AUDIO Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici: Un apartament aflat in clasa energetica A va avea facturi la incalzire cu 80% mai mici decat unul din clasa G
In urma introducerii certificatelor energetice, potentialul cumparator sau chirias al unei locuinte va fi informat asupra performantei energetice. In momentul vanzarii sau inchirierii, toate apartamentele vor fi incadrate intr-o anumita clasa energetica. „Certificatul ne da o idee asupra nivelul de cost la incalzire.Un apartament in clasa energetica A va consuma circa 20% energie fata de un apartament in clasa G”, a declarat pentru HotNews.ro Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC). Mladin a sustinut aceasta idee si in cadrul unei intalniri online cu cititorii, declarand ca un apartament aflat in clasa energetica A va avea facturi la incalzire cu 80% mai mici decat unul aflat in clasa G.
Descarca fisierul audio in format MP3
- Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri a spus ca dupa introducerea certificatului energetic, preturile la apartamente vor fi stabilite in functie de cum doreste cumparatorul care va lua in considerare pe langa alte aspecte si calitatea energetica.
- Certificatul energetic pentru cladiri ar putea redeveni in urmatoarele luni, daca Executivul va aproba Ordonanta de Urgenta referitoare la reintroducerea acestuia. Pana acum, Guvernul a amanat de mai multe ori discutia pe marginea actului normativ privind certificatele energetice. Introducerea acestora trebuia facuta inca de la 1 ianuarie 2010, fiind o cerinta a Uniunii Europene. Emilia-Cerna Mladin sustine ca exista o reticenta pe piata imobiliara din cauza acestor certificate.
- „Exista mai multe voci ingrijorate de blocarea pietei imobiliare. Unele sunt fondate, altele tin mai mult de o necunoastere, de o teama ca acutala criza sa nu fie si mai mult intensificata prin incetinirea pietei imobiliare”, a precizat presedintele AAEC. In ceea ce priveste auditorii energetici, Emilia-Cerna Mladin sustine ca activitatea acestora ar putea fi verificata prin sondaj, „pentru a ne asigura beneficiarii ca acestea nu sunt documente false sau hartii trase la imprimanta”.
- Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au afirmat ca un motiv pentru amanarea introducerii certificatelor este numarul prea redus de auditori energetici, fiind atestate, in prezent, circa 600 de persoane. Presedintele AAEC a confirmat faptul ca sunt judete in care nu exista niciun auditor energetic, dand exemplul Teleorman.
Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin:
– consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat;
– eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.
Cele mai multe cladiri vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m.p.an. Tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m.p.an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.