Sari direct la conținut

Raportul Dezvoltarii Umane 2009: Romanii stau bine cu educatia, dar prost cu sanatatea

HotNews.ro, EurActiv.ro

Din punct de vedere al starii de sanatate, Romania se situeaza pe o pozitie cu 17 locuri mai proasta decat cea medie, potrivit Raportului Dezvoltarii Umane, document publicat de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si care cuprinde 182 de tari membre ONU. Intr-o analiza a raportului realizata de prof.univ. Dumitru Sandu, se arata ca la nivelul Uniunii Europene, Romania seamana, ca structura de dezvoltare, cu Bulgaria, Polonia si Ungaria.

Mai precis, se constata un nivel ridicat de educatie, insa starea de sanatate este problematica, aflandu-se la limita dintre nivelul mediu-dezvoltat si dezvoltat. De asemenea, Romania are similitudine maxima cu Bulgaria, sub aspectul profilului de dezvoltare si cu Polonia din perspectiva profilului de migratie.

Analiza realizata pe baza raportului PNUD mai arata ca nivelul remitentelor (n.red. banii trimisi in tara de catre romanii din strainatate) este foarte ridicat raportat la numarul de locuitori. Astfel Romania are rangul 2 din cele 69 de tari cu peste 10 milioane de locuitori. In opinia profesorului Dumitru Sandu, acest nivel ridicat este favorizat de vechimea redusa a emigrarii si de frustrarile pe care migrantii plecati le au in conditiile unor inegalitati intre nivelul sporit de educatie si starea proasta de sanatate dar si intre venituri. Banii veniti din strainatate sunt vazuti ca mijloc de reducere a acestor inegalitati. Romania face parte din categoria statelor cu nivel redus de imigrare, dar cu un flux puternic de intrari de remitente, alaturi de Polonia, Slovacia, Bulgaria si Lituania.

Romania, la acelasi nivel cu Trinidad-Tobago

Romanii din Spania si Italia intra in competitie cu marocanii, albanezii, columbienii si ecuadorienii, cetateni care provin din tari cu niveluri de dezvoltare mai mici decat in cazul Romaniei. Cetatenii romani trimit acasa remitente mult mai mari decat cele expediate de imigrantii cu care intra in competitie.

In ceea ce priveste sanatatea, Romania inregistreaza cea mai slaba pozitie in Europa. Se afla pe ultimul loc dupa Lituania, Letonia si Bulgaria, cu o valoare a sperantei de viata de 72,5 ani, inregistrand rangul 80. In schimb, pentru educatie, rangul a fost cuprins in perioada 2005-2007 intre 50 si 52. „Romanii sunt relativ bine scoliti, dar traiesc prost”, a declarat Dumitru Sandu.

Polonia si Ungaria au ranguri de dezvoltare superioare (41, respectiv 43) celor pentru Bulgaria (61) si Romania (63). Totusi, profilele lor de dezvoltare seamana foarte mult. La nivel mondial, Romania se aseamana cel mai mult cu Trinidad-Tobago, o tara mica din America Latina, Indicele dezvoltarii umane fiind acelasi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro