Blocaj la numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala. PDL pierde sprijinul independentilor intr-un moment cheie
Parlamentul amana desemnarea celor doi judecatori de la Curtea Constitutionala inca o saptamana dupa ce luni, 7 iunie, mandatele a doi magistrati de la instanta suprema au expirat. In Parlament, procedurile sunt blocate din cauza jocurilor politice. PDL doreste sa-si impuna candidatii pe ambele posturi insa nu a fost in stare sa treaca de opozitia PSD-PNL care a fost ajutata de parlamentarii independenti si cei ai minoritatilor. Senatul a anuntat, marti, ca amana dezbaterea numirii judecatorului la CCR pana saptamana viitoare, iar in Camera Deputatilor, PDL face eforturi fara rezultat pentru a pune pe ordinea de zi reluarea votului.
Termenul legal pana la care Camera Deputatilor si Senatul aveau obligatia sa-si desemneze cate un nou judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a expirat de o luna, mai exact pe 7 mai iar in Parlament este un blocaj total.
Democrat – liberalii doresc sa-si nominalizeze oamenii pe cele doua posturi vacante de la CCR, care revin pentru nominalizare Parlamentului. Pana in prezent, CCR a fost dominata de judecatorii propusi de PSD, iar PDL incearca sa-i impuna pe Stefan Mircea Minea (Camera Deputatilor) si Iulia Antoanela Motoc (Senat) pentru a rasturna actuala majoritate, care a invalidat mai multe legi si ordonante emise de guvernul Boc.
Totodata, controlul PDL in CCR ar veni la momentul perfect pentru ca legile pe care Guvernul s-a asumat raspunderea in Parlament cu o zi in urma vor ajunge si pe masa Curtii. De aprobarea sau respingerea lor ar putea depinde si urmatoarea transa de la FMI.
De cealalta parte, PSD si PNL nu vor sa piarda controlul Curtii si vor sa-i impuna pe Valer Dorneanu, respectiv Theodor Melescanu. Cu ajutorul parlamentarilor independenti si cei ai minoritatilor PSD si PNL au fost la un pas sa castige.
Disperarea PDL
PDL a incercat, marti, in plenul Camerei Deputatilor sa introduca pe ordinea de zi reluarea votului privind desemnarea unui judecator la CCR, fara sanse de reusita insa. Inaintea sedintei de plen, presedintele Camerei Deputatilor, democrat liberala Roberta Anastase a coborat in sala si a incercat sa-i convinga pe deputatii independenti si pe cei ai minoritatilor sa voteze introducerea pe ordinea de zi. Anastase a negociat cu deputatii din arcul guvernamental incercand sa-i convinga sa dezbata subiectul privind nominalizarea la CCR. Demersul lui Anastase nu a avut nici un rezultat pentru ca o parte din independenti si minoritati nu sunt de acord cu propunerea PDL, Stefan Mircea Minea, pentru postul de judecator.
Deputatii PSD si PNL au boicotat negocierile protestand de la tribuna ca sedinta se amana nepermis de mult si ca sunt in intarziere. In replica, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a cerut pauza de 30 de minute pentru consultari cu partenerii de Coalitie. Reprezentantii PDL nu au reusit sa-i convinga pe deputatii independenti si cei ai minoritatilor sa sustina introducerea pe ordinea de zi a subiectului CCR, iar la revenirea in sala s-a trecut direct la dezbaterea proiectelor de lege aflate in program.
Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca o parte din reprezentantii independentilor si cei ai minoritatilor sustin nominalizarea candidatului PSD, Valer Dorneanu, in functia de judecator la CCR. Democrat liberalii au apelat la liderii acestora Gabriel Oprea, respectiv Varujan Pambuccian. Aceleasi surse sustin ca cei doi lideri le-au comunicat democrat liberalilor ca nu pot sa-i forteze sa voteze candidatul PDL, Stefan Minea. PDL are o singura solutie: sa incerce din nou sa formuleze in plen o solicitare de reluare a votului.
- Roberta Anastase: „Pentru a se relua votul ne trebuie fie ca Biroul Permanent să stabilească o dată pentru reluarea votului, ceea ce mă îndoiesc, pentru că dumnealor tot fac presiuni să nu se întâmple lucrul acesta, sau plenul (să decidă, n.r.), când se va întâmpla la plen. Va exista o propunere care să fie supusă la vot, vom vedea dacă trece sau dacă nu trece. (…) Eu, ca preşedintă a Camerei, am trimis eu o solicitare pentru un punct de vedere de la Comisia Juridică. Biroul în sine a refuzat să folosească acest instrument. Dumnealor sunt atotştiutori, parte din membrii BP şi spun că ştiu tot şi că nu au nevoie de niciun fel de punct de vedere. Eu personal aştept acel punct de vedere„.
Impunerea candidatului PDL pe postul de judecator la CCR a inceput cu stangul, democrat liberalii inregistrand esec dupa esec atat la Camera Deputatilor cat si la Senat. Cu o zi in urma, Roberta Anastase a incercat sa supuna la vot in sedinta Biroului Permanent reluarea votului, insa tot fara rezultat. Cu 6 voturi pentru si 6 impotriva, a fost respinsa si cea de-a doua propunere a presedintelui Camerei, si anume aceea de a consulta comisia juridica cu privire la situatia creata.
- In urma cu o saptamana, pe 2 iunie, PDL a inregistrat prima infrangere in Camera Deputatilor, cand Stefan Mircea Minea a primit mai putine voturi decat candidatul PSD, Valer Dorneanu. Cu ajutorul deputatilor UNPR si ai minoritatilor, social-democratii au reusit sa obtina mai multe voturi pentru candidatul lor, Valer Dorneanu (161), in defavoarea candidatului PDL, Mircea Stefan Minea (123).
- In ceea ce priveste desemnarea celui de-al doilea post de judecator la CCR, care ii revine Senatului, conducerea Camerei superioare a hotarat marti sa reia votul saptamana viitoare. „E o perioadă foarte încărcată, din cauza activităţilor în Camerele reunite – mâine o vizită foarte importantă, săptămâna viitoare dezbaterea moţiunii de cenzură. După dezbateri serioase, am ajuns la concluzia că, dacă moţiunea se va dezbate marţi, vom supune votului Senatului candidaţii pentru Curtea Constituţională luni. Dacă moţiunea se va dezbate luni, vom avea plen la Senat marţi, pentru a desemna judecătorul la CCR’, a explicat chestorul PDL Constantin Dumitru.
Si la Senat PDL a pierdut temporar lupta pentru impunerea candidatului la CCR. Teodor Melescanu (PNL) a primit aviz favorabil si recomandare din partea comisiei juridice pentru postul de judecator la CCR in timp ce Iulia Motoc, propunerea PDL, a fost doar validata ca si candidat. Pentru ca din nou nu beneficiau de sustinerea independentilor, in disperare de cauza, senatorii PDL au boicotat sedinta pentru a evita numirea lui Melescanu.
- Pe 7 iunie au expirat cele trei mandate de judecatori. Nominalizarea pentru primul mandat de judecator revine Camerei Deputatilor, unde PDL doreste sa-l impuna pe Mircea Minea, fost pirotehnician si fost sef de catedra la Universitatea unde a predat premierul Emil Boc. PSD l-a propus pe fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Valer Dorneanu.
- Pentru cel de-al doilea post de judecator la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine Senatului. PNL l-a desemnat pe senatorul Teodor Melescanu iar PDL pe Iulia Motoc, avocat si profesor universitar.
- Cel de-al treilea mandat de la Curtea Constitutionala a revenit presedintei care l-a nominalizat pe Petre Lazaroiu. Pe 2 iunie presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind numirea lui Petre Lazaroiu in functia de judecator la Curtea Constitutionala, pentru un nou mandat.
Plenul Curtii Constitutionale a decis, marti, sa il numeasca presedinte interimar al CCR pe judecatorul Ion Predescu, dupa ce mandatul lui Ioan Vida a expirat. Potrivit unui comunicat transmis marti de CCR, judecatorul Ion Predescu va exercita atributiile de presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), pana la alegerea unui nou presedinte.