Sari direct la conținut

Salariul minim pe economie, motiv de disputa. Sindicatele se tem ca va fi stabilit, pentru 2010, un nivel mai mic de 705 lei pe luna

HotNews.ro

Salariul minim pe economie a ajuns, din nou, marul discordiei intre sindicate, patronate si Guvern. Sindicalistii se tem ca, anul viitor, nu va fi facuta majorarea pe care au cerut-o, patronatele ca va fi facuta majorarea ceruta de sindicate, iar Guvernul nu se pronunta. Cert este ca Executivul nu a stabilit nivelul salariului minim, asa cum s-a crezut in urma finalizarii proiectului Legii salarizarii unitare in sectorul bugetar.

Coeficientul 1 stabilit in proiectul de lege nu este similar cu cel minim pe economie, ci reprezinta venitul minim din sectorul bugetar, potrivit unei declaratii a ministrului finantelor, Gheorghe Pogea. In proiectul de lege, valoarea coeficientului de ierarhizare 1 este de 705 lei in 2010. Afirmatia ministrului a starnit o reactie negativa din partea sindicatelor care au participat la aproape toate discutiile privind elaborarea legii unice a salarizarii. Sindicalistii se tem ca salariul minim pe economie ar putea, in acest fel, sa fie stabilit la un nivel mai mic de 705 lei lunar.

Bogdan Hossu: Singura cerinta a noastra va fi caderea acestui Guvern

„Noi aveam o intelegere, iar aceasta intelegere a cazut”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Potrivit acestuia, in timpul negocierilor s-a discutat ca salariul minim pe economie sa fie echivalent cu acel coeficient 1. „Ideea de la care s-a plecat a fost raportul dintre salariul minim pe economie si salariul mediu”, a precizat Hossu. Intr-adevar aceasta este una dintre ideile care au stat la baza elaborarii legii. „Guvernul a analizat posibilitatea reducerii polarizarii salariilor din sistemul bugetar avand ca tinta un raport dintre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1”, se arata intr-un comunicat al Guvernului, emis pe 20 august.

Acesta crede ca Executivul incearca sa „favorizeze grupuri de interese pe care le reprezinta”. Liderul Cartel Alfa mai crede ca, in cazul in care coeficientul 1 va fi mai mare decat salariul minim pe economie, vor fi avantajate persoanele care detin functii inalte si care se afla in varful piramidei grilei salarizarii unitare.

„In cazul in care salariul minim pe economie va fi mai mic decat coeficientul 1, singura cerinta a noastra va fi caderea acestui Guvern”, a mai spus Bogdan Hossu.

Liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, este mai optimist. El crede ca este posibil ca salariul minim sa fie chiar mai mare de 705 lei in 2010.

Patronatele vor contract colectiv de munca separat de sectorul bugetar

In schimb, patronatele s-ar bucura daca salariul minim pe economie nu va ajunge la nivelul coeficientul 1 din grila unica. „Punctul nostru de vedere este ca salariul minim pe economie nu poate fi mai mare de 650 de lei, mai ales in aceasta perioada de criza. Conditiile economice actuale nu ne permit o majorare peste acest nivel”,a declarat pentru HotNews.ro, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Constantin Parvan. Acesta a mai spus ca patronatele propun ca impartirea in doua a contractului colectiv de munca la nivel national. Astfel, sa existe unul pentru sistemul bugetar si unul pentru mediul privat. Astfel, aplicarea salariului minim pe economie nu ar mai fi obligatorie in sectorul privat.

Marian Sarbu: Vom incerca sa aducem salariul minim la nivelul coeficientului 1

Nivelul salariului minim din 2010 trebuie stabilit prin hotarare de guvern, dupa negocierile cu sindicatele si patronatele, a declarat ministrul muncii, Marian Sarbu, in urma sedintei de Guvern de miercuri. El a recunoscut ca sunt opinii diferite, pe o parte aflandu-se sindicatele, pe cealalta patronatele. Sarbu sustine ca Executivul va incerca sa aduca salariul minim pe economie la nivelul coeficientului 1 din grila unica.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro