Sari direct la conținut

John S. Micgiel, profesor Columbia University: Sistemul politic din Polonia a rezistat cu brio crizei. Democratia poloneza functioneaza bine

HotNews.ro

„Polonia nu se confrunta cu dezordine la nivel politic” dupa accidentul aviatic de sambata, in care si-au pierdut viata presedintele Lech Kaczynski si o parte importanta a elitei poloneze, e de parere John S. Micgiel, profesor adjunct la Columbia University din New York si un specialist in probleme ale Europei de est si centrale. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Micgiel afirma ca, dupa catastrofa de avion, „democratia poloneza a functionat asa cum a fost conceputa”. Expertul crede ca Polonia s-ar putea confrunta in saptamanile urmatoare cu aparitia teoriilor conspiratiei si cu incercarile unor politicieni de la Varsovia de a profita de tragedie.

Adrian Novac: Polonia tocmai a pierdut o parte importanta a elitei sale politice si militare intr-o tragedie produsa in timp de pace. Ar putea acest eveniment tragic sa arunce tara intr-un vartej al haosului politic?

John S. Micgiel: In ciuda tragediei imense care a costat viata a 96 de oameni, Polonia nu se confrunta cu dezordine la nivel politic. Institutiile politice au raspuns bine la situatia creata: un presedinte interimar a preluat deja functia, au fost numiti noi lideri ai fortelor armate, noi alegeri prezidentiale vor fi anuntate pentru sfarsitul lunii iunie. Democratia poloneza a functionat asa cum a fost conceputa.

A.N.: Este Polonia suficient de puternica pentru a trece cu bine peste acest eveniment nefericit si sa umple golul de putere lasat dupa disparitia conducerii tarii?

J.M.: Alegerile prezidentiale urmau sa se desfasoare in aceasta toamna; doi candidati la functia suprema, Lech Kaczynski (Partidul Dreptate si Justitie) si Jerzy Szmajdzinski (Alianta Democratica de Stanga), au murit in dezastrul aviatic, impreuna cu senatori si membri ai Parlamentului din diferite partide. Locurile lor vor fi ocupate de alte persoane in saptamanile si lunile urmatoare, pe masura ce clasa politica poloneza isi revine in urma catastrofei de la Smolensk. In acest moment, oamenii sunt uniti in jale si incearca sa inteleaga tragedia gigantica produsa sambata.

A.N.: In accidentul de avion au fost ucisi si Guvernatorul Bancii Centrale precum si conducerea militara a tarii. Stabilitatea politica, financiara si militara a Poloniei ar putea fi afectata sau amenintata dupa moartea presedintelui si a celorlalti lideri polonezi?

J.M.: Exista toate semnele ca sistemul politic polonez a rezistat cu brio crizei si ca au fost luate deciziile potrivite. Aceste decizii adecvate vor continua sa fie adoptate pentru a se putea inlocui membrii elitei politice care au murit sambata.

profesor adjunct de afaceri internationale si publice la Columbia University * director executiv al Institute for the Study of Europe * director asociat al Harriman Institute * director al East Central European Center * cursurile si domenile sale de cercetare includ istoria moderna a Europei centrale si de est si politici contemporane in Europa de est si centrala * autorul cartilor „Coercion and the Establishment of Communist Rule in Poland, 1944–1947” (urmeaza sa apara); „In the Shadow of the Second Republic; Polish Foreign Policy Reconsidered: Challenges of Independence”; „Frenzy and Ferocity: The Stalinist Judicial System in Poland, 1944–1947, and the Search for Redress (The Carl Beck Papers)” * a absolvit University of Massachusetts, Amherst (1975) * are un masterat in afaceri internationale si un doctorat de la Columbia University

John S. Micgiel

A.N.: Moartea presedintelui polonez va avea cel mai probabil un impact important asupra alegerilor urmatoare. Cum credeti ca va afecta acesta tragedie scena politica din Polonia?

J.M.: Presedintele interimar Bronislaw Komorowski este candidat la alegerile prezidentiale, care vor avea loc in urmatoarele sase-sapte saptamani. El si partidul sau, Platforma Civica, au in mod evident un avantaj.

A.N.: In timpul presedintiei sale, Lech Kaczynski a urmarit o politica externa pro-SUA. Exista vreun semn ca aceasta politica nu va fi continuata si in viitor?

J.M.: Lech Kaczynski a fost puternic pro-America si pro-Nato. Totusi, cea mai mare parte a scenei politice poloneze impartaseste aceleasi opinii, poate insa intr-o masura ceva mai redusa. Ar fi important pentru presedintele american Barack Obama sa-si arate respectul pentru Lech Kaczynski precum si dorinta de a construi o noua relatie cu oricine va deveni presedinte al Poloniei, participand la ceremoniile funerare.

A.N.: Acest accident este o lovitura si pentru NATO? Credeti ca politica Poloniei in ceea ce priveste Alianta Nord-Atlantica va suferi schimbari importante?

J.M.: Apartenenta Poloniei la NATO nu este un subiect controversat si nu exista vreun motiv sa ne imaginam ca sprijinul Poloniei pentru Alianta se va schimba intr-un mod semnificativ. Polonezii, ca si romanii, impartasesc valorile occidentale si privesc NATO drept cea mai buna garantie pentru propria lor securitate.

A.N.: Vizita presedintelui Kaczynski in Rusia ar fi trebuit sa ajute la vindecarea unei neintelegeri istorice intre cele doua tari. Ce se va intampla acum? Vom vedea imbunatatiri ale relatiilor dintre Rusia si Polonia?

J.M.: Presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin au inteles magnitudinea evenimentului produs la 10 aprilie 2010 la Smolensk, iar acest lucru va duce probabil la formularea unei opinii noi, mai oneste legata de cele intamplate la Katyn, in 1940. Asasinarea in masa a 22.000 de ofiteri polonezi este un imens simbol al pierderii pentru majoritatea polonezilor, pierderea elitei lor politice si intelectuale in 1940, care a fost urmata de pierderea elitei politice actuale, indiferent de partidul din care liderii morti faceau parte. Acesta este un moment prielnic pentru Rusia si Polonia sa se apropie si sa avanseze, in beneficiul ambelor popoare.

A.N.: Ce parere aveti despre felul in care a reactionat Rusia la tragedie? Ar putea fi aceasta reactie un pas inainte pentru imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari?

J.M.: Reactia Rusiei la catastrofa de sambata este perceputa de polonezi ca potrivita si „umana”. Anuntul privind declararea a trei zile de doliu national de catre guvernul rus, difuzarea filmului „Katyn” de Andrzej Wajda la televiziunea rusa, gesturile spontane ale locuitorilor Moscovei de a depune flori si a aprinde lumanari la Ambasada Poloniei in Rusia – toate acestea indica faptul ca Rusia intelege tragedia umana din interiorul granitelor sale, care a costat viata a 96 de polonezi, ce mergeau sa comemoreze o tragedie si mai mare, produsa cu 70 de ani inainte la Katyn.

A.N.: Fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski a declarat ca dezastrul de sambata va avea o influenta mai extinsa asupra dezvoltarii sociale si politice a Poloniei. Care este cel mai pesimist scenariu cu care ar putea fi confruntata Polonia?

J.M.: In orice societate care se confrunta cu o tragedie de asemenea proportii, teoriile conspiratiei sunt pregatite sa-si faca locul. Si, probabil, unii dintre politicieni vor cauta sa foloseasca evenimentele in avantajul lor politic. Astazi insa, natiunea poloneza este unita in doliu si incearca sa se impace cu pierderea suferita.

Citeste aici mai multe despre John S. Micgiel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro