Sari direct la conținut

O aplicație de fitness folosită de bodyguarzii lui Vladimir Putin arată ce președintele rus încearcă să ascundă de 3 ani de zile

HotNews.ro
Vladimir Putin , Foto: Alexander Kazakov / AP / Profimedia
Vladimir Putin , Foto: Alexander Kazakov / AP / Profimedia

Membri ai SBP, serviciul de pază și securitate însărcinat cu protecția președintelui Vladimir Putin, au folosit o aplicație de fitness ce a permis jurnaliștilor de investigație să identifice locurile în care s-au aflat. Iar unul dintre ele ridică noi semne de întrebare privind averea reală a liderului de la Kremlin, scrie Newsweek.

Investigația a fost realizată de jurnaliștii ziarului francez Le Monde, care au arătat la sfârșitul săptămânii trecute că locurile în care se aflau mai mulți lideri mondiali, printre care președintele francez Emmanuel Macron, omologul său american Joe Biden, vicepreședinta Kamala Harris, dar și fostul președinte Joe Biden, au putut fi identificate printr-o breșă a cordonului lor de securitate informatică.

Mai exact, diferitele locuri pe care aceștia le-au vizitat au putut fi identificate datorită utilizării neglijente de către bodyguarzii lor a Strava, o aplicație de fitness care folosește inclusiv serviciul GPS pentru a le permite utilizatorilor săi să își urmărească exercițiile fizice zilnice.

Situația de acum este cu atât mai stânjenitoare pentru serviciile de securitate întrucât îngrijorări legate de Strava există încă din 2018, când s-a descoperit că aplicația a putut fi folosită pentru identificarea unor baze militare, inclusiv a unor baze americane din Siria și Afganistan. O hartă publicată atunci de Strava a arătat de asemenea cum agenți de securitate au folosit aplicația la HMNB Clyde, baza Marinei Regale britanice care conține arsenalul nuclear al Londrei.

Un articol separat publicat de Le Monde după cel de duminică a vizat acum bodyguarzi cunoscuți ca făcând parte din serviciul de protecție al președintelui Vladimir Putin. Jurnaliștii de investigație au reușit să identifice cu ajutorul aplicației Strava că 4 membri ai SBP s-au aflat pe o rază de maxim 14 kilometri față de complexul uriaș construit în apropierea stațiunii Ghelendjik de la Marea Neagră, în regiunea Krasnodar a Rusiei.

Navalnîi a prezentat „Palatul lui Putin”

Palatul de 18.000 de metri pătrați, aflat într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii a fost prezentat de disidentul rus Alexei Navalnîi într-un amplu reportaj publicat de echipa sa de investigație în ianuarie 2021.

Investigația însoțită de un documentar a fost publicată la doar o zi după ce Navalnîi a fost arestat la revenirea sa în Rusia după ce s-a recuperat în Germania în urma otrăvirii cu Noviciok. Iar investigația declara că proprietarul palatului este clar.

„Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin”, acuza Navalnîi la momentul respectiv, adăugând că președintele rus este „obsedat de bogăție și de lux”.

Potrivit datelor vehiculate de investigatorii rețelei sale anticorupție, pentru construirea acestui complex cu o suprafață de „39 de ori mai mare ca Monaco” au fost cheltuite 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde euro).

Datele din aplicația Strava îi plasează pe bodyguarzii președintelui rus la complexul de la Marea Neagră

„Aceasta nu este o casă la țară, nu este o cabană, nu este o reședință. Este un întreg oraș, sau mai degrabă un regat,” mai afirma atunci Navalnîi, care a murit în condiții suspecte într-o colonie penală rusească în luna februarie a acestui an.

„Nimic din ce este prezentat acolo nu îmi aparține și nu mi-a aparținut vreodată mie sau rudelor mele apropiate”, răspundea Putin la momentul respectiv. Câteva zile mai târziu investigatorii lui Navalnîi publicau în exclusivitate fotografii făcute din interiorul palatului.

Datele obținute de jurnaliștii de la Le Monde din aplicația Strava arată că bodyguarzi ai lui Putin s-au aflat la uriașul complex atât în 2019 și 2020, înainte de publicarea investigației lui Navalnîi, cât și în 2023 și 2024.

O investigație separată realizată de jurnaliștii de la Dossier Center, un ONG fondat de disidentul rus Mihail Hodorkovski, și publicată la începutul acestui an, îi atribuia lui Putin o altă proprietate de lux: un conac construit într-o zonă din Parcul Național Ladoga, aflat în apropierea graniței cu Finlanda, care anterior era accesibilă vizitatorilor.

Terenul care include o cascadă a fost acaparat încă din 2010 de către Yuri Kovalciuk, supranumit „bancherul personal” al lui Putin.

Agenți ai SBP, prezenți și la conacul de lux din Parcul Național Ladoga

Complexul include 4 clădiri poreclite „Hambarul”, „Coliba pescarului”, „Casa cu grădină” și „Ferma”, plus o crescătorie de păstrăvi în golf. Deși numele ar sugera un peisaj rural idilic, clădirile sunt locuințe ultra-moderne decorate cu podele de marmură, pietre semi-prețioase și alte finisaje de lux, ca de exemplu bideuri care costă 10.800 de dolari bucata și capete de duș ce valorează 4.600 de dolari fiecare.

Pe terenul complexului a fost construită inclusiv o berărie, documente obținute de cei de la Dossier Center arătând că lucrările de construcție au costat sute de milioane de ruble.

Aplicația Strava a înregistrat cum agenți de securitate ai lui Putin au fost prezenți și aici. De exemplu, unul dintre ei Putin a alergat anul acesta timp de 3 zile la rând în jurul complexului și s-a oprit în hangarul său.

Un altul, care de-a lungul timpului l-a însoțit pe Putin în deplasări ale sale la Ierusalim și Abu Dhabi, a alergat în august anul trecut pe drumul care duce la conac.

Hodorkovski a fost desemnat de Moscova „agent al străinătății” în mai 2022, la doar câteva luni după ce Putin a declanșat invazia din Ucraina.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro