Sari direct la conținut

Ce urmeaza: guvernare prin interimat sau Guvern cu acordul Parlamentului?

HotNews.ro

Dupa negocierile si variantele din ultimele trei zile discutate sub presiunea evenimentelor, liderii PD-L au ajuns la concluzia ca cea mai sigura optiune ar fi un guvern interimar, au declarat surse democrat liberale pentru Hotnews.ro. Dupa ce ministrii PSD si-au depus demisia, premierul Boc trebuie sa asigure interimatul portofoliilor vacante. Potrivit legii organizarii si functionarii Guvernului, „demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii”. Cu alte cuvinte, premierul Boc are la dipozitie 15 zile in care decide daca face Guvern interimar sau guvern minoritar.

Legea organizarii si functionarii Guvernului le mai da democrat-liberalilor un ragaz de 15 zile pana la numirea interimatului sau a unor ministri independenti pe locurile vacante.

Conform calculelor, dupa 15 zile de mentinerea a minstrilor PSD, premierul Boc poate numi relaxat ministrii PD-L ca interimari pe posturile care vor ramane vacante si, asta pentru ca perioada de evitare a votului in Parlament s-ar prelungi pana dupa alegerile prezidentiale.

Sursele democrat liberale sustin ca varianta guvernului interimar este cea mai sigura in acest moment, avand in vedere ca asigura activitatea Executivului pe o perioada de 45 de zile, perioada care ar expira dupa alegerile prezidentiale.

Este cea mai buna solutie in acest moment. Chiar daca ar expira termenul, in saptamana dinaintea alegerilor prezidentiale, toata lumea o sa fie in campanie si n-o sa mai fie interesul sa se schimbe Guvernul; putem sa mai tragem de timp dupa alegerile prezidentiale„, au declarat sursele democrat liberale.

Democrat-liberalii inclina spre aceasta varianta calculand si riscurile daca premierul Emil Boc ar veni in Parlament cu nominalizarea unor noi ministri pe posturile vacante. Desi initial liderii PD-L erau siguri pe 26 de parlamentari cooptati de la PSD si PNL, in practica sunt riscuri care ar perpetua criza politica.

26 de posibili tradatori in Parlament

La un calcul al sustinerii parlamentare, in loc de 26 de parlamentari erau raportati vreo 70. Nu te poti baza pe ei, e destul de riscant. Nu stii daca te sustin doar in momentul cand se urca la tribuna Parlamentului si isi exprima sustinerea sau aderarea la PD-L„, au explicat aceleasi surse.

Un al doilea scenariu care a fost discutat la varful PD-L prevede un Guvern minoritar cu sustinerea Parlamentului care sa aiba in componenta ministri PD-L, reprezentanti UDMR si independenti sau tehnocrati. Varianta ar fi agreata si de presedintele Traian Basescu, dar presupune riscuri. Cel mai mare dezavantaj al acestui scenariu este lipsa unei majoritati parlamentare. Mai exact, numirea de catre premierul Emil Boc a unor ministri cere obligatoriu audierea acestora si votul parlamentarilor.

Sursele Hotnews.ro sustin ca varianta unui guvern minoritar – format din ministri PDL, UDMR si eventual tehnocrati – ar putea genera nemultumiri in randul organizatiilor democrat liberale. Mai exact, liderii din teritoriu care au sperante de marire ar fi nemultumiti de cooptarea unor ministri din afara partidului.

Pe de alta parte, dincolo de riscul pe care il presupune trecerea prin Parlament, un guvern minoritar i-ar avantaja imaginea lui Traian Basescu. Presedintele ar beneficia de o imagine de mediator invitand toate partidele la consultari si creend un Guvern format din PD-L, UDMR si tehnocrati. Astfel, Basescu ar fi perceput ca mediator si cel care a pus capat crizei politice, asigurand o guvernare echilibrata.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro