Sari direct la conținut

Cum au tras baronii PSD si PNL cu dintii de buget

HotNews.ro

Baronii locali ai PSD si PNL au incercat sa impuna in bugetul de stat pe 2009 doua amendamente care le permiteau atragerea unor fonduri consistente catre zonele locale. Cele doua amendamente transformau practic Guvernul intr-o institutie fara atributii si transmiteau puterea decizionala privind investitiile si distribuirea banilor catre Parlament. Amendamentele au fost respinse de catre plen, fapt care i-a determinat pe parlamentarii PSD si PNL sa boicoteze dezbaterea bugetului pe 2010.

  • Un amendament prevedea ca alocarea banilor catre investitiile locale sa se faca in ordinea in care acestea au fost aprobate iar Parlmentul sa fie informat trimestrial de catre Guvern.
  • Cel de-al doilea amendament prevedea ca 30% din bugetul alocat de Guvern Consiliiilor Judetene sa fie directionat prin vot de catre consilierii judeteni.

Parlamentarii PD-L, UDMR, cei ai minoritatilor nationale si independentii au reusit miercuri sa respinga un amendament care ar fi fortat Guvernul sa aloce banii pe investiile la nivel local in ordinea in care acestea au fost aprobate, si nu pe criteriile de performanta ale investitiilor.

Amendamentul prevedea ca alocarea resurselor bugetare catre unitatile administrativ teritoriale pentru finantarea lucrarilor de investitii in infrastructura sa se faca in urmatoarea ordine: achitarea facturilor restante recunoscute de ordonatorii principali de credite, asigurarea cofinatarii proiectelor ca finantare nerambursabila din fonduri europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrarilor de investitii incepute si pentru investitii noi.

  • “Introducerea la finantare a proiectelor din cadrul fiecarui program national se face in functie de ordinea in care acestea au fost aprobate. Guvernul prin ministerul Finantelor Publice va informa trimestrial Parlamentul Romaniei in legatura cu modul de alocare a resurselor bugetare catre unitatile administrativ teritoriale pe programele nationale de infrastructura. Parlamentul va dezbate, in plenul sau raportul comun al comisiilor de buget, finante ale celor doua Camere intocmite pe baza informarii Guvernului.”

Practic, baronii social-democrati si liberalii au intentionat sa introduca la finantare proiectele din programul national in ordinea in care acestea au fost aprobate. Cu alte cuvinte Guvernul era obligat sa acorde bani proiectelor nu in ordinea importantei acestora, ci in ordinea aprobarii lor. In aceasta categorie intrau proiecte incepute si cu cativa ani in urma.

Cele doua partide politice au introdus in amendamentul respectiv si controlul parlamentar al Guvernului. Cu alte cuvinte, Guvernul ar fi urmat sa prezinte trimestrial un raport in legatura cu modul de alocare a resurselor bugetare catre unitatile administrativ teritoriale pe programele nationale de infrastructura.

Cel de-al doilea amendament permitea accesul baronilor locali la un procent mai mare de fonduri, bani care erau directionati catre bugetele locale. Social democratii si liberalii doreau ca 30% din bugetul Consiliului Judetean sa fie directionat de catre acesta catre orase, municipii si comune prin votul a o treime din consilierii judeteni.

Initial, in lege se prevedea ca numai 20% din fonduri pot fi directionate de catre Consiliul Judetean, restul fiind directionat de catre Guvern.

Motivul este acela ca PSD detine in majoritatea consiliilor judetene o treime din consilieri, fapt care le-ar permite sa directioneze prin hotarare a Consiliului Judetean cei 30% catre primariile si comunele social democrate, pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala si pentru finantarea unor cheltuieli curente.

Artificiul folosit de social democrati nu necesita sume suplimentare de la bugetul de stat, ci le permite accesul la 30% din resursele distribuite deja catre Consiliile Judetene.

Artizanii celor doua amendamente sunt social democratii Viorel Hrebenciuc si Marian Oprisan, care au lucrat in tandem cu liberalii Relu Fenechiu, Calin Popescu Tariceanu si Dan Radu Rusanu. Cele doua partide au facut presiuni la dezbaterea bugetului de stat, boicotand sedinta prin pauze de consultari. PSD si PNL au reusit sa obtina acordul PD-L sa trimita la comisiile de specialitate unul din amendamente insa sedinta comisiilor respective a fost suspendata.

In cursul noptii de marti spre miercuri liderii celor doua partide politice au incercat sa negocieze cu premierul Emil Boc acceptarea celor doua amendamente, insa au fost refuzati de catre acesta. In sedinta miercuri, cele doua amendamnete facute pentru baronii locali ai PSD si PNL au fost respinse definitiv.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro