Sari direct la conținut

Ucraina oferă Rusiei două opțiuni: Părăsește Crimeea în mod pașnic sau să se pregătească de luptă

HotNews.ro
Soldați ruși folosind drone, Foto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia
Soldați ruși folosind drone, Foto: Vitaly Nevar / Sputnik / Profimedia

Oficialii ucraineni își clarifică poziția cu privire la negocierile cu Rusia cu privire la Crimeea, după ce Andrii Sîbiha, adjunct al şefului de cabinet al lui Zelenski, a spus că Ucraina este „pregătită” să discute cu Rusiadespre peninsulă dacă preconizata contraofensivă va avea succes, relatează Politico.

„Pentru a minimiza pierderile militare ucrainene, pentru a minimiza amenințările la adresa civililor care locuiesc în teritoriile ocupate, precum și distrugerea infrastructurii civile, Ucraina intenționează să ofere Rusiei posibilitatea de a alege cum să părăsească Crimeea. Dacă nu sunt de acord să plece voluntar, Ucraina va continua să-și elibereze pământul prin mijloace militare”, a spus Tamila Tasheva, cel mai înalt reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski pentru Crimeea, pentru Politico.

Comentariile ei vin după ce Andrii Sîbiha, adjunct al şefului de cabinet al lui Zelenski, a spus într-un interviu pentru Financial Times că Ucraina ar putea fi pregătită să discute despre viitorul Crimeei cu Moscova dacă Kievul reușește să-și atingă obiectivele strategice pe câmpul de luptă.

„Dacă vom reuşi să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă şi când ne vom afla la graniţa administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică, pentru a discuta această problemă”, a declarat Andrii Sîbiha, referindu-se la preconizata contraofensivă planificată de ceva timp de Kiev.

„Aceasta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeii) de către armata noastră”, a adăugat oficialul ucrainean.

Ar fi fost prima dată când Ucraina își exprima interesul pentru negocierile cu Rusia de când a exclus oficial discuțiile de pace cu Vladimir Putin în toamna trecută.

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a adoptat o rezoluție legală la 30 septembrie anul trecut prin care declară că orice negocieri cu Putin sunt imposibile după Rusia a anunțat că a anexat Herson, Zaporojia, Donețk și Lugansk.

Zelenski a și prezentat un plan în 10 puncte pentru încheierea războiului declanșat de Vladimir Putin în 24 februarie, prin care cerea retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor.

Până la invazia din 2022, Ucraina a considerat discuțiile politice și diplomatice drept principala modalitate de a elibera Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Dar lucrurile s-au schimbat după invazia la scară largă, a spus Tasheva.

„După ce am văzut la Bucha, Mariupol, Izium, Rusia a închis orice posibilitate de negocieri. Și, de asemenea, de multe ori Kremlinul a susținut că nu va avea vorbit despre viitorul Peninsulei Crimeea”, a spus Tasheva.

Ea a adăugat că autoritățile ucrainene au spus de mai multe ori că poziția lor cu privire la statutul Crimeei nu poate fi discutată – este teritoriu ucrainean.

Ucraina spune că „nu se pune problema unor concesii teritoriale”

De asemenea, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski, a declarat miercuri pentru Radio Europa Liberă că forţele ucrainene vor fi „la uşa Crimeei” în „cinci până la şapte luni”.

„Despre elementele de bază. Baza pentru negocieri reale cu Federaţia Rusă este retragerea completă a grupurilor armate ruseşti dincolo de graniţele Ucrainei recunoscute internaţional în 1991. Inclusiv Crimeea. Nu se pune problema unor concesii teritoriale sau a negocierii drepturilor noastre suverane”, a afirmat Mihailo Podoliak într-o postare făcută joi pe Twitter.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a declarat că nu mai mult de cinci persoane au informații despre unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.

Declarațiile sale vin după ce el a anunțat în weekend că personalul NSDC cu implicarea specialiștilor și experților a elaborat un plan în 12 pași pentru eliberarea Crimeii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro