Sari direct la conținut

Reglarile de conturi de la Brasov: Garda veche din PDL se aliaza cu parlamentarii si scapa de reformisti; in PNL, Antonescu si-a batut in cuie data alegerilor interne enervandu-l pe Tariceanu

HotNews.ro

In sedinta din Poiana, triada Blaga-Videanu-Berceanu i-a pus la zid pe reformatorii Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu. Dupa ce le-au promis parlamentarilor accesul la putere, conducerea PD-L a respins cu usurinta solicitarile celor 3 reformatori. In aceeasi zona geografica, Crin Antonescu s-a impus in fata lui Calin Popescu Tariceanu si a stabilit congresul PNL in martie. Invinsul intalnirii de la Brasov pare sa fie Ludovic Orban, care a fost sfidat de Ilie Morega si, la congresul PNL, risca sa ramana fara functia de prim-vicepresedinte.

Nemultumirile parlamentarilor la adresa conducerii PD-L s-au transformat peste noapte in osanale si laude la adresa acestora. Senatorii si deputatii care sustineau propunerile reformistilor Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu s-au predat triadei Blaga-Videanu-Berceanu.

Parlamentarii i-au tradat pe reformisti

Parlamentarii au avut o singura doleanta: sa aiba acces la putere. Acestia au propus ca filialele de partid sa se reorganizeze pe colegii, astfel incat senatorii si deputatii dintr-un judet sa aiba un presedinte ales, membru in Biroul Judetean. Astfel, parlamentarii ar putea participa la luarea deciziilor din partid si ar fi membri in Colegiul Director National.

Surse participante la sedinta PD-L au declarat pentru Hotnews.ro ca solicitarea senatorilor si deputatilor a fost acceptata. Presedintele PD-L Emil Boc, aprobat de Blaga, Videanu si Berceanu, le-a promis ca solicitarea va fi introdusa in noul statut al partidului.

Odata cu atragerea parlamentarilor de catre conducerea PD-L, cei trei reformisti au fost pusi cu spatele la zid. Aceleasi surse sustin ca, in sedinta de la Brasov, greii partidului au reusit, inca o data, sa-si impuna punctul de vedere.

Monica Macovei a luat cuvantul la sedinta si a atras din nou atentia asupra modului in care se fac numirile in functiile de stat. Fostul ministru al Justitiei a propus conducerii PD-L o noua politica de resurse umane, care sa prevada ca numirile sa se faca pe baza criteriilor profesionale.

Problema ridicata de Macovei a declansat o dezbatere in interiorul PD-L, presedintele Emil Boc fiind de acord cu fostul ministru. Sursele Hotnews.ro sustin ca Boc ar fi promis ca, la numirile in functii, se va lua in considerare activitatea profesionala, experienta si vechimea ca membru de partid.

In schimb, triada Blaga-Videanu -Berceanu nu este de acord cu Emil Boc. Blaga a atacat-o voalat pe Macovei: „Cei care fac astfel de afirmatii trebuie sa se gandeasca cum au ajuns ei, la un moment dat, ministri”. Adriean Videanu l-a completat pe Blaga: „Vin foarte rar pe la partid cei care spun acest lucru”.

Macovei si Voinescu, exclusi de fidelii lui Berceanu si Blaga

Cristian Preda si Monica Macovei
Cristian Preda si Monica Macovei
Foto: Agerpres

Un alt moment tensionat intre reformisti si triada a fost nominalizarea membrilor comsiei de statut. Potrivit hotararii Biroului Politic, din comisia de statut fac parte si doi europarlamentari. La Brasov trebuiau nominalizate persoanele. Atat Cristian Preda cat si Monica Macovei si-au exprimat public intentia de a candida. In spatele usilor inchise, candidatura acestora a starnit controverse si nemultumiri.

Sursele Hotnews.ro sustin ca europarlamentarul Jean Marian Marinescu si-a impus candidatura pe motiv ca a fost presedintele comisiei de statut si „prezenta sa se impune”. „Marinescu este considerat un apropiat al lui Radu Berceanu si revendicarea functiei de membru in comisia de statut a fost acceptata de toata lumea”, au declarat sursele citate.

Ca sa calmeze spiritele, Boc a propus ca, pe langa Marinescu, sa faca parte din comisia respectiva Preda si Macovei. In final propunerea lui Boc nu a fost votata iar prezenta in comisie a reformistilor nu a fost batuta in cuie.

Si Sever Voinescu a pierdut lupta cu greii PD-L. Voinescu a candidat din partea deputatilor pentru un post in comisie dar nu a intrunit numarul de voturi necesare.

„Prin promisiunea facuta parlamentarilor de catre conducerea PD-L ca vor fi presedinti de colegii, Preda, Macovei si Voinescu si-au pierdut toata sustinerea de care beneficiau din partea parlamentarilor. Triada a stiut cum sa-si joace cartea. Ce este mai amuzant este ca la dezbateri s-a decretat ca PD-L este partidul cu portile deschise si dispus sa asculte toate opinile”, au declarat sursele Hotnews.ro.

Din comisia de statut vor face parte Emil Boc, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Gheorghe Flutur,Valeriu Stoica, Roberta Anastase, Sorin Funzaverde, Anca Boagiu, Traian Igas, Sulfina Barbu, Marian Avram, Nicusor Paduraru, Gheorghe Falca, Florin Popescu, Jean Marian Marinescu si posibil Cristian Preda.

Comisia de statut va analiza propunerile care vizeaza modificarea structurii si regulilor interne ale partidului. Surse democrat-liberale sustin ca nu vor fi modificari spectaculoase la statut pentru ca triada a reusit sa detina controlul prin membrii nominalizati in acest for.

Sigla PD-L, motiv de glumite

De asemenea, in spatele usilor inchise s-a discutat mai mult in gluma decat serios despre viitoarea sigla a partidului. Vicepresedintele PD-L Sorin Frunzaverde a propus ca sigla o busola. Propunerea a starnit imaginatia colegilor de partid care au propus in gluma „ca sigla sa fie categoric din domeniul navigatiei”. Au urmat rand pe rand propuneri privind semnul: timona, nodul marinaresc sau chiar o sirena.

Pe agenda intalnirii de la Poina Brasov erau trecute si stabilirea datei Conventiei Nationale, cazul primarului de la Valcea, Mircea Gutau si stabilirea unui candidat pentru alegerile pentru fotoliul de deputat din colegiul 19. Nici unul dintre cele trei subiecte nu a fost luat in discutie, conform surselor participante la sedinta.

Antonescu a batut in cuie data congresului PNL

Crin Antonescu si Ludovic Orban
Crin Antonescu si Ludovic Orban
Foto: Ager Press

Liberalii au stabilit, peste week-end, in Delegatia Permanenta a PNL tinuta tot la Poaia Brasov, organizarea Congresului in perioada 5-7 martie, la Bucuresti, acceptand astfel propunerea presedintelui PNL Crin Antonescu. Propunerea a fost aprobata cu 85 de voturi pentru, 4 impotrivi, si 26 abtineri. De asemenea, s-a hotarat infiintarea unei comisii care va primi propunerile de modificare a statutului PNL.

Deciziile validate de catre liberali sunt o victorie pentru Antonescu in fata lui Calin Popescu Tariceanu si Ludovic Orban.

„Organizarea congresului in primele zile ale lunii martie i-au micsorat sansele lui Tariceanu de a castiga sustinatori pentru candidatura sa la sefia PNL. Pe de alta parte, infiintarea comisiei de statut este o bila negra pentru Ludovic Orban, care ar putea sa piarda functia de prim-vicepresedinte”, au declarat surse din interiroul PNL.

In cadrul sedintei, s-a vorbit si de introducerea in statut a alegerii conducerii partidului pe baza de lista, adica presedintele PNL sa fie ales impreuna cu echipa sa, nu separat. De asemenea, mai multi vicepresedinti intentioneaza sa introduca in statut eliminarea functiei de prim-vicepresedinte, pentru a intari atributiile si puterea lui Crin Antonescu.

Adversarul lui Antonescu, Calin Popescu Tariceanu a declarat public ca nu este de acord cu deciziile luate la Brasov. „Sunt total devaforabil unei astfel de propuneri, in acest fel in loc sa avem mai multa democratie in partid, vom avea mai putina democratie. Sistemul de lista favorizeaza accederea in structuri de conducere a unor persoane care nu sunt validate prin votul membrilor intr-un congres si au singura calitate ca sunt intr-o relatie buna, prieteneasca sau nu stiu de ce natura cu seful. (…)statutul nu se schimba la fiecare congres dupa cum bate vantul. Trebuie sa reglam aceasta chestiune in interiorul congresului si la nivelul conducerii si sa gasim o formula de statut care sa dureze mai mult pentru a da o stabilitate politica si partidului”, a declarat Traiceanu, citat de agentia Newsin.

In ceea ce priveste pozitia lui Ludovic Orban privind eliminarea functiei de prim-vicepresedinte, acesta sustine ca „s-a generat o dezbatere care are mai mult savoarea unei dezbateri mediatice, dar nu are consistenta in interiorul partidului”.

Sursele Hotnews.ro sustin ca pana la congresul partidului „se pot schimba multe sau nimic”. In cazul in care Orban va simti ca va fi eliminat de la conducerea PNL, e posibil sa sistam la o schimbare de optiuni si sa treaca cu arme si bagaje in tabara lui Tariceanu”.

Ludovic Orban a pierdut in fata lui Morega

Orban si Morega
Orban si Morega
Foto: AGERPRES

Delegatia Permanenta a PNL a respins propunerea lui Ludovic Orban de a-l demite de la sefia filialei PNL Gorj pe Ilie Morega. Liderul de la Gorj a vrut sa faca un parteneriat cu PD-L la nivel local fara consultarea partidului.

Surse liberale sustin ca Morega si-a pledat foarte bine cauza la sedinta Delegatiei Permanente si a scapat doar cu un avertisment. Morega ar fi invocat in apararea sa o circulara data de partid in care se preciza ca parteneriatele la nivel local „se fac in functie de conjunctura si dupa posibilitati”.

Orban a declarat public ca la intalnirea de la Brasov va cere demiterea acestuia din functia de presedinte PNL Gorj.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro