Familia Sasson din Sderot sau viata in orasul-buncar
Mivtzah Sinai este o strada tipica pentru Sderot, o asezare de 20.000 de locuitori din sudul Israelului. Casele colorate, mici se insiruie de-o parte si de alta a drumului, fiecare avand langa usa mezuzah cu inscriptii din Torah. Desi e dimineata, oamenii par sa nu se grabeasca sa iasa din locuinte. Din cand in cand, o masina trece pe drum, urmarita doar de latratul vreunui caine. Linistea insa e doar aparenta: Mitvtzah Sinai este strada unde fiecare casa a fost lovita cel putin o data de rachetele trase din Fasia Gaza, aflata la numai un kilometru distanta… Bine ati venit in Sderot, orasul cu cele mai multe adaposturi antiracheta din lume!
Casa lovita Foto: HotNews.ro |
Familia Shulei Sasson locuieste la numarul 40 pe Mivtzah Sinai. Este o locuinta cu nimic diferita fata de cele din jur: o curte mica, unde se joaca niste copii, o sufragerie spatioasa in care troneaza doua acvarii cu pesti. Poza unui rabin si cateva obiecte religioase evreiesti se gasesc la intrarea in camera racoroasa. Intr-un colt al incaperii, Shula deschide o usa. Este un mic adapost antiracheta, construit in urma cu cativa ani. Un televizor, cateva ventilatoare si un calorifer electric sunt ingramadite in „cusca de otel”, cum o numeste femeia. Adapostul de 5.000 de dolari a fost construit dupa ce o racheta trasa din Fasia Gaza a cazut exact in curtea din fata casei, provocand pagube imobilului si dand complet peste cap viata celor care traiesc acolo.
Shula Sasson si familia ei locuiesc pe strada unde fiecare casa a fost lovita cel putin o
Shula Sasson Foto: HotNews.ro |
data de rachetele Aqsa, Quds (numite asa dupa gruparile ce le folosesc) sau Kassam lansate din Fasia Gaza. Un imobil cu acoperisul gaurit si cu urme de srapnele in pereti poate fi vazut, grotesc si parasit, nu departe de locuinta familiei Sasson.
„De opt ani traim sub amenintarea rachetelor. Viata nu este simpla si nu ne este usor sa traim aici. Aceasta nu este o viata normala, nicaieri in lume nu se intampla asa ceva”, spune femeia, adaugand ca de fiecare data cand aude sirena de alarma se gandeste la acea zi din urma cu doi ani cand casa a fost lovita direct de catre o racheta palestiniana. Desi nimeni nu a fost ranit atunci, Shula a stat opt zile in spital, traumatizata de explozia care a distrus totul in holul si sufrageria casei.
Cu doar doi ani inainte, unul dintre baietii ei a fost ranit in timp ce se intorcea de la scoala, mergand pe bicicleta. „De teama, copiii nu mai vor sa se joace afara, nu mai vor sa mearga la scoala”, afirma femeia de 48 de ani. „Eu merg la cumparaturi fara sa stiu ce se va intampla. Traim permament cu frica in san. Iar la finalul zilei, tot noua ni se spune nazisti”, adauga Shula si rememoreaza clipele din trecut petrecute alaturi de prietenii sai arabi din Beit Hanoun, inainte ca atacurile cu rachete sa-i schimbe brutal stilul de viata. „Trebuie sa se ajunga la un acord, la o pace reala”, e de parere femeia.
Sderot, orasul-buncar
Un adapost pentru copii Foto: HotNews.ro |
Familia Sasson a devenit un simbol al rezistentei celor din Sderot in fata atacurilor constante cu rachete, lansate din teritoriul pe care Hamas il controleaza la doar un kilometru distanta. In 2008, imediat dupa ce racheta palestiniana a cazut in curtea casei de la numarul 40 pe Mivtzah Sinai, Barack Obama si John McCain au venit sa viziteze familia Shulei, iar viitorul lider de la Casa Alba le-a promis ca „nu va permite continuarea acestei realitati brutale”.
Deocamdata, situatia din Sderot pare sa nu tina cont de promisiunile facute de Obama. Potrivit lui Noam Bedein, director in cadrul Sderot Media Center, palestinienii au tras 12.000 de rachete inspre Israel in ultimii noua ani. Din 2005, de la retragerea armatei israeliene din Fasia Gaza, peste 8.000 de rachete au fost lansate de pe teritoriul palestinian, majoritatea aterizand in Sderot (in 2009 au cazut aici 333 de rachete) si Askelon.
Cum se apara israelienii in fata atacurilor? Autoritatile din Sderot au transformat
Buncar in statia de autobuz Foto: HotNews.ro |
localitatea intr-un urias adapost antiracheta. Scolile din oras au fost acoperite cu placi groase de ciment, statiile de autobuz sunt prevazute cu adaposturi iar langa locurile de joaca au aparut buncare pregatite sa reziste rachetelor Kassam sau Quds. Fiecare casa este dotata cu propriul adapost antiracheta (o lege adoptata in urma cu cativa ani prevede ca toata locuintele nou construite in Israel sa aiba un buncar) iar multe blocuri au inceput sa fie „imbracate” in ziduri de beton, pentru a le proteja. Doar in ultimul an, oficialii au cheltuit peste un miliard de shekeli (circa 270 de milioane de dolari) pentru a ridica 5.000 de adaposturi.
Viata merge inainte
In ciuda fondurilor uriase cheltuite si a masurilor de securitate implementate in ultimii ani,
Blocuri cu buncare atasate Foto: HotNews.ro |
viata celor din Sderot este marcata zilnic de zgomotul sirenelor de alarma si de cel al exploziilor de racheta. In momentul in care se da alarma, locuitorii din Sderot (majoritatea imigranti evrei din Maroc, din regiunea kurda si Romania) au la dispozitie doar 15 secunde pentru a se pune la adapost.
Bedein afirma insa ca, in afara distrugerilor fizice provocate, rachetele lansate dinspre Fasia Gaza au un impact psihologic imens asupra locuitorilor din oras. „Fiecare rezident din Sderot a experimentat explozia unei rachete”, a declarat directorul SMC. El sustine ca tacticile celor care lanseaza rachete sunt tot mai sofisticate: printre altele, acestia folosesc hartile Google pentru a stabili traiectoria proiectilului si a localiza o tinta. In general, exploziile distrug totul pe o raza de 100 de metri.
Shula Sasson sustine ca, in ciuda fricii permamente, nu va pleca din Sderot. Si nu doar
Adapost la locul de joaca Foto: HotNews.ro |
pentru faptul ca piata imobiliara e blocata si nimeni nu i-ar cumpara casa, deoarece „oamenii se tem sa se mute aici”. Femeia, care e nascuta in Sderot din parintii veniti din Libia, afirma insa ca nu vrea sa plece si pentru ca aici e casa ei. Pentru Sassoni, viata merge inainte, chiar daca va continua sa fie insotita de zgomot de sirene, de frica copiilor si de exploziile de racheta. „Nu ne lipseste nimic, vrem doar liniste. Sper ca situatia sa revina la vremurile trecute”, spune Shula.
Vezi aici imagini din timpul vizitei lui Obama la Sderot.