca un agent al păcii.
Dar a refuzat să condamne invazia rusă și a continuat să își înăsprească legăturile economice și diplomatice cu Kremlinul în ultimul an – inclusiv o vizită de stat a lui Xi la Moscova luna trecută.