Contract-record: 47 milioane de euro pentru spatiile verzi din Sectorul 1
Pentru Primaria sectorului 1 criza financiara a luat sfarsit. Doar astfel se explica faptul ca va scoate din buzunarul public nu mai putin de 200 de milioane de lei pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verzi. De acesti bani va beneficia o asociere de firme care a castigat o licitatie organizata de Administratia Domeniului Public Sector 1.
ADP Sector 1 tocmai a atribuit, in urma unei licitatii deschise, un contract de prestari servicii amenajare si intretinere spatii verzi asocierii de firme: TRIUMF GARDENING(LIDER), GECA PM IMPEX, GARDEN CENTER si COMPANIA ROMPREST. Valoarea contractului este de 199.886.036 RON. Potrivit anuntului de participare, durata contractului este de 42 de luni, urmand a fi derulat in perioada 2009-2012.
Potrivit anuntului de atribuire postat de e-licitatie.ro, criteriul dupa care a fost desemnata aceasta asociere drept castigatoare este pretul cel mai mic. Dar a fost si singura oferta luata in calcul.
La licitatie a mai vrut sa participe o societate, S.C EGRES COM care a contestat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa organizata de catre ADP sector 1 in aprilie 2009.
Motivele contestatiei erau legate de faptul ca ADP sector 1 a introdus mai multe criterii de participare la licitatie menite sa inlature concurenta. Una dintre cerinte era ca cifra de afaceri medie pentru ultimii 3 ani trebuie sa fie egala sau mai mare de 150 de milioane lei. Un alt criteriu restrictiv se refera la numarul minim de utilaje si de personal. In opinia reclamantului, s-a cerut ca firmele participante sa detina utilaje inutile pentru munca ce urma sa fie prestata conform contractului.
Criteriu: 134 de utilaje la 40 de conducatori auto
Extras din reclamatia EGRES COM:
– „Indicam ca se impune a se face dovada detinerii unui numar total de 134 de utilaje care necesita pentru utilizarea lor 134 conducatori auto sau tractoristi (asa ar fi firesc) in timp ce la nr. de conducatori auto si tractoristi solicitat expres de autoritatea contractanta gasim indicata cifra de 40. Rezulta ca fiecare persoana angajata ar trebui sa conduca 3,35 utilaje”.
– „In afara cadrului legal dar si operational se afla si solicitarea a 6 bucati platforme ridicatoare telescopice cu bratul de minim 14 m, in conditiile in care, din enumerarea lucrarilor (fisa de date pct. A.2.9.-lucrari/E.8. l-punctaje) nu se regasesc lucrari de defrisari si/sau toaletari arbori care sa necesite folosirea, deci solicitarea, acestor utilaje”, se arata in reclamatie”.
Tot aici se mai arata ca au fost solicitate echipamente greu sau imposibil de identificat, ca de exemplu un „utilaj multifunctional pentru activitati profesionale”, ceea ce nu poate fi identificat in nomenclatorul uzual si specific al utilajelor. De asemenea, la documentatia de atribuire nu exista atasate notele justificative cerute imperativ de normele legale care sa argumenteze proportionalitatea si motivarea impunerii lor.
Contestatia a fost respinsa de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, care a considerat ca motivele sunt nefondate.
Afacere intrata pe mana lui Florian Walter
Potrivit datelor din Registrul Comertului, liderul asocierii, TRIUMF GARDENING SRL a avut in 2007 o cifra de afaceri de 4.643.340 RON, departe de obligatia ca cifra de afaceri medie pentru ultimii 3 ani trebuie sa fie egala sau mai mare de 150 de milioane lei. Alte doua firme din cadrul asocierii, GECA PM IMPEX si GARDEN CENTER, sunt, de asemenea, firme cu cifre de afaceri mai mici,21.281.683 RON, respectiv 10.722.736 RON in 2007.
Aceste cifre de afaceri mult sub nivelul cerut sunt compensate de cea a companiei Romprest, care a derulat in 2007 afaceri de 112.359.240 RON. Aceasta companie de renumita pentru contractele sale derulate cu institutii de stat pentru prestari servicii curatenie in Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, Gara de Nord Bucuresti si metrou si salubrizarea mai multor localitati printre care Bucuresti, in sectorul 1. Tot Romprest se ocupa de salubrizarea pe DN1.
La aceasta companie este actionar cu o participatie de 10% Aeroportul International Henri Coanda. Cel mai mare actionar este Fondul de investitii britanic 3I GROUP PLC
cu 43,5% din actiuni, urmat de Fondul american de investitii Detaco LLC care controleaza 42,7% din titluri. Presedintele Consiliului de Administratie al societatii este Florian Walter, fost Florian Busca, un controversat om de afaceri. Acesta si-a schimbat numele din cauza unor probleme cu justitia, fiind cercetat penal pentru inselaciune si camatarie.
Si-a schimbat numele pentru ca avea nevoie de avize de securitate de la Ministerul Apararii necesare participarii Romprest la o licitatie de prestari servicii de salubrizare pentru bazele NATO de la Mihail Kogalniceanu, licitatie care a si fost castigata. Florian Walter are legaturi si cu lumea sportului. A fost actionar la Dinamo, iar acum detine Universitatea Cluj.
Pana la aceasta ora, reprezentantii Primariei Sectorului 1, respectiv ADP sector1, nu au raspuns solicitarilor noastre de a ne furniza un punct de vedere.