Sari direct la conținut

Se regrupeaza taberele in PSD: Mitrea si Iliescu au aderat la aripa Nastase. Geoana isi face lobby intens prin tara 

HotNews.ro

Lupta pe toate fronturile in PSD. Cu 9 zile inaintea Congresului, se strang randurile si se contureaza candidatii la finala: Mircea Geoana si Adrian Nastase. La sedinta comisiei de organizarea a Congresului, Ion Iliescu si Miron Mitrea au trecut oficial in barca lui Adrian Nastase. De cealata parte, tabara lui Geoana pare sa beneficieze de sprijinul mai multor lideri de organizatii. Lupta se poarta pe doua fronturi: modificarile la statut si negocierile pe sustinerea delegatiilor.

Presedintele Consiliul National, Adrian Nastase a convocat, joi, la grupul PSD de la Camera Deputatilor, comisia de organizare a Congresului. La sedinta au participat in mare parte adversarii lui Mircea Geoana: Miron Mitrea, Cristian Diaconescu, Titus Corlatean, Ion Iliescu si Dan Mircea Popescu. In schimb, de la reuniune a lipsit presedintele PSD care se afla in teritoriu pentru a-si negocia sustinerea pentru candidatura.

Sedinta convocata de Nastase are loc la o zi dupa ce Mircea Geoana s-a intalnit la cabinetul sau de la Senat cu sustinatorii sai. La sedinta lui Geoana au participat secretarul general Liviu Dragnea, vicepresedintii Ilie Sarbu, Dan Nica, Constantin Nita, Rodica Nassar, Rovana Plumb, Ion Toma, Constantin Nicolescu, presedintele TSD, Nicolae Banicioiu si Marian Vanghelie.

Mitrea si Iliescu in barca lui Nastase

Chiar inaintea sedintei, senatorul PSD Miron Mitrea si-a anuntat sprijinul pentru Adrian Nastase in turul doi al alegerilor interne. „Daca Congresul va fi organizat in mod corect, Mircea Geoana nu va ajunge in turul doi. Il sustin pe Nastase daca intra in turul doi cu Geoana”

Dupa anuntul lui Mitrea, Nastase a declarat ca intentioneaza sa faca o echipa puternica pentru a conduce partidul.

Eu imi doresc sa refacem o echipa puternica, bazata pe o legitimare determinata de performanta anterioara si de speranta ca putem sa realizam angajamente serioase. Nu cred intr-o continuitate care ar duce partidul intr-o zona de blazare, indiferenta, intr-o pozitie secundara. Am inteles ca Miron a anuntat un eventual sprijin al lui in turul doi pentru mire, ii multumesc„.

Anuntul lui Miron Mitrea intareste, cel putin la nivel declarativ, tabara lui Nastase. Practic, voturile pe care Mitrea l-ar fi obtinut de la delegatii din Vrancea si Constanta vor merge pentru Adrian Nastase. De asemenea, surse social democrate sustin ca, odata cu aderarea lui Mitrea la tabara lui Nastase, se adauga ca sustinatori Cristian Diaconescu si Victor Ponta.

Astfel, Adrian Nastase mizeaza pe sprijinul organizatiilor: Arges, Gorj, Prahova, Constanta, Tulcea, Vrancea, Suceava, Vasului, Neamt, Cluj, si Salaj.

Iliescu ar vrea amanarea congresului

Un alt sustinator puternic al lui Nastase este Ion Iliescu. Chiar daca Iliescu nu a declarat oficial ca il sustine, gesturile sale publice par sa o confirme. Presedintele de onoare al PSD a venit la sedinta comisiei la invitatia lui Nastase.

De altfel, surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca la sedinta s-a discutat si despre posibilitatea amanarii congresului din 20 februarie. Sursele citate sustin ca Nastase si Iliescu incearca sa traga de timp si sa arunce pe piata solicitarea de amanare a Congresului, testand astfel reactia liderilor de filiale.

Apar probleme in legatura cu Conferintele Judetene, din cauza vremii . In acest conditii de pregatire a Congresului, trebuie sa vedem situatia concreta, daca este impiedicata desfasurarea Conferintelor Judetene. S-ar putea ca vremea sa ne impuna amanarea congresului, nu stiu. La Pitesti s-a amanat si Conferinta Judeteana. Pot fi si aceste aspecte, de care nu poti sa nu tii seama, dincolo de orice dorinta„, a declarat Ion Iliescu.

Geoana: Amanam congresul doar daca zapada paralizeaza Romania

In replica la propunerea aripii Nastase-Iliescu, presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat la Craiova ca doar o zapada care sa „paralizeze” Romania ar mai putea duce la amanarea Congresului, transmite agentia Mediafax.

„Ramanem pe data de 20 februarie pentru Congres. Nu cred ca vor fi conditii meteo atat de dramatice incat sa ne impiedice peste zece zile sa avem un congres bine randuit. Cred ca ar fi o greseala sa amanam. Daca vine vreo zapada care sa paralizeze Romania si nu putem sa-l facem, este altceva. Organizarea congresului a inceput si cred ca pe 20 februarie trebuie sa tragem linie si sa mergem mai departe”, a declarat Mircea Geoana.

Geoana a luat organizatiile la picior pentru a obtine sustinerea pentru reconfirmarea in functie si participa la conferintele judetene. Surse social demoorate sustin ca presedintele PSD a obtinut promisiuni de sprijin total din partea a jumatate din organizatii, insa apropiatii sai nu sunt deloc linistiti pentru ca lucrurile se pot schimba chiar in ziua congresului.

Geoana se bazeaza pe sprijinul filialelor din Oltenia in special pe cele din Dolj, Olt. Valcea si Mehedinti. In zona Munteniei, organizatiile care s-au declarat fidele sunt Bucuresti, Ilfovul, Giurgiu, Dambovita, Ialomita, Calarasi , Ploiesti. In Moldova, Geoana mizeaza pe Bacau, Buzau, Botosani, Galati iar in Transilvania: Covasna, Mures, Harghita, Satu Mare, Bistrita. In partea de vest a tarii, in Banat Timis, Hunedora, Alba.

Votul in echipa si numarul de delegati – rafuieli intre tabere

Cele doua tabere se bat pe organizarea Congresului. Votul pe echipe propus de Mircea Geoana si stabilirea numarului de delegati sunt principalele obiective aflate in discutie la PSD. Geoana doreste ca la congres sa se aleaga presedintele impreuna cu echipa de conducere printr-o singura procedura de vot. Practic, ar urma delegatii sa-si exprime votul o singura data si sa voteze o echipa de conducere impreuna cu presedintele PSD.

Propunerea este respinsa din start de catre adversari. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu considera propunerea drept inacceptabila.

„In Congres nu se poate intra decat cu Statutul existent. Nu avem ce discuta, nu putem intra in Congres decat cu Statutul existent, care stabileste niste principii. Noi pe baza acestor principii putem lucra, nu putem veni cu altceva. (…) Vot pe echipe, dar ce e aia echipa? Notiunea de echipa, eu am mai explicat … oamenii nu prea au multa experienta politica – cei care vin cu asemenea chestiuni. Avem experienta proprie din FSN, precum si cea a Partidului Socialist Francez”, a spus Iliescu.

O alta problema este desemnarea numarului de delegati praticipanti la Congres. Sursele Hotnews.ro sustin ca la sedinta comisiei, secretarul general al PSD a acceptat ca PSD Bucuresti sa nu vina cu 220 de delegati, asa cum dorea Marian Vanghelie. Presedintele PSD Bucuresti dorea ca organizatia sa primeasca delegati pe fiecare sector in parte, ajungand astfel ca organziatia sa aiba peste 200 de reprezenanti la Congres, din cei peste 1700 cat se estimeaza ca vor vota noua conducere.

Sursele citate sustin ca tabara lui Nastase a invocat articole de statut, incercand astfel sa impuna ca numarul de delegati de la PSD Bucuresti sa fie echitabil. Aceleasi surse sustin ca secretarul general, Liviu Dragnea ar fi promis in sedinta ca lucrurile vor fi stabilite conform statutului partidului.

Comitetul Executiv al PSD, care va avea loc saptamana viitroare, va decide atat reprezentarea organizatiilor la congres, modalitatea de vot cat si data si locatia alegerilor interne.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro