Un ordin semnat de Udrea, Vladescu si Blaga permite in continuare cresteri mai mari de 10% la contractele castigate prin licitatii
Un Ordin semnat de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu si Vasile Blaga, ministrul de interne, lasa o portita pentru majorarea preturilor cu peste 10%, in cazul lucrarilor de reabilitare termica. Acest ordin vine dupa ce Elena Udrea a afirmat in cateva randuri ca nu va mai permite cresteri mai mari de 10%, prin acte aditionale, la contractele castigate prin licitatii. Tot Elena Udrea a atras atentia, recent, ca in unele cazuri de reabilitari termice la blocuri, preturile initiale cresc foarte mult din cauza unor acte aditionale paguboase.
Ordinul semnat de cei trei ministri modifica si completeaza normele metodologice de aplicare a OUG 18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte. Potrivit unei completari, actele aditionale pot fi incheiate daca valoare cumulata majoreaza cu pana la 10% pretul initial prevazut in contract. O alta completare permite, totusi, si cresteri de peste 10%. Nu este nevoie decat de un aviz al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. „In baza avizului prealabil al Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, conditionat de existenta si incadrarea in fondurile aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in situatii exceptionale, temeinic motivate, daca valoarea aditionala cumulata majoreaza cu mai mult de 10% pretul contractului initial, si numai daca prin aceasta masura se asigura finalizarea lucrarilor de investitie in termenul aprobat”, se arata in ordinul care a fost publicat in Monitorul Oficial din 3 mai.
Actele aditionale se intocmesc in baza referatelor de necesitate si oportunitate privind incheierea actelor aditionale elaborate de catre coordonatorul local, in calitate de autoritate contractanta, impreuna cu proiectantul, expertul tehnic, auditorul energetic pentru cladiri si executantul lucrarilor, insusite de catre asociatia de proprietari.
Practic, diferenta este ca majorarile de pret nu vor mai fi decise de autoritatea contractanta (autoritatile locale) si constructori, ci de Ministerul Dezvoltarii.
Secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii: Permitem majorari de pana la 50% daca ne conving ca au aparut, de exemplu, un cimitir, un vestigiu arheologic
Sper ca solicitarile pentru cresteri mai mari de 10% sa fie cu totul exceptionale
Ioan Andreica, secretar de stat
La solicitarea HotNews.ro, Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii a afirmat ca nu pot fi blocate total majorarile de peste 10%, deoarece ar fi incalcata legea achizitiilor publice. Ordonanta de urgenta 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica permite majorarea preturilor pana la 50% prin acte aditionale. „Nu putem sa incalcam legea, ci putem doar sa inasprim conditiile”, a precizat Andreica. In plus, potrivit acestuia, ordinul publicat pe 3 martie in Monitorul Oficial nu poate modifica o ordonanta de urgenta.
Andreica a mai spus ca, in aceste conditii, potrivit ordinului, Ministerul Dezvoltarii poate permite majorari de pana la 50% in situatii deosebite, „daca ne conving ca au aparut un cimitir, un vestigiu arheologic, de exemplu”. „Eu sper ca aceste situatii sa fie cu totul exceptionale”, a adaugat Andreica. Acesta a mai afirmat ca pentru cresterile de preturi de pana in 10% deciziile sunt luate de partea contractanta (primarii, ANL), iar pentru cele care depasesc 10%, avizul trebuie sa-l dea Ministerul Dezvoltarii, prin consiliul tehnico-economic. In aceste moment, nu exista solicitari pentru majorari de peste 10% la Ministerul Dezvoltarii, a precizat Andreica. Acesta sustine ca prin actualul ordin vor fi descurajate asemenea cereri.
Un alt ordin asemanator
- Ioan Andreica a precizat ca a fost emis acest ordin special pentru lucrarile de reabilitare termica. Mai exista un ordin care se refera si la alte tipuri de lucrari finantate din fondurile Ministerului Dezvoltarii. Pe 31 martie a aparut in Monitorul Oficial un Ordin al Ministrului Dezvoltarii care se refera la incheierea de acte aditionale pentru realizarea, in general, a obiectivelor de investitii din programele Ministerului Dezvoltarii. Potrivit Ordinului 1218/2010, actele aditionale la contractul de achizitie de servicii pot fi incheiate daca valoarea cumulata nu depaseste 10% din pretul initial. Acelasi act normativ mai prevede ca valoarea aditionata cumulata majoreaza cu pana la 20% pretul contractului initial de achizitie de lucrari de interventii de natura consolidarilor la constructii existente si instalatiile aferente, precum si in cazul contractului initial de achizitie de lucrari pentru prevenirea sau inlaturarea efectelor produse de actiuni accidentale si/sau calamitati naturale, pe durata executarii lucrarilor. In situatii exceptionale, valoarea poate depasi 10%, respectiv 20%, in aceste cazuri fiind nevoie de avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltarii.
Elena Udrea, in martie: Aceste majorari nu se vor putea face fara aviz in consiliul tehnico-economic si nu mai mult de 10%
Elena Udrea a declarat, la inceputul lunii martie, ca exista constructori care castiga licitatiile la pret de dumping, subevaluat, dupa care, incheie cu autoritatea contractanta acte aditionale prin care majoreaza pretul initial. Udrea a afirmat ca peste 90% dintre contractele atribuite unor firme de constructii, pentru lucrari publice, au necesitat fonduri suplimentare de 50% din valoarea initiala a contractului. Tot in martie, ministrul a spus ca nu va mai permite ca actele aditionale sa creasca preturile cu cel mult 10%. Ministrul a precizat, atunci, ca majorarile de pana in 10% vor putea fi facute cu aviz al Consiliului tehnico-economic al MDRT.
„Ministerul a decis ca aceste majorari de sume ale valorii contractului sa nu se poata face fara aviz in consiliul tehnico-economic si nu mai mult de 10%, mai ales ca indicatorii tehnico-economici sunt generosi„, a precizat Udrea.
Aceasta s-a aratat chiar indignata de faptul ca, pana acum, s-au practicat cresteri de preturi uriase in cazul reabilitarilor termice. „Costurile pe lucrari publice similare sunt variate atat de mult incat putem vorbi chiar de preturi duble, diferenta fiind chiar dubla. Un exemplu pe care l-am dat si care tine de Ministerul pe care il conduc a fost acela al lucrarilor de reabilitare termica acolo unde, asa cum spuneam, de la o medie de 3 000 de euro per apartament, avem cazuri in care administratia publica locala a contractat astfel de lucrari de reabilitare termica la 30.000 de euro per apartament (…) O alta reclamatie, pe care ati vazut-o de atatea ori la televizor, este aceea ca dupa ce se ajunge la o intelegere cu o autoritate publica locala pe un pret care ar trebui sa fie platit de catre proprietar sau de catre Asociatia de proprietari, se vine cu o solicitare de majorare a acestei participarii. De foarte multe ori, majorarea este mai mult chiar decat ar costa daca proprietarul si-ar face singur reabilitarea„, a declarat ministrul dezvoltarii la mijocul lunii aprilie.