Sari direct la conținut

Criză fără precedent de imunosupresoare: medicamentele vitale pentru pacienții cu transplant și boli autoimune lipsesc de 6 luni / „Pacienții supraviețuiesc împrumutându-se între ei”

HotNews.ro
La farmacie, Foto: Georgerudy | Dreamstime.com
La farmacie, Foto: Georgerudy | Dreamstime.com

​Criză fără precedent de medicamente imunosupresoare în România. Vorbim despre medicamente vitale pentru pacienții care au trecut printr-un transplant și cei cu boli autoimune. Problemele au început încă de acum 6 luni, declară pacienții pentru HotNews.ro. Unii dintre ei au rezistat în această perioadă împrumutându-și din puținele medicamente între ei sau semnalând asociației de pacienți, care a mai găsit, cu ajutorul autorităților, mici stocuri în depozite sau farmacii. În ultimele săptămâni însă, problemele s-au acutizat.

Sandimmun Neoral și Myfortic sunt medicamentele imunosupresoare de negăsit de luni de zile în farmaciile din România.

Lor li se alătură Valganciclovir, un medicament antiviral utilizat după transplantul de organe, care lipsește și el.

Pacienții cer soluții urgente. Agenția Medicamentului începe de urgență redistribuirea stocurilor existente în depozite din țară

Într-o întâlnire cu pacienții și producătorii de medicamente, reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Agenției Naționale a Medicamentului au promis soluții, însă nu este clar cât de rapid vor reveni medicamentele în farmacii.

„Eu le-am spus că livrarea medicamentelor către farmacii trebuie să înceapă a doua zi după această întâlnire. Nu putem să așteptăm nu știu câte zile, până faceți voi evaluare”, declară Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România, pentru HotNews.ro.

Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

De cealaltă parte, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Prisada, spune că prima măsură decisă de autorități este redistribuirea medicamentelor existente în acest moment în depozite din țară acolo către farmaciile unde pacienții au solicitat medicamente și nu le-au găsit.

În câteva zile, problema ar trebui să se mai amelioreze, iar pentru perioada următoare, producătorii au promis și suplimentarea cantităților: „Este posibil să dureze câteva zile, poate o săptămână”, spune Gheorghe Tache.

La nevoie,medicamentele vor putea fi aduse și pe autorizație de nevoi speciale, spune Răzvan Prisada.

„Criza a început acum 6 luni. De la începutul anului s-a intensificat”

Criza medicamentelor imunosupresoare a început încă de acum 6 luni, iar de la începutul acestui an, s-a intensificat, declară pentru HotNews.ro Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România, el însuși pacient cu transplant.

„Noi, ca asociație de pacienți, în momentul în care pacienții ne semnalează, avem legătura cu Ministerul Sănătății și semnalăm la rândul nostru acolo”, spune Gheorghe Tache.

Pacienții nu își amintesc ca aceste medicamente să mai fi lipsit până acum din România pentru o perioadă atât de îndelungată.

„De 6 luni tot sunt probleme. Pacienții au apelat la asociația de pacienți, noi, la rândul nostru, am apelat la Ministerul Sănătății și la Agenția Națională a Medicamentului. Alții s-au împrumutat de medicamente între ei. Farmaciile au mai căutat, au găsit mai greu, dar au dat astăzi un pic, săptămâna viitoare au mai adus ceva, au mai dat încă un pic. Au dat fragmentat”, explică, pentru HotNews.ro, o pacientă cu transplant cum s-au descurcat ea și alți pacienți în această perioadă.

Acum, după ce autoritățile au promis măsuri urgente, pacienții din asociația condusă de Gheorghe Tache speră ca, începând de lunea viitoare, medicamentele aflate în stocuri în depozite să ajungă în farmaciile unde au existat cereri de la pacienți, așa cum spune Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România

„Sunt la nivel de țară medicamente imunosupresoare în cantități foarte mici. Mai există stocuri în depozite din țară și vor fi direcționate exact acolo unde pacienții au semnalat că nu găsesc medicamente, să le ducă prioritar acolo unde pacienții au semnalat că nu le au. Noi punem la dispoziție autorităților locurile din țară – orașul cutare sau zona cutare – unde pacienții ne-au semnalat că nu se găsesc medicamentele. Noi ducem rețeta la farmacie, iar farmacia are obligația să dea comanda la depozit și de acolo să se trimită medicamentele. Este posibil să dureze câteva zile, poate o săptămână”, explică Gheorghe Tache, președintele Asociației Tranplantaților.

O altă problemă, spune Gheorghe Tache, este aceea că producătorii aduc de 3, poate 4 ori pe lună medicația necesară, în tranșe. „Dar se întâmplă ca mulți pacienți să ia în prima decadă a lunii, și atunci este normal să nu se găsească, dacă toată lumea cere în același timp. Producătorii au promis acum și că vor suplimenta cantitățile.”

În ceea ce privește Valganciclovir, antiviralul utilizat după transplantul de organe, care lipsește și el, Gheorghe Tache spune că medicamentul va fi adus din Bulgaria, „care au o cantitate mai mare și pacienții de la ei nu solicită în această perioadă. Iar în luna mai, producătorul va relua producția și va reîncepe să livreze cantitățile necesare către țările UE, printre care și nouă.”

Interzicerea exportului paralel, pe lista măsurilor luate de Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului

Lista soluțiilor identificate în urma întâlnirii de săptămâna aceasta dintre reprezentanții pacienților, cei ai Ministerului Sănătății și cei ai Agenției Naționale a Medicamentului:

  • 1. toate notificările privind comerțul intracomunitar („exportul paralel”) sunt oprite;
  • 2. producătorii, distribuitorii și farmaciile vor face analiza stocurilor la fiecare nivel;
  • 3. se vor intensifica controalele ANM pe lanțul de distribuție;
  • 4. prioritar vor fi distribuite medicamentele în județele în care s-a semnalat lipsa acestora (Rugăm pe cei au semnalat până în prezent lipsa medicamentelor să comunice la asociație (astranrom@gmail.com) medicamentele, farmacia și orașul);
  • 5. în continuare, pacienții cu transplant să semnaleze asociației (astranrom@gmail.com), în cazul în care se întârzie onorarea rețetei medicamentele și cantitatea, farmacia și localitatea unde s-a depus rețeta, precum și data depunerii;
  • 6. referitor la Valganciclovir, se fac demersuri pentru a prelua din Bulgaria o anumită cantitate, iar începând cu luna mai se reia producția și importul. Pentru situații urgențe există varianta declanșării de către ANM a mecanismului de „nevoi speciale”, caz în care medicamentele nu sunt compensate (costul lor este suportat integral de pacient).

Medicamente / Foto: Gicamatescu | Dreamstime.com

Ce sunt medicamentele imunosupresoarele și de ce sunt vitale pentru pacienții cu transplant

Imunosupresoarele sunt medicamente care inhibă sau reduc răspunsul imun al organismului în anumite afecțiuni. La pacienții care au suferit un transplant, spre exemplu, imunosupresoarele sunt administrate pentru a preveni respingerea organului transplantat.

În afara pacienților cu transplant, ele sunt administrate adesea și în boli autoimune, precum artrita reumatoidă, boala Crohn, psoriazis sau lupus.

Actuala criză este fără precedent în România. Pacienții nu își amintesc ca medicamentele să mai fi lipsit până acum pentru o perioadă atât de îndelungată.

Foto: Dreamstime.com, Agerpres.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro