Haitham Sabbah, blogger palestinian: Israelul a incalcat toate legile internationale atacand Flotila libertatii
Raidul pe care trupele de comando israeliene l-au efectuat la sfarsitul lunii mai impotriva unui convoi naval ce se indrepta spre Gaza a fost „terorism de stat”, Israelul incalcand astfel „toate legile internationale si drepturile omului”, sustine Haitham Sabbah, unul dintre cei mai importanti bloggeri din Orientul Mijlociu. Activistul palestinian discuta, intr-un interviu pentru HotNews.ro, despre „teroristii” de pe Mavi Marmara, despre efectul raidului asupra relatiilor Israelului cu SUA si Turcia, precuim si despre singura solutie viabila pentru a obtine pacea in Orientul Mijlociu.
N.A. Raidul israelian asupra convoiului de nave ce se indrepta spre Fasia Gaza a starnit discutii aprinse nu doar in regiunea Orientului Mijlociu si lumea araba, ci in intreaga lume. Unele voci au condamnat Israelul pentru „piraterie”, in timp ce altele au salutat interventia trupelor de comando impotriva „teroristilor”. Israelienii au fost aratati cu degetul pentru victimele rezultate in urma operatiunii, in timp ce altii au criticat scopurile ascunse ale „activistilor”. Pentru a intelege ce se intampla in regiune, am incercat sa vedem ce parere au israelienii si palestinienii despre aceasta criza si despre conflictul ce macina de ani de zile regiunea. Acest material face parte din efortul nostru de a intelege Orientul Mijlociu.
Adrian Novac: La 31 mai, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere. Daca privesti in urma, cum ai caracteriza incidentul?
Haitham Sabbah: Acest atac poate fi definit doar ca „terorism de stat”. Israelul a fost cunoscut mereu pentru terorizarea si uciderea oamenilor nevinovati. Daca ne gandim la ultimul lor atac impotriva Gazei si cum au masacrat si ucis 1400 de oameni, cei mai multi copii si femei, n-ar trebui sa fim surprinsi sa auzim ca au realizat o noua crima peste hotare.
Ceea ce a facut Israelul este piraterie si terorizarea a civililor, lucruri care incalca toate legile internationale si drepturile omului.
Din nefericire, s-au pierdut inca noua vieti, pe langa cei ucisi in ultimul razboi din Gaza, pentru ca lumea, comunitatea internationala sa se trezeasca si sa condamne Israelul. Avand mainile patate de sange, Israelul nu va pune capat acestor crime impotriva umanitatii pana cand lumea nu ii va opri, iar liderii israelieni nu vor fi dusi in fata tribunalului, aducand astfel pacea in aceasta parte de lume.
A.N.: Activistii au spus ca soldatii israelieni au inceput sa traga imediat dupa ce au ajuns pe punte. Oficialii israelieni afirma insa ca trupele de comando au tras in legitima aparare. Cine spune adevarul?
H.S.: In primul rand, cine le-a dat dreptul isrealienilor sa urce pe vas? Al doilea lucru, si cel mai important, cum poti sa pretinzi ca ai fost in „legitima aparare” cand ai ajuns acolo in cele mai sofisticate vase de razboi, inarmat cu cele mai performante arme letale? Nu pot intelege asta! Cum pot ei sa pretinda ca au fost in legitima aparare cand ei au fost atacatorii? Nu i-a invitat nimeni in Flotila libertatii pentru Gaza, asa ca, in primul rand, de ce sa navighezi atat de departe in apele internationale pentru a fi in „legitima aparare”.
Haideti sa ne imaginam, la modul ipotetic, ca activistii i-au lovit cu bate si i-au atacat cu cutite. Si sa ne intrebam: cine a mers la cine, activistii s-au dus la navele marinei israeliene sau soldatii israelini au atacat vapoarele activistilor?
Demonstrantii protesteaza frecvent pe strazile din Europa, dintr-un motiv sau altul, dar n-am auzit vreodata ca politistii au ucis vreunul dintre manifestanti. Chiar daca unele dintre proteste au fost violente. Chiar si in Israel, cand ei s-au retras unilateral din Gaza, colonistii evrei si-au atacat soldatii cu violenta extrema, mai grava decat au pretins ei ca au intampinat pe Mavi Marmara. Cu toate aceastea, nici un colonist evreu nu a fost ucis!
A.N.: Poate Israelul sa recurga la forta atunci cand intercepteaza vapoare?
H.S.: Bineinteles ca nu pot. Trebuie sa avem in vedere doua lucruri. In primul rand, israelienii afirma ca s-au retras din Gaza, asa incat ma intreb cine le da lor dreptul sa spuna cine viziteaza Gaza si cine nu?
In al doilea rand, vorbim despre ape internationale, iar legile internationale interzic tuturor sa intercepteze sau sa acosteze pe cineva in apele internationale, in afara de situatia in care exista un mandat al unui tribunal international care trebuie pus in aplicare.
A.N.: Opozantii au afirmat ca raidul Israelului a fost un „act de piraterie”. Israelul a spus ca a fost vorba de o actiune legitima. A incalcat sau nu Israelul, prin interventia sa, legile internationale?
H.S.: Insasi existenta statului Israel incalca legea internationala. Nu exista o tara in lumea asta care sa violeze legile internationale atat de mult precum o face Israelul. De fapt, Israelul detine recordul mondial in incalcarea legilor internationale. Ceea ce Israelul a facut poate fi descris cel putin ca „act de piraterie”. O definitie mai exacta este „terorism de stat”.
A.N.: Unele voci au afirmat ca raidul a fost un masacru realizat de Israel impotriva unui grup de activisti inocenti pentru pace. Israelul a spus insa ca numerosi teroristi cunoscuti se aflau in convoi. Era acest convoi naval o simpla flotila umanitara sau activistii se pregatisera in avans pentru a lupta impotriva trupelor de comando israeliene?
H.S.: Unde sunt acesti teroristi? Daca Israelul spune adevarul, de ce nu publica numele cel putin al unui terorist? Stiti pe cine ii numesc ei teroristi? Parlamentari germani se aflau in aceasta flotila. De asemenea, pe vase erau membri ai Knessetului din ISRAEL, supravietuitori ai Holocaustului, laureata Premiului Nobel pentru Pace, irlandeza Máiread Corrigan-Maguire, fostul inalt diplomat al ONU Denis Halliday, precum si alti cativa cetateni irlandezi. Scriitorul suedez Henning Mankell, politicieni din Turcia si Iordania, precum si doctori si asistente medicale erau si ei parte a flotilei.
Flotila libertatii includea cetateni americani, britanici, australieni, greci, canadieni, malaezieni, algerieni, sarbi, belgieni, irlandezi, norvegieni, suedezi, kuweitieni, cetateni din Bahrain, sute de activisti pentru pace. Acestia sunt oamenii carora Israelul le spune teroristi.
A.N.: Israelul a anuntat ca va continua blocada navala a Gazei, chiar daca pare sa existe o presiune in crestere la nivel global pentru a ridica interdictiile dupa raidul din urma cu doua saptamani. Ar trebui ca Israelul sa continue blocada Gazei sau ar trebui sa cedeze acum?
H.S.: Israelul nu are dreptul de niciun fel sa continue blocada. Lumea intreaga, chiar si presedintele american Barack Obama, spune ca acest asediu trebuie sa inceteze. Dar aceasta este ocupatia, ultima ocupatie de pe Pamant, si, fara sfarsitul ei, teroarea si blocada nu se vor termina niciodata.
A.N.: Cum crezi ca Statele Unite au raspuns acestei crize? Dar comunitatea internationala?
H.S.: Reactia SUA a fost mereu predictibila. Primul care a justificat masacrul a fost vicepresedintele Joe Biden. Asa incat ce te poti astepta de la Statele Unite? Din nefericire, „schimbarea” promisa de Obama ramane pana acum doar la nivelul de vorbe. N-am fost martorii niciunei actiuni concrete pe teren.
Reactia comunitatii internationale a fost moderata. Este mult mai mult decat reactia normala pe care o auzim atunci cand isrelienii comit un nou masacru, insa nu este suficient. Nimic altceva in afara de boicot si fortarea Israelului la realizarea pacii nu va pune capat acestui conflict.
A.N.: Cum va influenta acest incident recentele eforturi ale SUA de a impulsiona discutiile dintre israelieni si palestinieni? Care ar putea sa fie impactul raidului impotriva flotilei asupra negocierilor de pace?
H.S.: Israelul nu are nevoie de nicio scuza pentru a pune capat negocierilor. De fapt, discutiile au esuat inainte chiar de a incepe deoarece israelienii au refuzat sa opreasca construirea de noi colonii pe pamanturile palestiniene, furate si ocupate. Atacul asupra flotilei dovedeste pur si simplu ca Israelul nu este interesat deloc in a discuta pacea. Nu va trece mult inainte ca recentele negocieri indirecte sa se termine si nu vom fi surprinsi sa auzim ca discutiile au esuat.
A.N.: Cum va afecta acest incident relatiile dintre SUA si Turcia? Vezi vreun pericol real ca tensiunile turco-israeliene sa afecteze si relatiile dintre SUA si Turcia?
H.S.: Nu cred ca SUA pot sa riste asta. Statele Unite au nevoie de Turcia. Americanii vor juca in asa fel incat sa mentina relatii bune atat cu Turcia, cat si cu Israelul, pentru ca au nevoie de ambele tari. De aceea SUA incearca acum sa arate ca solicita o ancheta pentru a mentine relatii bune cu Turcia. In acelasi timp, americanii nu vor accepta o echipa internationala de ancheta, deoarece sunt constienti ca rezultatele nu vor fi in favoarea Israelului.
A.N.: Sub actualul Guvern, Turcia si-a intarit constant prezenta diplomatica si si-a crescut influenta dincolo de granitele sale, in special in Orientul Mijlociu. De asemenea, Turcia pare ca pune la incercare modul in care Statele Unite administreaza cele mai importante doua chestiuni in regiune: dosarul nuclear iranian si procesul de pace israelo-palestinian. Ce crezi ca urmareste Ankara?
H.S.: Dimpotriva, cred ca Turcia incearca sa faca ceea ce n-au reusit sa faca Statele Unite. SUA au nevoie de un partener puternic prin care sa se apropie de Orientul Mijlociu, inclusiv de Iran. Administratia Bush a lasat atatea rele incat ele nu pot fi indreptate de oficiali americani. SUA stiu ca Turcia este un exemplu important de occidentalizare pentru Orientul Mijlociu.
Pe de alta parte, exista o multime de lucruri comune pentru turci, arabi si Orientul Mijlociu: istorie, geografie, economie, religie etc.
De asemenea, Turcia are nevoie de resursele de energie si de capitalul economic din Orientul Mijlociu, in timp ce Orientul Mijlociu are nevoie de puterea industriala, de apa si de experienta Turciei.
Singurul care pierde in aceste relatii este Israelul, iar Israelul nu va precupeti niciun efort pentru a distruge aceasta legatura.
A.N.: Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a spus ca „nimic nu va mai fi la fel” dupa incidentul cu flotila. Dar un editorialist pentru cotidianul turc Milliyet a scris ca „lumea nu s-a schimbat peste noapte doar pentru ca pe un vas a fost o razie”. Cat de serioasa crezi ca e criza din relatiile turco-israeliene?
H.S.: Turcia nu va mai fi niciodata la fel dupa acest incident. Turcia, spre deosebire de alte natiuni din Orientul Mijlociu (cu exceptia Hamas in Palestina), este singura tara care are un guvern ce reprezinta poporul sau. La fel ca si Hamas, in Turcia exista un guvern ales, astfel incat ceea ce afirma guvernantii de la Ankara are mai multa credibilitate decat toate celelalte guverne din Orientul Mijlociu.
activist palestinian, blogger * s-a nascut in Kuwait in 1969 * ultima data cand a primit permisiunea sa viziteze Teritoriile palestiniene a fost in 1986 * a locuit in mai multe tari din lumea araba, intre care Iordania, Emiratele Arabe Unite * in prezent, locuieste in Bahrain * in 1990 a absolvit Birla Institute of Technology – India, cu o diploma in Inginerie, Electronica si Comunicatii * este senior manager la Zain Bahrain, parte a unei companii globale de telecomunicatii * in 1999, a fondat Sabbah Report, care este un blog si un site de stiri international * site-ul ofera stiri din politica, media, economie, Orientul Mijlociu, despre Palestina, Israel, sionism, informatii internationale * este unul dintre fondatorii blogosferei din Orientul Mijlociu * blogul sau, unul dintre cele mai cunoscute din Orientul Mijlociu, a primit mai multe premii de-a lungul anilor * este cofondator al site-ului Palestine Think Tank
Haitham Sabbah
Bineninteles ca nu ne asteptam la schimbari majore peste noapte, dar relatiile dintre Turcia si Israel nu vor fi niciodata la fel. De fapt, daca ati fost atenti la declaratiile liderilor opozitiei din Turcia, ele au fost in realitate mult mai agresive la adresa Israelului decat cele facute de Erdogan. Cu alte cuvinte, ceea ce Erdogan si partidul sau spun si fac reprezinta cel mai mic lucru pe care Israelul il asteapta de la Turcia.
A.N.: Care e rolul Iranului in aceast joc? Cum crezi ca abordeaza situatia cei de la Teheran?
H.S.: Cei de la Teheran incearca sa arate ca sunt la fel de ingrijorati precum Turcia, insa au jucat gresit. Iranul „a sugerat” si apoi a declarat ca va trimite mai multe vapoare de ajutoare escortate de Garda Revolutionara. Cu alte cuvinte, iranienii vor sa arate ca vor infrunta marina israeliana. Acest lucru poate fi descris doar ca propaganda. Iranul nu se poate „juca” in apele israeliene si sa aiba pretentia ca lumea ii va sprijini. Nici macar Hamas nu a acceptat aceasta „sugestie” deoarece Hamas stie ca un astfel de lucru nu va face decat sa dea Israelului mai multe motive sa-si continue asediul impotriva Gazei.
A.N.: Raidul impotriva flotilei a readus in discutie Gaza, care apare din nou in media internationala. Cum crezi ca va schimba acest incident situatia politica, economica si umanitara din Fasia Gaza?
H.S.: Nu cred ca lumea va mai „privi si ignora” Gaza si Palestina de-acum inainte. Vor avea loc schimbari pentru a imbunatati situatia umanitara din Gaza, fie ca Israelului ii va placea sau nu acest lucru. Israelul stie ca acum are probleme, insa nu vor pune usor capat asediului Gazei fara un pret.
Acest incident va face ca si mai multe flotile sa mearga in Gaza, iar ele vor beneficia de un ajutor international si mai mare.
Chiar si blocada araba pierde teren acum. De la incident, Egiptul a redeschis punctul de trecere de la Rafah, insa doar pentru cazurile umanitare, nu din motive economice sau de ajutor.
Din nefericire, nu cred ca Gaza va reveni la situatia existenta inainte de Hamas, deoarece Hamas nu va merge nicaieri, nu va disparea. Toata lumea foloseste aceasta ca o scuza pentru a mentine blocada.
A.N.: Ce cred palestinienii despre acest incident? E un lucru care ii ajuta sau nu?
H.S.: Bineinteles ca ii ajuta, insa palestinienii sunt tristi din cauza pierderilor de vieti omenesti. Noi toti am sperat ca activistii vor ajunge in Gaza in siguranta. Cei din Gaza au pregtit corturi mari si case de oaspeti pentru a-si primi oaspetii, insa, din pacate, dupa stirile despre masacru, corturile au fost transformate in locuri de primire a condoleantelor. Imaginati-va contrastul intre motivul pentru care au fost construite si ce au servit ele pana la urma. In toata Palestina aflata sub ocupatie s-a declarat doliu oficial si greva.
Pe de alta parte, accentul pus pe sfarsitul blocadei este singurul rezultat pozitiv al acestui incident. In ciuda tuturor celorlalte incercari, crimele israeliene au declansat ele insele procesul de auto-distrugere. Este doar o chestiune de timp pana cand blocada va lua sfarsit.
A.N.: Crezi ca Hamas a iesit mai puternica din aceasta criza?
H.S.: Hamas nu a pierdut nimic pana in acest moment. Organizatia are insa acum mai multi martiri si mai multi prizonieri in inchisorile din Israel. De fapt, au castigat mai mult decat au pierdut. Au castigat atentia lumii internationale si respectul tuturor oamenilor liberi din jurul lumii. Trebuie sa avem in vedere ca, spre desosebire de celelalte regimuri din Orientul Mijlociu, Hamas a venit la putere printr-un proces democratic. Au fost alesi de catre oameni, asa incat ei ii reprezinta pe oameni. E adevarat, unii ar putea sa nu fie de acord cu ei in legatura cu unele dintre politicile lor, insa ei raman vocea palestinienilor pana la urmatoarele alegeri.
A.N.: Cum pot fi oprite atacurile din rachete din Gaza spre Israel?
H.S.: Aceste rachete sunt doar un mit. Ele pot fi descrise cel mai bine ca fiind doar artificii intr-o teava si nimic mai mult. Propaganda israeliana a tot repetat insa aceasta minciuna pana cand lumea a crezut-o. Acest mit a fost daramat de toate relatarile si anchetele realizate. Chiar si cand citesti rapoartele organizatiilor israeliene pentru drepturile omului vei observa ca nu exista dovezi legate de existenta acestor „rachete”, ci doar niste forme mai avansate de artificii, cu care sunt umplute niste tevi.
Pe de alta parte, rezistenta prin orice mijloace este un drept fundamental pentru toti oamenii. Asa incat, daca sustinem ca Hamas are rachete, de ce nu le poate folosi, atata vreme cat Israelul poate folosi orice tip de armament (chiar si cele interzise) si cele mai noi tehnologii mortale (inclusiv cele imorale)? De ce nu le dam acelasi drept oamenilor aflati sub ocupatie? Care lege din lume spune ca cei ocupati nu pot folosi toate mijloacele de rezistenta, inclusiv arme? Trebuie sa ne amintim mereu ca Palestina este inca sub ocupatie, de aceea toate mijloacele de rezistenta sunt un drept fundamental al omului pe care nimeni nu-l poate nega.
A.N.: Exista vreo sansa sa fim martorii incheierii rapide a conflictului arabo-israelian?
H.S.: Nu, nu curand. Noi nu avem un partener de pace israelian. Pacea nu va veni in aceasta parte de lume pana cand Israelul nu alege si nu instaleaza la putere un guvern orientat spre pace, care va fi sustinut de lobbyul sionist din intreaga lume si, mai ales, din SUA. Yitzhak Rabin a fost ultimul lider israelian care s-a apropiat de pace cu palestinienii. Si ce i-au facut israelienii? L-au asasinat!
A.N.: Care este, dupa parerea ta, cea mai buna solutie pentru a obtine pacea in Orientul Mijlociu?
H.S.: Un singur stat! Aceasta este singura solutie care cred ca va aduce pacea in aceasta parte de lume. Pacea nu va fi obtinuta pana cand palestinienii dinauntru si refugiatii de-afara, precum si evreii din Israel, nu se hotarasc sa traiasca intr-un singur stat unde sa impartaseasca aceleasi valori, sa aiba aceleasi drepturi si sa aiba aceleasi responsabilitati definite de o Constitutie care respecta si protejeaza toate religiile. Acesta nu este un vis. De fapt, e chiar foarte practic, insa are nevoie de compromisuri din ambele parti.
De-a lungul istoriei, si inainte ca sionistii sa ocupe Palestina, palestinieni din toate cele trei religii, evrei, crestini si musulmani, au trait cu totii unul langa celalalt, frati timp de sute de ani. Conflictul a inceput doar atunci cand sionistii si sustinatorii lor au devenit mai lacomi si au decis sa construiasca un stat sionist pe carei sa-l numeasca patria evreilor. Dar nu e imposibil ca acest conflict sa-si gaseasca rezolvarea, daca oamenii vor trai unul langa altul intr-un Singur Stat.
Citeste mai multe pe Sabbah Report.