Norcia – Italia: Despre trufele negre si mistret
Cristiana Terenche ne rasfata cu « risotto alla castellana al Tartufo », « tagliatelle al cinghiale » si « spumone all’amaretto » de la Granaro del Monte al Signorei Bianconi. Cum ajungem acolo? Pare simplu.
“In Romania, cred ca numai fotbalistii si fanii lor au auzit de Norcia, o cetate medievala, din secolul al XIV-lea, asezata in Umbria, la poalele muntilor Sibilini din Italia, unde ei fac antrenamente si au chiar un campionat.
CUM SE AJUNGE:
Aici se ajunge pe mai multe cai: de pe autostrada A1 (Florenta-Roma) se iese spre Perugia pe E45, in directia Spoleto. Cu 5 km inainte de a intra in Spoleto se face stanga spre Norcia; de pe autostrada A14 (Bologna-taranto) se iese la San Benedetto del Tronto in directia Ascoli Piceno si, inainte de localitatea Arquata, se vede indicatorul spre Norcia. Se poate veni si de pe coasta Adriaticii, dinspre Ascoli Piceno, dar se traverseaza muntii Sibilini si dureaza mai mult. Pe aici se trece prin renumita patrie a trufelor negre care a dus faima gastronomiei tipice locale dincolo de hotare. Prin padurile care acopera versantii muntilor se vad, ici-colo, grupulete de oameni insositi de caini special dresati , scormonind in stratul de frunze uscate in cautarea renumitelor ciuperci.
SFINTUL BENEDICT. DAR SI SUNCILE DE MISTRET
Odata ajunsi in piata centrala a orasului, dominata de statuia Sfantul Benedict, considerat protectorul Europei, foamea ne este zgandarita de suncile afumate de mistret, atarnate in vitrinele magazinelor din jur, unde mai sunt etalate, in stiva, borcane de diferite dimensiuni cu faimoasele trufe negre. Preturile piparate sunt pentru turisti, desigur, dar ne si conving de originea cuvantului « trufandale »…
Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Eugen Istodor.