Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Niciun castigator detasat in rezultatele preliminare ale alegerilor din Afganistan; Prima racheta lansata de pe teritoriul Coreei de Sud a inregistrat un succes partial; Opozitia din Japonia promite sa interzica armele americane; OZN-uri solare made in Japan

HotNews.ro

Niciun castigator detasat in rezultatele preliminare ale alegerilor din Afganistan. Primele rezultate preliminare ale alegerilor prezidentiale din Afganistan, facute publice marti, aratau ca nu exista un castigator detasat, Hamid Karzai fiind inaintea oponentului sau, Abdullah Abdullah, cu un procent mic, neavand nicidecum majoritate de voturi. Acesta este rezultatul dupa numararea a 10% dintre voturi. Rezultatele neconcludente, raportate de catre Comisia Electorala Independenta, contrazic puternic afirmatiile lansate de catre personalul presedintelui Karzai, de luni, potrivit carora acesta ar fi castigat alegerile cu o majoritate coplesitoare. Daca nici unul dintre candidati nu obtine majoritate de voturi, se va organiza un al doilea tur de scrutin, noteaza The New York Times.

Prima racheta lansata de pe teritoriul Coreei de Sud a inregistrat un succes partial. Coreea de Sud a lansat prima racheta spatiala de pe teritoriul sau, insa unul dintre satelitii transportati de aceasta nu a reusit sa intre propriu-zis pe orbita. Oficialii sud-coreenei au descris lansarea ca pe o un succes partial. Milioane de sud-coreeni au privit lansarea rachetei, care a fost primita cu suspiciune de catre Coreea de Nord. Aceasta din urma a fost supusa recent unor sanctiuni din partea ONU pentru propria lansare a unei rachete spatiale, considerata ca reprezentand doar o acoperire pentru teste cu rachete nucleare. Cu toate acestea nu a existat nici o reactie imediata din partea Coreei de Nord in legatura cu lansarea de marti, scrie BBC.

Barack Obama, pe punctul de a incheia o intelegere în Orientul Mijlociu. Barack Obama este aproape de realizarea unui acord israeliano-palestinian, care i-ar permite sa anunte reluarea negocierilor de pace, mult intarziate, in Orientul Mijlociu, pana la sfarsitul lunii viitoare, potrivit oficialilor americani, israelieni, palestinieni si europeni. Pentru a convinge Israelul, SUA s-au angajat sa adopte o politica mult mai restrictiva fata de programul nuclear al Iranului. Impreuna cu Marea Britanie si Franta, SUA planuiesc sa convinga Consiliul de Securitate al ONU sa extinda sanctiunile asupra industriei petroliere si a gazelor naturale din Iran, fapt ce ar putea duce la prabusirea economiei acestuia. In schimb, guvernul israelian ar trebui sa opreasca, cel putin partial, construirea asezarilor in Orientul Mijlociu, scrie The Guardian.

Opozitia din Japonia promite sa interzica armele americane. Cu doar cateva zile inainte de alegerile generale din Japonia, Yukio Hatoyama, liderul Partidul Democrat, care se afla in opozitie in Japonia, promite sa poarte discutii cu SUA pe tema armelor nucleare. Astfel, acesta a vorbit in cadrul unei emisiuni televizate despre intelegerea dintre SUA si Japonia, care permite americanilor sa aduca neanuntat arme nucleare pe teritoriul japonez. Acesta a promis ca va discuta despre aceasta problema cu presedintele Obama chiar luna viitoare, daca va fi ales. Platforma democratilor este in contrast cu cea a liberal-democratilor, intrucat opozitia urmareste sa se indeparteze de SUA si sa se apropie de China si Coreea de Nord, scrie The Telegraph.

OZN-uri solare made in Japan. Uitati de Roswell, OZN-urile invadeaza Osaka. Dar nu cu intentii ostile, ci ca sa ne imbunatateasca nivelul de trai si pentru a ameliora problemele intregii planete. Discurile cu diametrul de cinci metri au fost construite de catre NTT Facilities pentru a ajuta la salubrizarea canalizarilor orasului nipon Osaka. Farfuriile zburatoare viu colorate functioneaza exclusiv cu ajutorul principiului fotovoltaic (alimentare solara), zboara de-a lungul canalelor, si filtreaza peste 7.500 litri de apa zilnic. Apa curatata si oxigenata erupe prin plafonul “OZN”-ului ca dintr-o fantana arteziana, in timp ce bateriile inmagazineaza ceva din energia solara pentru a aprinde pe timpul noptii LED-urile de jur imprejurul navei, scrie Descopera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro