Cartelurile de droguri, corporatii clandestine
La sfarsitul anului trecut, soldatii mexicani au efectuat o razie intr-o casa din Rio Bravo, de la granita cu statul american Texas, unde au descoperit un fel de „birou” care apartinea cartelului Golfului, unul dintre cele mai periculoase din Mexic. „Angajatii biroului” coordonau transporturile de droguri in SUA. Acestia tineau informatiile despre drogurile transportate pe teritoriul american in fisiere, pe laptopuri. Reuters a realizat o analiza in care sunt prezentate caracteristicile acestui cartel, care seamana mai degraba cu o companie.
De fapt, chiar membrii cartelului Golfului se refera la acesta cu termenul „Compania”. La fel ca si cartelul Golfului, exista multe astfel de organizatii care isi conduc afacerile precum niste corporatii de succes. Acestea au persoane care ocupa functii echivalente cu acelea de director executiv sau contabil.
Potrivit unor interviuri realizate de Reuters cu oficiali anti-drog americani si mexicani, cartelurile au birouri care coordoneaza activitati de logistica, spalare de bani si crime. La fel ca in comertul legal, bandele aplica modele de afaceri, strategii de management, strategii pentru extinderea operatiunilor si fac achizitii. „Ziua unui lider de cartel este la fel ca cea a unei persoane care lucreaza intr-o mare corporatie” a declarat un oficial american.
In plus, principalele carteluri de droguri din Mexic si-au dezvoltat francize in marile orase americane si europene, care ofera o gama variata de produse clientilor, de la cocaina, la marijuana, la amfetamina. Managerii francizelor trimit profitul inapoi liderilor din Mexic.
Cartelul Golfului are trei divizii – distributia drogurilor, spalare de bani si securitate
Cartelul Golfului, impreuna cu gruparea sa armata, cunoscuta sub numele de Zetas, controleaza traficul de droguri din estul Mexicului si din Texas. Fortele de securitate mexicane sustin ca acesta este foarte bine organizat si inarmat. Organizatia este impartita in trei divzii principale – una pentru distributia drogurilor la nivel international si logistica, una pentru finante si spalare de bani, iar ultima, Zetas, pentru securitate.
Oficialii anti-drog din Mexic sunt de parere ca angajatii din administratia cartelului lucreaza din diverse case din Rio Bravo si din imprejurimi si acestia se ocupa cu antrenarea asasinilor, platile membrilor si retelele de comunicare.
Incurajati de cresterea cursului euro fata de dolar, cartelul Golfului s-a extins in Europa, unde a realizat o alianta cu organizatia italiana ‘Ndrangheta.
Slujbele cele mai importante, care presupun spalarea de bani sau stabilirea rutelor pentru traficul de droguri, sunt, de regula, detinute de rudele sau de prietenii liderilor cartelului, iar pentru crime se apeleaza la ucigasi platiti.
„Zetas te vrea. Oferim un salariu bun, mancare siatentii pentru familia ta”
In aprilie 2008, cartelul Golfului a anuntat public ca ii incurajeaza pe militarii din armata mexicana sa dezerteze si sa se alature Zetas, atarnand bannere pe poduri si pe principalele strazi din orasele de la granita cu Texas. Pe bannere era inscriptionat mesajul „Zetas te vrea, soldat sau fost soldat. Oferim un salariu bun, mancare si atentii pentru familia ta”.
Asemenea „Companiei”, sunt organizate multe carteluri mexicane, transformand Mexicul intr-una dintre cele mai periculoase tari din lume. Cartelurile au ajuns sa detina o putere atat de mare, incat, de multe ori, ii forteaza pe oficialii guvernamentali si pe medici sa lucreze pentru ei. „Nu poti sa le spui ‘nu’ acestor oameni. Trebuie sa accepti oferta lor, altfel te ucid” a declarat un doctor care ingrijeste asasinii din cartelul Arellano Felix din Tijuana.