Aversiunea la nedreptate
Pe 18 mai imi exprimam scepticismul despre masurile guvernului; masurile au esuat. Deja am trecut peste nivelul simplu al aritmeticii economice – impunerea unor astfel de masuri necesita o oarecare indemanare sociologica, scrie Mihai Marcu pe blog.
O teorie sociologica foarte aplicabila in cazul de fata se numeste „aversiunea la nedreptate” – teoria sugereaza ca grupuri de oameni fac alegeri care sa minimizeze inegalitatea, indiferent de legile impuse de necesitati contabile de maximizare a veniturilor.
Masurile economice luate de Guvern au avut o imagine publica foarte proasta – au fost prezentate ca o pedeapsa limitata la bugetari si la pensionari, in conditiile in care intentiile guvernului au fost de a nu creste somajul. Din pacate, nici macar maimutele nu „functioneaza” dupa acest principiu.
Pe scurt – este aproape imposibil de impus un astfel de sacrificiu unei categorii cu putere. Chiar daca este mai ineficient si mai rau pentru toata lumea, cresterea inflatiei, a taxelor sau devalorizarea leului sunt masuri mai acceptabile social, chiar daca mult mai proaste din punct de vedere economic.
Sper ca Guvernul nu va mai paria totul pe o carte – scaderea salariilor si se va folosi un mix mai exchilibrat – 10% din curs, +3 puncte la inflatie, + 4 – 5 puncte in plus la TVA si daca avem noroc o reducere a taxarii directe pe munca. Astfel, capra vecinului ramane in viata si ambii vecini sunt mai saraci.