Sari direct la conținut

Bugetul Sectorului 1 pe 2023, aprobat marți, după 6 săptămâni de scandal / Ce reproșează fiecare parte și cum o grădiniță a rămas fără curent electric din cauza disputei

HotNews.ro
Clotilde Armand, Foto: AGERPRES
Clotilde Armand, Foto: AGERPRES

Bugetul Sectorului 1 pe anul 2023, în valoare de 2,2 miliarde lei, a fost aprobat marți, după 6 săptămâni de scandal. Deși celelalte Primării de Sector din București au rezolvat problema încă de acum două luni, în Sectorul 1, majoritatea PNL-PSD din Consiliul Local nu a votat bugetul propus de primarul Clotilde Armand, acuzând că primarul dorește alocarea a 170 milioane lei pentru spații verzi, fără să prezinte justificare.

Aceștia acuză și faptul că primarul nu a venit să își susțină bugetul la ședințele de Consiliu Local. Clotilde Armand a acuzat, la rândul ei, refuzul PNL și PSD de a vota bugetul este nejustificat și a făcut plângeri penale, atrăgând încă de acum săptămâni că va fi în imposibilitatea de a plăti facturile la utilități, bursele elevilor și serviciile sociale.

În urma scandalului, o grădiniță a rămas fără curent electric. Și aici fiecare parte acuză. Primarul dă vina pe consilierii PNL și PSD că nu au aprobat bugetul și a rămas fără bani pentru utilității. Consilierii PNL și PSD spun că primăria mai avea circa 60 milioane lei în conturi, din încasările proprii și nu a plătit facturile restante cu rea-credință.

Bugetul Sectorului 1 pe 2023 a fost probat după ce consilierii PNL și PSD au făcut amendamente de circa 200 milioane lei la buget. Aceștia au alocat bani în plus pentru:

  • 19 milioane pentru construcția de creșe noi și grădinițe
  • 16 milioane lei reparații și igienizare școli
  • 67 milioane lei parcări subterane
  • 4 milioane pentru noi parcuri
  • 8 milioane lei pentru Spitalul de arși
  • 2,6 milioane lei pentru asfaltarea drumului care taie în două Pădurea Băneasa pentru cartierul Greenfield (amendament PNL)
  • 150.000 lei pentru plata taxei de utilizare drum forestier și a taxei de scoatere din fondul forestier. (Amendament PSD)
  • 30 milioane lei pentru biserici, ajungându-se la 43 milioane lei
  • circa 2 milioane lei pentru organizarea de evenimente cultural-artistice și OUTLINE STREETART FESTIVAL
  • 1 milioan lei pietruire străzi pământ
  • 3 milioane lei pentru înființarea unui serviciu social de tip centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii la Centrul Odăi
  • 94 milioane lei pentru construcție centru de transplant multi-organ în cadrul spitalului Clinic Sfânta Maria
  • 124 milioane lei pentru Programul Anticriză energetică
  • 20 milioane lei pentru achiziționarea sau închirierea de pe piața liberă precum și asigurarea fondurilor necesare pentru expropierea unor imobile (construcții și/sau terenuri) pentru asigurarea necesarului de spații cu destinația specifică pentru unitățile de învățământ

O parte din amendamente au fost propuse de PNL, alta de PSD, însă toate au fost votate de ambele grupări politice și au fost adoptate.

În 2023, Primăria Sectorului 1 are un buget general de 2,2 miliarde lei, din care bugetul local este de 1,45 miliarde lei. Cheltuielile de funcționare reprezintă 1,4 miliarde lei, iar cele de dezvoltare (investițiile) – 780 milioane lei.

Cum a rămas o grădiniță fără curent electric în scandalul bugetului

Anunțul a fost făcut chiar de Clotilde Armand, luni, pe pagina de Facebook.

  • „Apar primele efecte grave ale iresponsabilității consilierilor PNL-PSD care refuză de două să voteze proiectul de buget pentru anul 2023. Firma de electricitate a oprit astăzi, la ora 10.00, alimentarea la grădinița Colegiului Național de Muzică “George Enescu” de pe strada Frumoasă nr. 24.
  • Probabil în perioada imediat următoare vom avea și alte întreruperi de utilități la unitățile de învățământ sau la spitalele pe care le finanțăm în Sectorul 1. Asta fac Ciucă și Ciolacu în cel mai important sector al Capitalei. Șantajează cetățenii fiindcă nu mai pot fura pentru partidele lor.
  • Stimați consilieri, opriți sabotajul pe care îl practicați la adresa comunității locale. Ce ați făcut în acest an este deja prea mult, problemele copiilor, ale persoanelor asistate și ale bătrânilor nu trebuie aduse în războiul politic. Este imoral și inuman”, a scris Clotilde Armand, luni seară, pe pagina de Facebook.

Aceasta a cerut consilierilor să voteze bugetul și a declarat că a făcut plângeri penale nominale.

„ Refuzați de 2 luni să votați bugetul Sectorului 1 fără să aveți nici un argument, niciun amendament nici o propunere. Oamenii nu v-au votat să faceți circ și conferințe de presă la ședințele Consiliului Local, ci să vă aduceți aportul la reconstruirea și dezvoltarea Sectorului 1. Aveți plângeri penale nominale pentru mizeria pe care o faceți comunității. De furat nu mai puteți fura. Ajunge. Nu vă merge nici cu șantajul, nici cu televiziunile cumpărate de voi. Votați bugetul sau plecați acasă!”, a mai scris Clotilde Armand.

Consilierii PNLși PSD au acuzat însă în ședința Consiliului Local că primarul Clotilde Armand nu a plătit factura cu rea-intenție, deși în conturile Primăriei Sectorului 1 ar fi zeci de milioane de lei din încasările proprii.

Am vorbit și cu reprezentanți ai PNL și PSD Sector 1, de ce nu au votat bugetul până acum și o grădiniță a rămas fără curent electric în contextul acestui scandal.

  • „Nu cred că școala a rămas fără curent electric din cauza certurilor dintre noi și Clotilde Armand. În primele două luni ale acestui an, în contextul Legii finanțelor publice locale, Primăria Sectorului 1 putea și trebuia să funcționeze, înaintea aprobării bugetului, cu 1/12 din bugetul local, apoi, la aceste sume se adăugau și încasările proprii, de la Direcția de Taxe și Impozite Locale.
  • Deci Primăria putea să plătească în ianuarie și februarie toate facturile, inclusiv la această unitate de învățământ. Se zvonește că factura nu s-a mai plătit din ianuarie, așadar restanțele din ianuarie și februarie sunt cauzate doar de reaua-credință. Ele se puteau plăti.
  • După informațiile noastre de la avertizorii de integritate, fiindcă doamna Armand nu vrea să comunice cu noi, până la mijlocul lui martie, Primăria a încasat peste 110 milioane lei din toate sursele de venituri pe care le are.
  • Până la aceeași dată Primăria a cheltuit circa 60 milioane lei pe ce a considerat important și necesar. Deci nu ai cum să spui decât cu rea-credință că nu ai bani în conturi”, a declarat Florin Manole, șeful PSD Sector 1.

Acesta spune că este penal dacă facturile nu au fost plătite intenționat.

„Mie mi se pare că este penal dacă s-a oprit acolo curentul din rea-credință. Ca să verificăm ar trebui ca doamna Armand să ne arate veniturile și cheltuielile din ianuarie, februarie și martie. Vedem soldul și ne lămurim. Dacă este vorba despre o încercare de manipulare a opiniei publice pe spinarea copiilor, atunci fiecare trebuie să își tragă concluziile”, a explicat Florin Manole.

Și Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1, susține că Primăria ar avea bani pentru plata facturilor la școli.

„Din datele pe care colegii meu au reușit să le obțină după mai multe insistențe, dânsa a încasat în ianuarie și februarie 230 milioane lei. Este partea de taxe și impozite locale și nu avem date care să susțină afirmația că nu au rămas bani disponibili din aceste fonduri, ca să intervină aceste blocaje”, a declarat Burduja.

UPDATE Ce își repoșează fiecare parte

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand spune că bugetul a fost blocat timp de două luni de consilierii PNL și PSD ca să blocheze investițiile din sector și califică acțiunea drept un șantaj politic.

„Pentru că nu mai pot fura din banii comunității locale, PNL și PSD au blocat timp de două luni (anul trecut au întârziat tot două luni) demararea proiectelor de investiții și finanțarea spitalelor și școlilor din Sectorul 1. Drept dovadă că totul a fost un șantaj politic este chiar faptul că astăzi au votat, cu multiple amendamente nelegale, bugetul Sectorului 1 pe anul 2023”, a scris primarul pe pagina de Facebook.

Aceasta spune că va contesta amendamentele depuse la Prefect.

  • „Vom contesta la prefect aceste amendamente (chiar dacă prefectul este o glumă sinistră a uselismului și funcționează de decor) deoarece este o formă mascată de a vira bani către firmele de casă sau unde au interese.
  • Pot să vă spun, la primă analiză, că au mutat fonduri importante de la bugetul ADP Sector 1 – sunt supărați că se muncește la spațiile verzi și în parcuri, au distrus bugetul Investițiilor – mai nou sunt preocupați de achizițiile de studii de fezabilitate și au mutat bani chiar din contul destinat confinanțării fondurilor europene.
  • Acești bani se duc către diverse proiecte fanteziste sau populiste. Au dirijat milioane de euro către CET Grivița și Compania de Investiții și Dezvoltare -care făcea machete de spital pentru Dan Tudorache, ambele aflate în subordinea Consiliului Local. Pentru compania de sinecuri politice PSDPNL deja pregătim o acțiune de dizolvare în instanță”, a mai scris Clotilde Armand pe pagina de Facebook.

Aceasta spune că PNL și PSD au votat marți bugetul la presiunea cetățenilor, iar amendamentele făcute acum puteau fi făcute și în urmă cu două săptămâni.

  • „De ce au blocat bugetul timp de două luni? La întrebarea asta, nici Sebastian Burduja, nici Florin Manole, nu au dat un răspuns coerent. Puteau face aceste amendamente oricând, le-au ținut ascunse până astăzi, și le-au votat cu amândouă mâinile. Vă dau un exemplu elocvent, despre cum funcționează coaliția PSDPNL la Sectorul 1, un amendament care a fost votat astăzi.
  • Vor să rezerve suma de 20.000 euro pentru presupuse recompense pe care ar trebui să le încaseze fostul secretar general al Primăriei, Daniela Cefalan, om de bază în echipa lui Dan Tudorache, în perioada 2018-2020, pentru activitatea din Comisia de vânzare a spațiilor comerciale.
  • Să înțeleg că nu au votat bugetul, esențial pentru comunitatea Sectorului 1, pentru că erau îngrijorați ca echipa Tudorache să nu sufere din punct de vedere financiar? Un lucru este cert: nu mai pot fura de la Sectorul 1 și useliștii sunt în vrie. Îi vedeți în toată splendoarea lor”, a scris primarul Clotilde Armand pe pagina de Facebook.

Florin Manole, președinte PSD Sector 1, spune că grupul să politic nu a votat până acum bugetul deoarece primarul nu a venit la ședințe să-l susțină și nu a dat explicațiile necesare.

  • ”Bugetul trebuie văzut și din persepectiva calendarului impus de Primărie. Primăria Sectorului 1 a pus cel mai târziu dintre toate Sectoarele din București bugetul în transparentă, pe 25 ianuarie. Asta este partea de întârziere cauzată de Primăria Sectorului 1.
  • Anumite primării aveau bugetul deja votat la acea dată. În al doilea rând, după ce a stat în dezbatere publică, Comisia de buget din Consiiliul Local Sector 1 a programat o serie de întâlniri cu directorii din Primărie pentru a avea discuții despre buget, discuții la care aproape toți directorii au refuzat să vină.
  • Cu execepția directorului economic, însă acesta poate să răspundă despre situația macro, dar despre ce se întâmplă la ADP ar trebui să avem o discuție cu ADP-ul, la fel la Poliția Locală, șamd. Apoi, CET Grivița și Compania de Investiții a Primăriei Sectorului 1 au depus proiecte de venituri și cheltuieli încă de la începutul anului, ele trebuiau integrate, indiferent de alocarea bugetară, în bugetul mare.
  • Aceste companii nu au bugete aprobate de 2 ani. În acest context, în care bugetul nu a fost explicat nici de primar nici de directori, a trebuit să luăm filă cu filă bugetul Sectorului 1 și să pregătim o serie de amendamente”, a explicat Manole, contactat de HotNews.ro.

În ceea ce privește alocările propuse de primarul Clotilde Armand, grupul PSD le consideră stridente pe cele de la spații verzi și salubrizare.

  • „O să vă dau două exemple de alocări stridente și două exemple de lipsă de alocare. O alocare stridentă este la ADP, spații verzi, unde avem 120 milioane lei executați anul trecut și nouă nu ni se pare că Sectorul 1 arată ca un Sector unde s-au investit 120 milioane lei în spațiile verzi, iar pentru anul acesta Primăria prevedea 177 milioane lei pentru spațiile verzi. Ne interesa și pe noi cum s-au cheltuit cele 120 milioane lei anul trecut și ce se face cu banii anul acesta.
  • Poate se cheltuiau corect, dar nu am primit o explicație. Al doilea exemplu de alocare excesivă, după părerea noastră, este la Romprest. Acolo am fi vrut niște explicații, fiindcă doamna Armand a executat anul trecut 186 milioane lei anul trecut, mai mult decât anii trecuți, în contextul în care, citez „doamna Armand s-a luptat cu mafia, a făcut economii la salubrizare, a înjumătățit frecvențele la salubrizare” și avem cea mai mare factură, mai puțin 2020, în pandemie, când aveam prevederea cu spălatul străzilor, dar nu cu mult mai mare. Noi am așteptat o justificare de la doamna primar pentru această propunere”, a explicat Florin Manole.

Aceștia acuză că primarul nu a propus bani suficienți în buget nici pentru voucherele anticriză și un adăpost pentru victimele violenței domestice.

Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1 are argumente similare.

  • „Noi am explicat public motivele pentru care nu am votat public bugetul până acum. În principal pentru că doamna Armand nu s-a prezentat în fața Consiliului să-și susțină bugetul, așa cum are obligația.
  • Și, din ce am înțeles, a interzis unor directori să vină și să susțină proiectul de buget. Din datele pe care colegii meu au reușit să le obțină după mai multe insistențe, dânsa a încasat în ianuarie și februarie 230 milioane lei. Este partea de taxe și impozite locale și nu avem date care să susțină afirmația că nu au rămas bani disponibili din aceste fonduri, ca să intervină aceste blocaje.
  • În orice caz, fiindcă dânsa nu a susținut bugetul, colegii mei au fost nevoiți să ia la puricat bugetul și să facă amendamente punctuale.
  • În ceea ce privește alocările propuse de doamna Armand, este o chestiune de priorități, erau multe alocări la ADP, și s-a văzut cu ochiul liber, au văzut și cei care locuiesc în Sectorul 1 și cei care trec pe acolo, au fost investiții mari anul trecut în sapții verzi, panseluțe, nu au dat randament, au fost plantați foarte mulți copaci care s-au uscat.
  • Noi am propus prin amendamentele noastre prioritizarea investițiilor în educație, 19 milioane pentru creșe și grădinițe, hub cultural în Piața Amzei, reabilitarea parcului IC Brătianu, locuri de joacă, proiecte care au trecut prin Consiliu, dar care nu au fost puse în practică”, a declarat Burduja, contactat de HotNews.ro.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro