Sari direct la conținut

Bancherii si analistii, catre viitorul ministru de Finante: Reduceti impozitul pe salariu si TVA la produsele de baza

HotNews.ro

Reducerea impozitului pe salarii, a TVA la produsele de baza si a personalului bugetar din anumite zone trebuie sa fie prioritatile agendei viitorului ministru al Finantelor pentru repornirea economiei, recomanda majoritatea bancherilor si analistilor economici chestionati de HotNews.ro. „Sunt constient de faptul ca sugestiile de reducere a impozitelor nu vor fi bine primite in aceasta perioada, insa acesta este un element esential daca vrem sa repornim economia. Statul ar trebui sa reduca in mod consistent fiscalitatea aberanta, nu sa aleaga solutia simpla de majorare a taxelor sau de introducere a unora noi, sufocand si mai mult pe cei care produc in economie”, explica Razvan Pasol, director general la SSIF Intercapital Invest.

Analistii si bancherii mai spun ca viitorul titular al portofoliului Finantelor trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor si evitarea evaziunii fiscale, daca vrea mai multi bani la buget.

Printre masurile prioritare ale viitorului ministru de Finante, oficialii Bank of Cyprus recomanda scaderea consistenta a impozitului pe salarii, pentru a elibera spre consum o parte din venitul disponibil. De asemenea, bancherii mai spun ca de pe agenda nu ar trebui sa lipseasca finalizarea implementarii scutirii de impozit pe profitul reinvestit si acordarea de garantii de stat pentru IMM-urile care iau credite de investitii.

Ei au indicat ca esentiala reducerea CAS sau a oricarora din numeroasele impozite si taxe pe salarii deoarece acestea sunt „cele mai impovaratoare pentru companii”, in vreme ce scaderea TVA la produsele de baza, asa cum se intampla si in alte tari europene, ar trebui facuta tot pentru a incuraja consumul.

Imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor este sustinuta si de Mihail Ion, presedintele si directorul general al Raiffeisen Asset Management. „Cred ca reluarea activitatii economice depinde de credibilitatea pe care o vor avea politicile economice in Romania, din pacate nu prea avem spatiu de manevra pentru masuri de stimulare. Ministerul de Finante ar trebui sa se concentreze mult pe imbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor si evitarea evaziunii fiscale. Se pot obtine venituri importante la buget din asta. La fel de important e sa fie reduse cheltuielile publice, atat cu salariile si cu unele pensii in sectorul public, cat si evitarea unor cheltuieli nejustificare in perioada asta” a precizat Mihail Ion.

Reducerea numarului de bugetari este o alta masura care ar trebui luata de autoritati, analistii precizand insa ca aceasta trebuie facuta in domeniile in care se inregistreaza excedent de angajati, precum „la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si in alte agentii, unde numarul poate fi redus la jumatate fara niciun fel de problema”.

Totodata, analistii economici arata ca este nevoie de o programare bugetara multianuala si de asumarea publica a renuntarii la un numar ridicat de rectificari bugetare. „E nevoie de o strategie, de o viziune pe termen mediu, care acum lipseste”, a aratat o sursa apropiata institutelor de cercetare economica.

Indiferent insa de optiunile pe care si le va asuma, „prioritatea prioritatilor e sa respectam acordul cu FMI la toate capitolele”, a confirmat pentru Hotnews.ro Lucian Anghel, economistul sef al celei mai mari banci romanesti, BCR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro