Sari direct la conținut

110 muncitori romani, sclavi in Cipru

HotNews.ro

Autoritatile cipriote ancheteaza un caz catalogat drept „sclavie moderna”, in care victimele erau romani, relateaza Cyprus Mail. Politia cipriota a arestat joi un barbat in varsta de 38 de ani, acuzat de traficarea si exploatarea a 110 muncitori romani, tinuti in conditii mizerabile, similare sclaviei. La sosirea in Cipru, creierului operatiunii le cerea romanilor un comision de 800 de euro pentru a-i ajuta sa-si gaseasca de lucru. Acesta le gasea doar munci ocazionale si atunci, incasa chiar el banii pe care romanii ar fi trebuit sa ii primeasca. Romanii nu puteau plati comisionul, imposibil de achitat in aceste conditii, si nici nu se puteau intoarce in tara, din cauza ca le erau confiscate si actele.

Ministrul cipriot al Muncii, Sotiroulla Charalambous, a condamnat cazul numindu-l unul de „sclavie moderna”, relateaza Cyprus Mail.

Toti cei 110 romani fusesera adusi in Cipru sub pretextul ca li se vor gasi locuri de munca, insa au fost sechestrati in tabere apartinand cetateanului cipriot arestat, unde nu aveau dus sau apa calda si primeau doar 20 de euro pe saptamana, care abia daca le ajungeau pentru hrana.

Barbatul arestat pentru 8 zile le gasea ocazional slujbe romanilor, insa tot el le lua banii si refuza sa le returneze actele.

  • Romanii erau tinuti fara apa calda si hrana

„Nu este doar problema incalcarii conditiilor de munca. In acest caz, a fost creata o veritabila industrie de trafic de persoane. Lucratorii vin in cautarea unui loc de munca, insa sunt trimisi de la o persoana la alta sa munceasca, fara sa fie platiti. Din acest motiv, am fost vigilenti cu aceste probleme in ultimele luni”, a precizat ministrul cipriot.

Sotiroulla Charalambous a precizat ca autoritatile cipriote coopereaza cu Ambasada romana in acest caz: „Sunt trei oficiali romani de la Asistenta sociala care coopereaza cu Politia de la noi. Le oferim acestor oameni hrana si adapost. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca lucratorii romani sa mearga la Oficiul de Munca pentru a depune cereri de somaj si ii vom ajuta sa isi gaseasca de lucru”.

Seful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din Cipru, Rita Superman, a zugravit conditiile inumane in care erau tinuti cei 110 muncitori romani: „Oamenii acestia traiau in niste containere, fiecare avand cate 5 camere in care traiau 50 de oameni. Nu aveau apa calda, dispuneau doar de doua toalete si o singura masina de spalat. Nu puteau face dus si nu aveau hrana. Daca cereau cearsafuri sau paturi, li se cereau 25, 30 sau chiar 50 de euro.”

Oficialul cipriot a explicat si mecanismul sclaviei, extrem de bine pus la punct: romanii nu aveau bani. La sosirea in Cipru, creierului operatiunii le cerea un comision de 750-800 de euro pentru a-i ajuta sa-si gaseasca de lucru. Acesta le gasea doar munci ocazionale si atunci, incasa chiar el banii pe care romanii ar fi trebuit sa ii primeasca pentru serviciile prestate. Le lasa doar 20 de euro saptamanal. Romanii nu se puteau elibera din sclavie si nu puteau reveni in tara pana nu achitau comisionul de 800 de euro, imposibil de platit in aceste conditii, mai ales ca li se confiscau si documentele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro