Sari direct la conținut

VIDEO Bugetarii nu mai pot lua toate cele 10 zile de concediu fara plata

HotNews.ro

Autoritatile statului nu mai au suficient timp la dispozitie sa acorde angajatilor toate cele 10 zile de concediu fara plata. Potrivit legii, nu pot fi acordate mai mult de 4 zile libere intr-o luna, in perioada octombrie-decembrie. Insa, legea a fost publicata in Monitorul Oficial abia pe 9 noiembrie. In aceste conditii, nu pot fi acordate decat 8 zile de concediu fara plata.

Concediul fara plata este una dintre principalele masuri de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar prevazute in Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial, luni, 9 noiembrie, odata cu decretul de promulgare semnat de presedintele Traian Basescu.

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, recunoaste ca bugetarii mai pot lua cel mult opt zile de concediu fara plata, respectiv cate patru zile in noiembrie si decembrie. Astfel, statul va economisi 80% din suma propusa initial, de 1,6 miliarde lei. Pogea sustine ca ar fi bine in cazul in care sindicatele s-ar pune de acord cu institutiile sa fie acordate 10 zile fara plata. „In mod normal, pentru ca legea sa fi produs efectele fiscale in acest an, ar fi trebuit sa fie luate zilele de concediu in lunile septembrie, octombrie si noiembrie, dar acum nu mai pot fi luate aceste masuri decat in noiembrie si decembrie. Pe noiembrie, patru zile pot fi luate, sigur si in decembrie”, a declarat Pogea.

Sindicatele: In niciun caz nu vom negocia

Contactat de HotNews.ro. Petru Dandea, vicepresedintele Cartel Alfa, a declarat ca nu se pune problema unei negocieri cu institutiile publice in vederea acordarii a 10 zile fara plata. „Din semnalele pe care le avem din teritoriu, oamenii sunt nemultumiti si de aceea nu se pune problema concediului fara plata. In niciun caz nu vom negocia”, a spus Dandea. Intrebat care ar putea fi alte masuri pe care statul sa le ia in vederea reducerii cheltuielilor bugetare, Dandea a raspuns ca ar trebui umblat in zona investitiilor. „Guvernul ar trebui sa gaseasca solutii in vederea eliminarii coruptiei din zona investitiilor publice. Ar putea chiar sa diminueze investitiile, mai ales pe zona de infrastructura, pentru ca oricum vine iarna si nu se mai lucreaza”, a precizat Dandea.

Potrivit prevederilor legii, „in vederea incadrarii in constrangerile bugetare determinate de situatia de criza economica, in perioada octombrie-decembrie 2009, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal, in medie cu 15,5% lunar”. Pe langa zilele libere fara plata, o alta masura poate fi reducerea programului de lucru. De asemenea, institutiile au alternativa combinarii celor doua masuri. Conducerile institutiilor bugetare pot decide si alte masuri cu efect echivalent.

Indiferent de decizie, autoritatile si institutiile publice au obligatia de a-si organiza activitatea astfel incat sa asigure continuitatea serviciilor de interes public. De aceea, „numarul de zile libere, precum si reducerea programului se stabilesc de conducatorul institutiei publice, astfel incat sa nu fie efectuate mai mult de 4 zile libere intr-o luna”.

Legea mai prevede ca modalitatea de aplicare a masurilor sa fie stabilita cu acordul salariatului si dupa consultarea sindicatelor. Angajatorul nu poate acorda zilele libere prevazute in zilele de sarbatoare legala.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro