Sari direct la conținut

Despre “L”-ul din PD-L

daily teo

Presedintele crede ca taxa pe valoarea adaugata ar trebui sa scada. Face declaratia asta la doar cateva saptamani dupa ce guvernul a marit TVA, intr-o graba vecina cu disperarea, dupa ce pachetul de masuri anti-criza a fost respins de Curtea Constitutionala. A fost una din cele mai aspre critici lansate vreodata de presedinte la adresa guvernului, chiar daca limbajul folosit nu a fost teribil de dur.

Cateva zile mai tarziu, ministrul Finantelor anunta ca studiaza varianta renuntarii la cota unica incepand de anul viitor. Altfel spus, domnul Vladescu da dreptate economistilor PSD care sustin acelasi lucru din momentul in care Victor Ponta a devenit presedinte al partidului. A luat-o razna? Ma indoiesc. E tradator? Putin probabil. Prin anuntul de mai sus, Sebastian Vladescu nu face decat sa recunoasca senin incapacitatea guvernului de a aduce bani la buget si de a rationaliza cheltuielile. Contabilii din MF se uita la cifre si dau din umeri. Cezarul nu e capabil sa ia ceea ce i se cuvine.

Presat de problemele guvernarii, PD-L isi pierde incet-incet caracterul liberal pentru construirea caruia s-au facut atatea eforturi si s-a pornit inutilul si pagubosul conflict cu celalalt partid de dreapta al Romaniei. Motivele pot fi multe: lipsa de coordonare, precipitarea, presiunea interna din partea parlamentarilor speriati de sondaje si huiduieli, spaima de o catastrofa financiara etc.

PD-L plateste acum pretul ambitiei de a salva tara de unul singur. A refuzului de a imparti responsabilitatea, macar pentru o perioada limitata. Probabil se puteau opera reducerile de salarii in sectorul public cu mult mai putin scandal daca ar fi fost negociate cu celelalte partide. Daca ar fi fost asumate de o majoritate solida pe o perioada determinata si completate cu masuri de protectie pentru categoriile cele mai vulnerabile.

Acum, impins la colt de situatia economica PD-L gandeste si impune masuri fara sa studieze prea mult sansele de aplicare si variantele de rezerva care i-ar permite sa isi protejeze bruma de coerenta doctrinara pe care s-a chinuit sa si-o construiasca. Cota unica era marea sa realizare si multi dintre cei care au votat dreapta la ultimele runde de alegeri au facut-o tocmai pentru ca in 2005 s-a schimbat sistemul de impozitare. Este infiorator de ironic faptul ca cei mai aprigi promotori ai cotei unice se pregatesc acum sa renunte la ea. Probabil Ion Iliescu moare de ras zilele astea.

Singurul care pare sa mai creada intr-un PD-L cu o puternica platforma liberala pare sa fie Traian Basescu. Destul de curios, din punctul meu de vedere, seful statului pare sa fi internalizat setul de valori insuflate de samanul Valeriu Stoica si merge cat de departe poate intru sustinerea lor. Pe de alta parte, presedintele intelege, tarziu, ca mostenirea sa politica (ideologica?) depinde de o minima consecventa. Asa se explica bizara remarca referitoare la taxa pe valoarea adaugata si eforturile subterane de promovare a oamenilor lui Stoica in functiile importante din partid.

Insa la fel ca guvernul pe care l-a sustinut, si Traian Basescu pare precipitat si intarziat in reactii. Liberalismul PD-L se duce pe apa crizei si orice reafirmarea a valorilor astora intr-o vreme in care cresc taxele e cel putin ipocrita. Iar strategii presedintelui si ai PD-L ar trebui sa stie ca succesul se masoara in realizari nu in justificari.

Citeste si comenteaza pe Daily Teo.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro