Sari direct la conținut

Senatul a votat Legea ANI in varianta amputata de comisia Juridica

HotNews.ro

Senatul a votat miercuri Legea ANI in varianta amputata de comisia Juridica a Camerei superioare, condusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, cu 115 voturi pentru si 2 abtineri.

Prin acest Raport, au fost admise doar doua dintre cele sase puncte importante ale cererii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu, potrivit Agerpres.

Senatorii au votat raportul Comisiei Juridice pentru ca alternativa ar fi fost aprobarea variantei Senatului din 2 iunie, trimisa inapoi spre examinare de presedintele Basescu, care a refuzat sa o promulge. Avand in vedere ca raportul de marti accepta doua puncte din cererea de reexaminare a legii, senatorii au preferat sa-l voteze, pentru a nu aproba o lege care ar fi facut din ANI o institutie si mai slaba.

Astfel, Senatul a reintrodus in lege, la solicitarea sefului statului, obligatia tuturor candidatilor, de la presedintele Romaniei pana la consilierii locali, de a depune declaratii de avere si de interese, si au eliminat dezincriminarea faptei celui care se autodenunta in cazul completarii gresite a formularelor, inainte ca ANI sa se sesizeze.

Au fost eliminate comisiile de cercetare a averilor si a fost mentinut termenul de un an in interiorul caruia ANI poate efectua verificari asupra averilor persoanelor care si-au finalizat mandatul.

De asemenea, s-a mentinut forma initiala, decisa de Senat, in privinta formularelor declaratiilor de avere publice, din care au fost eliminate metalele pretioase, bijuteriile, obiectele de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, precum si obiectele care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro.

Nu a fost acceptata nici solicitarea presedintelui de a se introduce, in declaratiile de interese, o rubrica in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici.

Totodata, potrivit formei propuse de cele doua comisii, termenul in care vor trebui reactualizate, conform noii legi, declaratiile de avere si de interese, a fost marit de la 30 de zile la 90 de zile dupa intrarea in vigoare a acesteia.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu:

  • Evident ca aceasta situatie va fi comentata in Raportul de tara. Eu cred ca va nota un usor regres pe acest obiectiv, insa important este ca prin cererea de reexaminare s-au adus unele imbunatatiri legii. (…) Este o varianta a legii mai buna decat cea veche, dar nu este intru totul ceea ce ne-am dorit
  • Sper, insa, ca vom continua aceste eforturi de constituire a unui Cod de Integritate, care sa fie lansat Parlamentului spre dezbatere in sesiunea de toamna si sa aducem acolo alte atributii care sa intareasca ANI. Nu e timp acum pentru o noua dezbatere fiindca azi se incheie actuala sesiune parlamentara
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro