Catalin Pauna: Romania are nevoie de o ajustare graduala a deficitului bugetar. Pe termen scurt, cresterea taxelor nu va duce la reducerea deficitului
Romania are nevoie de o ajustare graduala a deficitului bugetar, cu accent pe cheltuieli, a declarat marti Catalin Pauna, senior economist la biroul din Romania al Bancii Mondiale. Acesta a mai precizat ca, pe termen scurt, o crestere a taxelor nu ar putea sa reduca deficitul dintre venituri si cheltuieli.
„As vedea o ajustare graduala a deficitului bugetar, cu accent pe cheltuieli, in principal pe cele cu personalul. Este necesar sa scadem cheltuielile. E greu ca atunci cand economia creste cu 5-6% pe an sa te gandesti sa faci ajustari structurale. Am crescut cheltuielile atunci cand lumea trebuia sa se gandeasca la restructurari, la reducerea costurilor”, a spus Catalin Pauna.
Acesta a mai spus ca este greu de crezut ca o eventuala crestere a taxelor ar putea sa compenseze reduca deficitul dintre venituri si cheltuieli. „Ar trebui sa fie cresteri foarte mari”, a afirmat Pauna.
De asemenea, Romania are nevoie de un sistem mai performant de colectare a taxelor, a mai spus oficialul Bancii Mondiale.
„Bulgaria are an grad de colectare al taxelor mai bun decat Romania. In Bulgaria, care are un nivel de 20% al TVA, prin colectarea acestei taxe asigura 11% din PIB. In Romania nu-mi amintesc sa fi depasit 8%. Acesta este un semn ca gradul de colectare poate creste”, a spus el.
Totodata, Juan Zalduendo, economist-sef in cadrul Bancii Mondiale, a precizat ca Romania are nevoie de o politica inteligenta de cheltuiere a banilor publici, care va duce la sustenabilitate fiscala si bugetara.
„O cheltuire mai inteligenta a banilor publici va duce la o sustenabilitate fiscala si bugetara. Asta nu inseamna ca Romania se va intoarce prea curand la o crestere economica de 7%”, a spus Zalduendo.
Juan Zalduendo a mai mentionat ca statele din Europa Centrala si de Est trebuie sa se gandeasca la o consolidare fiscala, in conditiile unei cresteri economice reduse si a unei presiuni pe finantele publice. El a adaugat ca multe state din Europa de Vest au scazut cheltuielile bugetare si chiar salariile in aceasta perioada.
Romania va avea o crestere economica intre 0,5% si 2% in 2010
Cresterea economica a Romaniei va fi cuprinsa intre 0,5% si 2% in 2010, a mai declarat senior economistul biroului din Romania al Bancii Mondiale, care a precizat ca economia va reveni pe crestere in cel de-al doilea trimestru al anului urmator. El a mai spus ca, pe termen scurt, potentialul de crestere al Produsului Intern Brut (PIB) va fi de 3%-4%.
„Anul viitor vom avea un efect de baza cu rol important. Cred ca vom avea crestere economica in 2010, insa este greu de facut o estimare corecta. Aceasta ar putea fi cuprinsa intre 0,5% si 2%. Ma astept ca primul trimestru de crestere economica la nivel anualizat sa fie cel de-al doilea trimestru”, a spus Catalin Pauna.
Oficialul Bancii Mondiale a mai afirmat ca motoarele cresterii economice se vor schimba in viitor, urmand sa fie mobilizate resursele interne, in conditile in care resursele externe nu vor mai fi disponibile.
Totodata, Catalin Pauna a adaugat ca Romania trebuie sa isi reduca cheltuielile bugetare, in special pe cele cu personalul, avand in vedere ca acestea au crescut foarte mult in ultimii ani.